29 / 04 / 2024

Yüksel Kaya Diyarbakır'da 2 fabrika kuracak!

Yüksel Kaya Diyarbakır'da 2 fabrika kuracak!

15 yıl önce yerleştiği Kanada 'dan çözüm süreciyle yurda dönme kararı alan iş adamı, Yüksel Kaya Diyarbakır 'da 270 kişinin istihdam edileceği 2 fabrika kuruyor




Çözüm süreciyle birlikte 15 yıl önce yerleştiği Kanada'dan yurda dönme kararı alan iş adamı, Diyarbakır'da 270 kişinin istihdam edileceği 2 fabrika kuruyor.


Yaşanan şiddet olayları nedeniyle yaklaşık 30 yıldır yatırım ortamının sağlanamadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, yürürlüğe konulan çözüm süreci sayesinde huzur ortamına kavuştu.


Geçmişte çeşitli hükümetler döneminde çıkarılan teşvik uygulamalarına rağmen güvenlik sorunu nedeniyle yatırımcının ilgi göstermediği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri artık yurt içindeki yatırımcıların yanı sıra yurt dışındaki iş adamlarının da ilgi odağı oldu.


- İşçi olarak gitti, işveren olarak döndü


Yaklaşık bir yıl önce uygulamaya geçirilen çözüm süreciyle girişimcilerin yatırım yapmak için adeta sıraya girdiği Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesine yurt dışından ilk yatırım Kanada'da yaşayan bir gurbetçiden geldi.


Doğup büyüdüğü Ağrı'dan 1999 yılında göçmen olarak gittiği Kanada'nın Toronto kentinde kısa süre işçi olarak çalışan, ardından kurduğu inşaat firmasını geliştirme başarısı gösteren Yüksel Kaya (44),  çözüm sürecinin hayata geçirilmesiyle yurda dönme kararı aldı.


Yakınlarının ısrarla İzmit'te fabrika kurması önerilerine rağmen çözüm sürecine katkı sunmak için Diyarbakır'a yatırım yapma kararı alan Kaya, bir dizi temaslarının ardından Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde tahsis edilen alanda çikolata fabrikası kurmak için hazırlıklara başladı.


-"Kanada'ya da çikolata ihraç edeceğiz"


Dar gelirli 10 çocuklu ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldiğini belirten Kaya, AA muhabirine, 15 yıl önce iş bulamadığı için Kanada'ya çalışmak amacıyla gittiğini söyledi. Aradan geçen süre içerisinde gösterdiği büyük çaba sonucu işveren olmayı başardığını ifade eden Kaya, işsizlerin yaşadığı sıkıntıyı çok iyi bildiğini anlattı.


Kaya, bölgeye katkı sunmak ve çözüm sürecine destek olmak için Diyarbakır'da fabrika yapımına başladığını dile getirerek, bu sayede diğer girişimcilere örnek olmak istediğini kaydetti.


Kısa süre önce Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde ilk olarak 10 bin metrekare alanda 5 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip çikolata fabrikasının yapımına başladığını ifade eden Kaya, inşaatı tamamlanmak üzere olan fabrikanın 5 ay sonra üretime başlayacağını dile getirdi.


Kaya, fabrikada üreteceği yıllık 30 bin ton çikolatanın büyük kısmını başta Irak, İran, Ermenistan ve Suriye olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç etmeyi planladığını vurgulayarak, "200 kişinin çalışacağı fabrikada üretilecek çikolataların yüzde 80'ini yurt dışına ihraç edeceğiz. Bu sayede hem Diyarbakır hem de Türkiye kazanmış olacak. Suriye, Irak, Ermenistan ve İran'ın yanı sıra bağlantılı olduğum Kanada'ya da çikolata ihraç edeceğiz. Kanada çikolatayı Avrupa ülkelerinden satın alıyor. Kanada'daki büyük zincir marketleri bulunan firmalarla görüşmelerde bulunuyorum" diye konuştu.


- Ambalaj fabrikası 70 kişiye istihdam sağlayacak


Kaya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ofset ve ambalaj fabrikasının bulunmadığını, bu nedenle üretim yapan firmaların sıkıntı yaşadığını dile getirerek, bu sıkıntıyı gidermek için ofset ve ambalaj fabrikası da kuracağını söyledi. 


Organize Sanayi Bölgesindeki ilave alanda ambalaj fabrikası kurmak için 6 bin metrekare alanın tahsis edildiğini ifade eden Kaya, "Ambalaj fabrikasında 70 kişiyi istihdam edeceğiz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra İç Anadoludaki illere de ürün pazarlayacağız. 16 milyon dolara mal olacak 2 fabrikada 270 kişi çalışacak" dedi.


-"Teşvik uygulaması büyük katkı sunacak"


Kaya, çözüm süreci sayesinde Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde huzur ve güven ortamının sağlandığını, teşviklerle de bölgenin yatırım açısından çok cazip hale geldiğini söyledi.


Yıllardır süren çatışmalar nedeniyle bölgeye yeterli düzeyde yatırım yapılmadığını, bu nedenle işsizlik oranının çok yüksek olduğunu kaydeden Kaya, çözüm süreci sayesinde artacak yatırımlarla işsizlik oranının zaman içerisinde azalacağını vurguladı. 


Kaya, Diyarbakır'a yatırım yapmaya geldiğinde teşvik uygulamasından bilgisi olmadığına işaret ederek, "Geldiğimde bu şansın olduğunu öğrendim. Teşvik uygulamasının şahane bir yasa olduğunu gördüm. Teşvik yasası adeta bölgeyi ekonomik alanda canlandırma projesidir ve bölgeye büyük katkı sunacaktır. Teşvik sayesinde vergi ve KDV muafiyeti ile faizsiz kredi avantajımız  bulunuyor. Diyarbakır yatırım için çok uygun" ifadesini kullandı.


-"Yoğun talebin en büyük nedeni çözüm sürecidir"


Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç ise sürecin getirdiği olumlu havanın bölgedeki tüm sektörlere yansıdığını aktardı.


Diyarbakır'da yurt dışından yatırımın olmasının kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekleyen Özkılıç, "Bölgeye yönelik yoğun yatırım talebinin en büyük nedeni çözüm sürecidir" diye konuştu.


AA


Geri Dön