22 / 12 / 2024

Yunanistan'da 803 milyon dolarlık kültür merkezi inşa ediliyor!

Yunanistan'da 803 milyon dolarlık kültür merkezi inşa ediliyor!

Atina’nın yakınında geniş bir park içinde 803 milyon dolara bir kültür merkezi inşa ediliyor. Kültür merkezinin iki ana binası var. Biri 1.400 kişilik yeni opera binası; diğeri Yunan Milli Kütüphanesi için inşa edilen yeni bina.



Yunanistan battı, batıyor diyoruz ama Atina’nın yakınında geniş bir park içinde 803 milyon dolara bir kültür merkezi inşa ediliyor.


Kültür merkezinin iki ana binası var. Biri 1.400 kişilik yeni opera binası; diğeri Yunan Milli Kütüphanesi için inşa edilen yeni bina.

Kültür merkezinin inşa giderlerini Stavros Niarchos vakfı karşılıyor. Stavros Niarchos (1909-1996) dünyanın en büyük tanker filosunun sahibiydi. Süveyş Kanalı krizinde diğer Yunanlı armatör Aristotle Onassis ile birlikte büyük para kazandı. Ölümünden sonra ailesi bir vakıf kurdu. Bu vakıf kurulduğundan bu yana 2 milyar dolarlık sosyal projeye katkı ve yardım yaptı. Vakfın en büyük projesi bu kültür merkezi  projesi.

Ünlü mimarın çizimi

Hükümetin tahsis ettiği 170 dönümlük kültür parkı bir bütün olarak ünlü İtalyan mimar Ranzo Piano (1937, Cenova) tarafından planlandı. Opera ve kütüphane binalarının inşaatı devam ediyor. Mülkiyet devlete ait olacak.

Ranzo Piano, Paris’teki George Pompidou Kültür Merkezi ile New York’ta yeni tamamlanan Whitney Müzesi’nin de mimarı.

Atina’da inşa edilmekte olan opera ve kütüphane binalarının tasarımları mimari bakımdan ilgi çekecek tasarımlar. Kültür parkının yabancı turistler için bir cazibe merkezi olması bekleniyor.

Bunları  “Ha... Bu da bize ders olsun” diye yazıyorum. İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi harabe halinde. İstanbul’da bir opera binasının, bir konser salonunun, bir milli kütüphane binasının, bir klasik ve çağdaş resim ve heykel müzesinin olmaması kimsenin umurunda değil.

Örnek almalıyız

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, ünlü mimar Frank Gehry’nin projesi ile Tepebaşı’nda bir müze binası inşa ettirmek için yola çıkmıştı. Proje her nedense rafa kalktı. Şimdilerde Cengiz ve Demet (Sabancı) Çetindoğan çifti, ünlü mimar Zeha Hadid’in çizimiyle Haliç’te bir müze binası inşa ettirme çabasında.

Her ülkenin başarılı mimarları olduğu gibi bizim de uluslararası alanda öne çıkan mimarlarımız var. Bu tür önemli yapılarda her ülkenin kendi mimarlarına imkân tanımasından doğal bir şey olamaz. 

Ancak günümüzde büyük sanat yapılarına isim veren, isimleriyle yapıları öne çıkaran, ilgi odağı yapan uluslararası mimarlar var. Bunların farklı çizimleri ve isimleri sanat yapılarına ilgiyi artırıyor.



Millliyet/Güngör Uras


Geri Dön