04 / 05 / 2024

Yüksel çakır, Erzincan'ın merkezine Hyde Park kuruyor!

Yüksel çakır, Erzincan'ın merkezine Hyde Park kuruyor!

Erzincan Belediye Başkanı Yüksel çakır, şehrine parklar - ormanlar, mesire yerleri katmanın kişi ba-ına düşen yeşil alanı 27 metrekareye çıkarmanın peşinde...



Erzincan Belediye Başkanı Yüksel çakır, şehrine parklar - ormanlar, mesire yerleri katmanın kişi ba-ına düşen yeşil alanı 27 metrekareye çıkarmanın peşinde... Mesela, şehrin tam göbeğine Hyde Park benzeri 15 dönümlük bir park yapacak. 500 dönümlük orman alanını halkın kullanabileceği hale getirip yürüyüş bisiklet yolları dinlenme alanları yaratmak bir diğer planı.
çakır, doğunun en yeşil ili olacaklarını ve amaçlarının marka şehir olmak olduğunu belirterek, sorularımızı yanıtladı.

20 ay önce göreve gelmişsiniz. Bugüne kadar neler yaptınız

çevresel dönüşüm projelerimiz var. şžehir İçine sıkışmış olan kamu binalarını, otogarı taşıyarak boş-altılan yere yeşil alan park yapacağız.

Karayolu şube şeflik binasına başka yere alıp onun yerine adalet sarayı yapacağız. Ocak ayı içinde başlayacak. Devlet Su işleri için ayrılan 30 dönümlük yere emniyet kampusu yapacağız. 15 dönümlük bir yeşil alan olacak. Bunların hepsi aynı yerde. Toplam 25 dönümlük bir park olacak. Önümüzdeki iki yıl içinde tamamlanacak.

çevresel dönüşüm projelerine ek 500 dönümlük ağaçlandırılmış Milli Egemenlik Kent Ormanı projemiz var. Yürüyüş, bisiklet yolllan çocuk oyun alanı piknik alanı yapıyoruz. Küçük golf sahası yapacağız. Bunların tümü beş yıl içinde tamamlanacak. Buralara şehrin merkezinden yürünerek gidilebilecek. Doğu'daki şehirler arasında tek noktada en geniş yeşil alana sahip yer biz olacağız. Geçen yıl 10 bin ağaç diktik. Doğu olmasına karşın lale denedik. 10 bin lale diktik. Kimse laleleri koparmadı. 8 dönümlük Engelli Parkı, Dünya Engelliler Günü'nde hizmete soktuk.

çocuk Meclisi kurmuşsunuz. Ne tür kararlar çıkıyor

Her ay bir meclis kuruyoruz. Onların isteklerini dinliyoruz. Engelli parkını onlar istedi biz de yaptık. Okulların koridorlarında açık sistem kütüphane yapacağız. çocuklar kitaplar arasında koşuştursun, alsınlar okusunlar; geürmeseler de olur. 21 branşta 1500 öğrenciye yaz spor okullan yaptık. Devam ettireceğiz. 12 okulun bahçesine basketbol voleybol sahası yeşil alan düzenlemesi yaptık. Bu yıl 10 okulu daha yapacağız.

Üç AşžAMALİ PLAN HAZIR

şžehirde gecekondular göze çarpıyor. Bununla ilgili neler yapıyorsunuz

Amaçlarımızdan biri, Erzincan'ın gecekondusuz bir şehir olması. Kentsel dönüşümde gecekonduların olduğu mahalleyi ele aldık. Yüzde 80'inin kamulaştırma yıkım çalışmaları tamamlandı. 560 daire TOKt tarafından yapılacak. 2012 sonunda tamamlacak.

Gelecek için bu kentin kimliğini nasıl çizdiniz

Erzican'm dokuz vilayetle sınırı var. Bu noktalardaki sağlıklı ilgili talepleri karşılamak için Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni kurduk. şžubat 2011'de açılıyor.

Bu kentin belirlediği hedeflerden birisi Erzincan Üniversitesi'ydi. şžu anda 15 bin öğrenci potansiyeline ulaştı bu şehir.
Karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşım olanaklarına sahip. Düşük nüfusuyla altyapı sorununu çözmüş olması en büyük avantajı. Ankara-Sivas hızlı tren hatanda bir yıldır çalışmalar sürüyor. Doğudan batıya ana koridor hattı Erzincan'la bağla ¬nacak. Hızlı tren terminali için Devlet Planlama Teşkilatı çalışmalara başladı. 2011'de proje çalışmaları başlayacak. Erzincan -  Ankara  üç saat, Erzincan-Istanbul 5.5 saatlik bir sürede tamamlanacak. 2013'te bitmesi hedefleniyor. 2023'teki hedefimiz ise 'kuzey-güney tren hattı.'

şžehri harekete geçirecek potansiyelini ve bu potansiyelle doğacak tedbirleri şimdiden alıyoruz. 2015, 2020 ve 2023 planlarımız hazır. 2023'e geldiğimizde marka bir şehir olacağız.
Milliyet


Geri Dön