28 / 04 / 2024

Yüksek maaş almanın formülü tek tek ortaya çıktı! Yüksek maaş için en önemli husus ne?

Yüksek maaş almanın formülü tek tek ortaya çıktı! Yüksek maaş için en önemli husus ne?

Emeklilikte düşük maaş almak milyonlarca vatandaşın endişesi. Özellikle son zamanlarda, kimi EYT’den emekli olan kişiler düşük emekli aylıklarından şikâyet ediyor. Peki emeklilikte yüksek maaş almanın formülü ne? İşte detaylar...



Milyonlarca çalışan, emekli maaşını artırmanın yolları olup olmadığını merak ediyor. Peki emeklilikte yüksek aylık almanın formülü ne? İşte detaylar...

YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN ÖNEMLİ HUSUS NE?

Milliyet gazetesinin haberine göre, konuya yönelik açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, şunları söyledi. “İlk olarak ödediğinizi prim miktarının yüksek olması lazım. Ne yazık ki piyasada sık sık karşılaştığımız durum daha yüksek ücret almalarına rağmen asgari ücret veya daha düşük ücretten sigorta primi ödemeleri, daha düşük emekli aylığı ile karşılaşılmasına neden oluyor. En önemli etken gün sayısı yerine burada ödedikleri prim miktarı.

Yüksek maaş almanın formülü tek tek ortaya çıktı! Yüksek maaş için en önemli husus ne?

Emekli aylığı hesaplamak için maaş bağlama oranları en önemli kriterlerden biri, maaş bağlama oranları 2000 yılı öncesinde daha farklı, 2000 yılı ile 2008 yılı arası farklı, 2008’de çok daha düşük düzeyde uygulanmaktadır.

Daha önce yüzde 75 olan maaş bağlama oranı 2008’de yüzde 28’lere kadar düştü. Bu, şu demek: İş hayatında 10 bin TL alan bir birey, emekli olduğunda ancak 3 bin TL emekli aylığı elde edebilecek.

ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ MAAŞIM DÜŞÜYOR SERZENİŞİ

Piyasada sık sık ifade edilen çalıştıkça emekli aylığın düşüyor serzenişi maaş bağlama oranı ile ilgili. 2008 yılından sonraki iş yaşamında bulunanların emekli aylıkları çalışmaya başladıkça düşecek. Daha önceki süreçte yüzde 75 oranında maaş bağlama söz konusuyken şu anda aylık yüzde 28 oranındaki bağlama söz konusu. Bu durumda, sosyal güvenlik reformu acil bir ihtiyaç durumuna gelmiştir.

Yüksek maaş almanın formülü tek tek ortaya çıktı! Yüksek maaş için en önemli husus ne?

AYLIK BAĞLAMA ORANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli aylığı hesaplanırken maaş bağlama oranları büyüme oranı, enflasyonun da işin içinde olduğu ve aktüeryal bazı hesaplamaların gerçekleştiği bir sistemden söz ediyoruz. Oturup elle hesaplamanın çok zor olduğu fakat bu 3 kriteri belli oranlarda kapsayan bir hesaplama metoduyla hak ettiğiniz emekli aylığını hesap edebiliyorsunuz.

e-Devlet’ten ‘ne kadar emekli aylığı alabilirim?’ şeklinde uygulama var. Burada kendi verilerinizi girdiğiniz zaman bugün itibarıyla emekli olduğunuzda ne kadar aylık alabileceğinizi, maaş bağlama oranı dikkate alınarak alacağınız maaşı yaklaşık olarak görebiliyorsunuz. Halen en doğru sonucu veren hesaplama aracı budur.

UZUN YIL ÇALIŞMAK EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRIR MI?

Kesinlikle yüksek prim ödenmesi lazım. Örneğin, prim ödeme günü 6 bin olan bir kişiyle prim ödeme günü 10 bin gün olan kişi arasında eğer her ikisi de aynı prim ücretini yatırmışlarsa herhangi bir emekli aylığı farkı söz konusu olmaz.

Fakat 10 bin gün çalışmış asgari ücret düzeyinden primini yatırmış bir kişi 6 bin gün çalışmış ve primini tavan ücret üzerinden ödeyen bir kişiden çok daha az oranda emekli aylığı elde edecektir. Buradaki en önemli nokta gün sayısı yerine ödenmiş olan prim tutarıdır.

FAZLA ÇALIŞMAK EMEKLİ AYLIĞINI DÜŞÜRÜR MÜ?

Maaş bağlama oranları 2008’den sonra farklı bir hesaplamaya tabi tutulduğundan emekli olunmayan her gün hak edeceğiniz emekli aylığının düştüğü anlamına geliyor.

SSK ve Bağ-Kur’lulara son dakika ek ödeme müjdesi! Hemen hesaplara yatacak paraya bakın!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye müjdesi! Hesaplara yatacağı tarih belli oldu!

KYK yurt ücretlerinde son dakika gelişmesi! Yurtlarda kalacak öğrenciler mutlaka baksın!


Geri Dön