28 / 12 / 2024

Yunus Tutar: Gayrimenkul işlemlerinin noterde yapılması hukuki güvence sağlayacak!

Yunus Tutar: Gayrimenkul işlemlerinin noterde yapılması hukuki güvence sağlayacak!

Noterler, tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde olduğu gibi gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin hukuki işler için talip oldu. Yunus Tutar, Gayrimenkul akitli işlemlerinin noterlerde yapılması hukuki güvence sağlayacak...



Adalet Bakanlığı’nda bekleyen Noterlik Yasa Tasarısı’nın yasalaşması halinde noterler en az 2 bin hukukçuyu noter yardımcısı ve hukukçu yardımcısı olarak istihdam edecek.



İSTANBUL - Noterlerde imza yetkisinin sadece hukukçularda olmasını sağlayacak yasa tasarısı Adalet Bakanlığı’nda kurulan Çalışma Kurulu’nda inceleniyor. Noterlik Yasa Tasarısı’nın yasalaşması halinde en az 2 bin hukukçu noterlerde noter yardımcısı ve hukukçu yardımcısı olarak istihdam edilecek. Yılda ortalama 28 milyon işlem yapan noterler, yaklaşık 1 milyar 669 milyon liralık vergiyi Hazine'ye aktarıyor.


DÜNYA gazetesini ziyaret eden Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar, bugüne kadar noterlerin hep belge tasdik eden, nüfus cüzdanı onaylayan bir meslek olarak görüldüğünü ifade etti. Aslında noterliğin bir hukukçu tarafından yapıldığını hatırlatan Tutar, imza yetkilerinin sadece hukukçularda olması gerektiğinin altını çizdi. Şu anda bekleyen yasa tasarısıyla birlikte noterlerde hukukçular dışında kademeli olarak imza yetkisini kaldırdıklarını söyleyen Tutar, “Ben başka yerdeyken benim noterliğimde benim yerime hukukçu olmayan arkadaşlar imza atıyor. Bu sıkıntı yaratıyor. Bizim yaptığımız birçok işlem hukuki. Bir sürü yarar, zarar getirebilecek düzenleme yapıyorsunuz” dedi.


Hukuk yardımcısına atama hakkı


Türkiye’de halen bin 771 noter bulunuyor. Bu noterler 5 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. Atamalardaki boşluklardan dolayı 1550 hukukçu noterlerde görev alıyor. Bir hukukçunun noterde çalışabilmesi için geleceğinin olması gerektiğini belirten Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Tutar, “Noterlik Yasa Tasarısı’nda noterlik yardımcısı ve hukukçu yardımcısı sistemi geliyor. En az 2 bin hukukçu istihdam edilecek. Ayrıca, belli bir süre hukuk yardımcısı olarak çalıştıktan sonra atama hakkı olsun diyoruz” diye konuştu.


'Gayrimenkul işlemlerine talibiz'


Noterler, tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde olduğu gibi gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin hukuki işler için talip oldu. Yunus Tutar, “Gayrimenkul akitli işlemlerinin noterlerde yapılması hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından büyük önem taşıyor. Böylece noterler hem hukuki güvenlik ve sözleşme dengesini sağlayabilecek hem de tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyebilecek” dedi.


Gayrimenkul işlerinde noterlerin, satışın yapıldığını vergi dairesine bildireceğini söyleyen Yunus Tutar, böylece vergi dairesi alım satım vergisini taraflardan tahsil edebileceğini ve bu sayede devletin vergi kaybının da önlenebileceğini aktardı. Daha sonra noterin, satımla ilgili kendi huzurunda düzenlenen sözleşmeyi, tescil işleminin yapılması için tapu idaresine göndereceğini kaydeden Tutar, “Noter düzenlediği belgelerin içeriğinden, geçerliliğinden sorumlu olacak; ayrıca yeni istihdam kaynağı oluşturacaklar” dedi.


Noterlerin veritabanı Konya'da korunacak


Türkiye Noteler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Konya’ya “felaket kurtarma merkezi” kuracaklarını açıkladı. Tutar, “Bilişim altyapısı olanların mutlaka yedekleme ünitesi olması lazım. Burası devreden çıkarsa orası devreye girsin diye. Deprem riskleri de göz önüne alınarak bu back- up’ı Konya’ya kurmaya karar verdik. Sanırım 1 seneye kadar çalışma biter” dedi.


SERCAN AKINCI/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön