28 / 04 / 2024

Yunan deprem uzmanından İstanbul açıklaması: İstanbul'da büyük bir deprem beklediğimiz kesin!

Yunan deprem uzmanından İstanbul açıklaması: İstanbul'da büyük bir deprem beklediğimiz kesin!

6 Şubat depremlerinin yaraları sarılırken, beklenen büyük İstanbul depremi de sık sık gündeme geliyor. Yunan deprem uzmanı, İstanbul'da büyük bir deprem beklendiğinin kesin olduğunu söyledi. İşte o açıklama...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 53 binden fazla insan hayatını kaybetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen 7'den büyük iki depremin neden olduğu yıkımın ardından, deprem bölgesinde yaralar sarılmaya devam ediliyor. 

Söz konusu felaketin ardından, İstanbul ve Marmara Bölgesini etkilemesi beklenen büyük deprem de sık sık gündeme geliyor. Yunan kamuoyunda da beklenen İstanbul depremi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ülkenin en saygın bilim insanlarından olan Profesör Efthymios Lekkas, İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Mega kentteki bazı ilçelerde tsunami uyarılarının asılmış olduğuna işaret eden Yunan medyası, Yunan jeoloji profesörünün açıklamalarına yer verdi. 

Yunan deprem uzmanından İstanbul açıklaması: İstanbul da büyük bir deprem beklediğimiz kesin!

Atina Üniversitesi'nde Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji dalında görevli Efthymios Lekkas, İstanbul'da 7.5 Richter'e kadar güçlü bir depremin beklendiğine ilişkin tahminlerle ilgili "Hazar'dan başlayıp Ege'de sona eren 1,300 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayının kırılmamış ve büyük bir depreme sebep olmamış tek bir parçası var, o da İstanbul'un güneyindeki sualtı bölgesinde bulunan faydır" açıklamasında bulundu.

Tahminlerin yalnızca Türk sismologlara ait değil, dünyanın dört bir yanından grupların tahminlerine karşılık geldiğinin altını çizen Yunan jeoloji profesörü Lekkas, bu nedenle şu anda mega kent İstanbul'da büyük bir depremin beklendiğinin kesin olduğunu dile getirdi. 

Lekkas, söz konusu açıklamasında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi de deprem üzerinden kampanya sürdürüyor ve kendi adayının İstanbul'da olası bir deprem felaketiyle daha iyi başa çıkabileceğini belirtiyor. Yani İstanbul'da, 20 milyonluk bir kent olduğu için, nüfusun çok büyük bir risk altında olduğunu anlıyorsunuz" ifadelerine yer verdi.

Yunan deprem uzmanından İstanbul açıklaması: İstanbul da büyük bir deprem beklediğimiz kesin!

Yunan jeoloji profesörü Efthymios Lekkas, İstanbul'da Ayasofya gibi yapıların da risk altında olduğuna vurgu yaptı ve "Statik yüklemeyle, yani deprem olmadan bile kırılganlık mevcut. Nüfus birikimi ve yoğunluk sebebiyle maruziyetin çok büyük olduğunu öngörüyorum. İstanbul'daki binaların üçte biri sismik yönetmeliklerden önceki eski yapılar, üçte biri de sismik yönetmeliklere sahip modern yapılar. Ancak bu bize pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü daha geçen yıl Antakya'da ve daha geniş bir alanda yeni inşaatlara bile ne olduğunu gördük" diye konuştu. 

Lekkas, İstanbul'da meydana gelebilecek olası büyük bir depremin Yunanistan'ı etkileyip etkilememesinin kesin olmadığına dikkat çekti. 

Lekkas, söz konusu açıklamasını "Depremin ne zaman yaşanacağını, hangi dinamik ve geometrik özelliklere sahip olacağını görmemiz gerekli. Depreme bağlı şekilde bunu göreceğiz" diyerek tamamladı. 

Konut ve gayrimenkul yatırım aracı mıdır? 'Hiçbir şey alamıyorsan ev al kaybettirmez' kalıbına dikkat!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan büyük deprem için saat verdi!

ING Bank'tan emeklilere 30 bin TL müjdesi geldi, yeni paketi duyanlar bankanın kapısında kuyruk oldu!

 


Geri Dön