Sektörel

Yüksek konut fiyatları Türkleri yurt dışına kaçırıyor! Avrupa ülkelerinin uzun kredi vadesi cezbediyor!

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yüksek konut fiyatları ile ilgili konuştu ve yabancı yatırımcıların kaybedildiğine, yerlilerin de yurt dışına kaçtığına dikkat çekti. İşte o açıklama...

Konut piyasasındaki son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken, sektör temsilcilerinden sık sık açıklamalar geliyor. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yaptığı son dakika açıklamasında gayrimenkul sektöründe yaşanan denge değişimlerinin altını çizdi. 

İhsan Çulhalık, sektörü zor zamanlarda ayakta tutan yabancı yatırımcının gittikçe düşmesinin yanı sıra yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapan Türklerin sayısında patlama olduğuna da dikkat çekti. 

İSTANBUL, LONDRA VE PARİS'LE YARIŞTA

İhsan Çulhalık, yüksek seyreden ev fiyatlarının Avrupa metropollerindeki fiyatlarla başa baş duruma gelmesi sebebiyle Türk yatırımcının yurt dışına kaçtığını belirtti. Çulhalık, gayrimenkul sektörüne yabancı döviz girişinin 2023 yılında yüzde 45 düşerek 3 milyar dolar seviyesine düştüğünü, buna rağmen Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımlarının ise 2023’te 163,7'lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara çıktığını vurguladı. 

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Çulhalık, "İnşaat girdi maliyetlerindeki artış ve aşılamayan finansman sorunu konut üreticilerini zorluyor. Bu sebeple de konut üretimi yavaşlıyor, yeni konut sayısı yükselmiyor. Aşırı yükselen fiyatlar ev satın almayı gün geçtikçe daha zor hale getiriyor" dedi ve Türkiye'de konut sahibi olma oranının yüzde 58'e kadar gerilediğinin altını çizdi. 

"Öyle ki; konut fiyatları 10 senede 12 kattan fazla yükselmiş durumda. İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra'daki dairelerle yarışır duruma geldi" diye konuşan Çulhalık, bu şekilde olunca da konuta yatırım yapmak isteyenlerin daha uygun şartları olan ülkelere yöneldiğini belirtti. 

Çulhalık, "Resmi veriler bize Türklerin son bir yılda yurt dışı yatırımının yüzde 163 arttığını gösteriyor. 10 yıl önce yurtdışından konut almak için harcanan rakam 130 milyon dolar iken, bugün bu rakamın 22 kat arttığını görüyoruz" bilgilerini verdi ve özellikle Miami, Dubai ve Londra gibi şehirlerde Türklerin gayrimenkul alımının dikkat çeken seviyelere geldiğini aktardı. 

KREDİ VADELERİNİN UZUN OLMASI CAZİP 

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yurt dışında konut almanın gelecekte dış ülke planları olanlar için cazip olduğuna vurgu yaptı. 

"Konut sahibi olmak isteyenler Türkiye’deki yüksek gayrimenkul fiyatları sebebiyle kendilerine alternatifler yaratıyor. Yurt dışında yaşama planı olanlar, çocuklarının eğitimi amacıyla yurt dışına yerleşmeyi düşünenler veya dövizle kira getirisi sağlamak isteyenler için yurt dışından gayrimenkul almak oldukça cazip bir hale geldi. Ayrıca bazı ülkelerin gayrimenkul alanlara oturum izni vermesi de teşvik edici bir durum oluyor" açıklamasında bulunan Çulhalık, Türkiye'de en çok 10 sene olan konut kredisi vadelerinin çoğu Avrupa ülkesinde 30 sene kadar çıktığını sile getirdi. 

Çulhalık, söz konusu açıklamasını, yurt dışında konutun amorti etme süresinin de daha kısa olduğuna ve bu tüm bu durumların yatırımcıları yurt dışına yönlendirdiğine dikkat çekti. 

Konut satışları yüzde 17,3 arttı! 2024 Şubat'ta 93 bin 902 konut satıldı!

Kadınların gayrimenkule ilgisi giderek artıyor!

O şehir için 6.9, 7.2 ve 7.7 büyüklüğünde deprem uyarısı! Uzman isim fayları tek tek açıkladı: Tüm Marmara'yı vurur!

Kiracılar artık yüzde 24’ün üstünde zam yapmak için şart koşuyor! Hedef 12 yıl daha oturmak...