16 / 05 / 2024

Yumurta fiyatları artmaya devam edecek mi? İşte son durum!

Yumurta fiyatları artmaya devam edecek mi? İşte son durum!

Kuş gribi nedeniyle yaklaşık 6,5 milyon yumurta tavuk itlaf edildi. Ocak ayında 1,75 TL civarında olan yumurtanın fiyatı 3 TL’ye yükseldi. Yumurta fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği ise merak konusu oldu.



2022’de dünyada ciddi bir kuş gribi salgını yaşanırken hastalık 2023 yılının ilk aylarında Türkiye'de de baş gösterdi. Mart ayından itibaren Afyonkarahisar ve Denizli'de kuş gribi vakaları yüzünden tavuklar itlaf edilmeye başlandı.

Denizli'de yaklaşık 1,5 milyon, Afyonkarahisar’da ise yaklaşık 5 milyon yumurta tavuğu itlaf edildi. Bölgelerin karantina altında olduğu ve izlendiği belirtiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son verilerine göre Afyonkarahisar 16,8 milyon ton yumurta tavuğu varlığı ve yüzde 13,9 oranla lider durumda yer alıyor.

Afyonkarahisar'ın yumurtada lokomotif olması ve hayvan varlığının önemli bir kısmının itlaf edilmesi yumurta fiyatlarına da yansıdı. Ocak ayında marketlerde tanesi 1,75-2 TL olan yumurtanın fiyatı mart ortasında 3 TL’ye yükseldi. Bölgenin karantinada olması sebebiyle hastalık geçene kadar fiyatlarda artış bekleniyor. BESD-BİR'den yapılan açıklamaya göreyse etlik tavuk alanında bir sorun yaşanmıyor.

Yumurta fiyatları artmaya devam edecek mi? İşte son durum!

HASTA HAYVAN BEDELİNİN YARISI ÖDENİYOR

Salgın hastalıklarda hayvanın itlaf tazminatıyla ilgili söz konusu yönetmeliğe göre; işletmede, laboratuvarda hastalığın tespit edilmesi sonrası itlaf edilen hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin yarısı, köy kanatlı işletmesinde ise hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin hepsinin ödendiği öğrenildi. Hastalıktan şüphe edilmesi yüzünden itlaf edilen hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin de tümümün ödenmesi gerektiği öğrenildi.

İşte detaylar...


Geri Dön