28 / 04 / 2024

Yunus Emre Enstitüsü Roma'da açıldı!

Yunus Emre Enstitüsü Roma'da açıldı!

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun davetiyle bu ülkeyi yedi yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, ziyaretinin üçüncü gününde Yunus Emre Enstitüsü'nün 33. merkezini Roma'da açtı...




İtalya'ya resmi ziyaret düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yunus Emre Enstitüsü'nün Roma'daki merkezinin açılışını yaptı


İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun davetiyle bu ülkeyi yedi yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, ziyaretinin üçüncü gününde amacı Türk kültürünün yurt dışında tanıtılması olan Yunus Emre Enstitüsü'nün 33. merkezini Roma'da açtı. 


Açılış kurdelesini Cumhurbaşkanı Gül ile ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İlaria Borletti Buitoni, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi birlikte kesti. 


Merkezin açılışı dolayısıyla bir konuşma yapan Gül, Yunus Emre Enstitüsü'nün kuruluşunun kendisinin dışişleri bakanlığı yaptığı döneme denk geldiğini ve konuyu çok yakından takip ettiğini anımsatarak, "Bu ziyaretim vesilesiyle Yunus Emre Kültür Merkezi'ni Roma'da açılıyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum" dedi. 


Roma'nın merkezin açıldığı binanın da oldukça tarihi bir yapı olduğuna dikkati çekerek, "Her tarafı kültür, tarih kokan bir şehirde kültür merkezinin açılıyor olmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Kendisi kültür eseri olan bu yerde olmasını ayrıca memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu. 


Türk-İtalyan ilişkilerinin güçlü olduğunu ve özellikle de kültürel boyutta güçlü olduğunu ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Şimdi bu merkez vasıtasıyla Türk kültürünün, Türkçe'nin Roma'da sanatsever, kültürseverlere ve Türk dostlarına aktarabilmesi çok büyük imkan olacaktır. Bundan dolayı bu şubenin açılışında, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum ve inanıyorum ki, burası çok dolup taşacak kültür merkezi olarak faaliyetlerini gösterecektir. Ayrıca İtalyan makamlarına gösterdikleri kolaylıktan dolayı teşekkür ediyorum." 


Açılışta konuşan İtalya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ilaria Borletti Buitoni de "Bakanlığımın temennisi bu kültür işbirliğinin süreklilik arz etmesidir" dedi. 


Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de, "Kadim ilişkilerimizi ilerletmek, sanatçılarımız ve kültür insanlarımız arasında yeni köprüler inşa etmek suretiyle görevini yerine getirecektir. Bu köprülerin hem küresel, hem bölgesel barışa katkıda bulunacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 


İtalya temaslarını değerlendirdi


Gül ayrıca, açılışını yaptığı Yunus Emre Enstitüsü'nün Roma'daki merkezinde gazetecilere İtalya temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gül, hedefin ekonomik ilişkilere yeni bir ivme vermek olduğunu belirterek, "Bu çerçeve iş dünyasıyla bir araya geldik. İş forumu toplantısına katıldım. Çok aleni olan şu. İtalya'da Türkiye'ye karşı çok büyük bir ilgi var. Bundan tabii büyük bir memnuniyet duyuyoruz" dedi.  


AA


Geri Dön