06 / 05 / 2024

Yunusemre'ye Osmanlı ve Selçuklu mimarisi olan 11 bin konut yapılacak!

Yunusemre'ye Osmanlı ve Selçuklu mimarisi olan 11 bin konut yapılacak!

Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, ETV'de Gündem Özel Programı'na konuk oldu. 300 günlük çalışma süresinde 85 proje ile Yunusemre'ye yakışır hizmetlere hız kazandırdıklarını söyledi.



Manisa'da denge gazetesinde yer alan tv röportajı;

Nurgül Yılmaz: 300 günlük çalışma süresinde 85 proje ile çok yoğun çalışıyorsunuz. Hâlihazırda bir toplu konut projeniz var, Yunusemre'nin kent meydanı projesi var. İlk olarak toplu konut projesi ne durumda? 

Mehmet Çerçi: En büyük projeleri öne alarak çalışma başlattık.  TOKİ  ile ilgili biz AK Parti adayı olarak TOKİ'yi Manisa'ya getirip dar gelir alt gelir gruplarına çoğunluk tanımak kaydıyla ciddi bir TOKİ hamlemiz olacağını. Manisa'nın asgari ücretli sanayi de çalışan kitlemizin böyle uygun konut sıkıntısı olduğunu tespit ettiğimizi söylemiştik. Rakiplerimiz dc bazı gazetelerde manşet yapmışlardı. 'TOKİ'yi Manisa'ya sokmayacağız* diyerek övünç kaynağı gibi dar gelirli insanımızın nasıl ev sahibi olacağına dair de çözüm önerileri yoktu. Sorunlar belliydi ama çözüm söyleycmiyorlardı. Bizim çözüm üretimimiz belliydi. 

Başta Yunusemre olmak üzere Şehzadeleri dc kapsıyor bu projemiz. Toplu konut idaresi ile defalarca konuştuk, en son geçtiğimiz pazartesi İstanbul'da TOKİ Başkan yardımcısı ile 3 saat süren müzakerede bulundum. 

Milletvekilimiz Sayın Recai Berber ile salı günü dc Ankara'da TOKİ başkanı ile 1 saat süren müzakere dc bulunduk. Orada nihai noktalarda kararlar belirlendi. O hafta Cuma günü milletvekilimiz Recai Berber, ben, Ömer Faruk Bey ve yardımcılarımız ile bir basın toplantısı yaptık. Manisa'da Yunusemre'de Akgedik'tc TOKİ çalışmalarının olacağını duyurduk. Arkasında da Cumartesi günü dc Sayın Başbakanımız Manisa'da TOKİ'yi başlatıyoruz diye dc işin startını verdi. Netice budur şimdi çalışmalar devam ediyoruz. Şuan 4.aşamadayız, 6 aşamalı bir çalışma bu TOKİ.4. aşama da avam proje dediğimiz, arsaya uygun uygulanacak proje. TOKİ başkam ile görüşmelerimizde biz konut yapmıyoruz, biz artık şehir inşa ediyoruz, demişti. Yeni bir konsept geliştirdiklerini ilk defa yeni döneme Manisa'da Yunusemrc ile Konya'da ise Selçuklu ile başlıyoruz dedi. Örnek teşkil edeceğiz. Şehir inşa edecekler. O mekâna uygun binalar olacak, tek katlı, dört katlı, altı katlı binalar olacak. TOKİ artık çok yüksek binalar yapmıyor.'7 iklim 7 proje'adında bir proje yarışması yaptı. Ege Bölge birincisine Yunusemrc projesine verdiler. Şehirler, çarşılar, okulu camisi vs ile ilgili çalışıyorlar. Bir şehirde olması gereken her şeyi inşa edecekler, bu proje aşaması da 1-1.5 ay siircr.3 tip konut yapılacak, toplam 5 bin konut, alan ne kadar konut alınırsa belki biraz daha konut sayısı artabilir.5. 

aşama ihale aşaması, proje ile ilgili.6. aşama imalat yani yapım süreci. 

Nurgül Yılmaz: Vatandaşlardan gelen çok sayı da sorular var. TOKİ ne zaman bitecek, konut sahipleri ne zaman belli olacak? 

Mehmet Çerçi: TOKİ diyor ki biz şehir inşa ediyoruz. 

Sadece dar gelirli vatandaşlar için sadece 2+1 daire inşa ederseniz uygun olmaz. Ortalama %70 i bu şekilde olacak, geri kalanlar ise daha düzgün bütçeli insanlar için inşa edilecek. Sadece dar gelirleri koyalım diye bir şey yok. Dar gelirli orta gelirli tüm vatandaşlar bir arada olsun. Bizim bölgeye uygun güzel bir projeye çıkacak. Akgedik'den Manisa organizeye ulaşım 5 dakika olacak. Muradiye'nin dc yollarını biz yapacağız. 

Menemen yolu üzerinde bir kavşak projemiz olacak.510 scııc sonra şehrin asli bir parçası olacak. İhale süreci yapıla yapıla 3-4 scııc içinde TOKİ'yi bitirecek. 2 bin 600 TL'yi geçmeyen hane halkı geliri olacak. Üzerine kayıtlı bir mal olmayacak. Küçük bir peşinat alınacak, tapu alınıp kendi evinize taşınana kadar da ücrct ödenmeyecek.5000 konut yapılıyorsa yaklaşık 3500 tanesi dar gelirli vatandaşlara hitap edecek. Talep çok olursa kura ile belirlenecek. Burası 20 bin nüfuslu modern bir şehir olacak. Vatandaşımızın içi rahat olsun tüm Manisa'da yaşayan dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi etmek. Biz bunu 3 bin konut ile başladık başbakanımız 5 bin diye müjdesini verdi. 

Nurgül Yılmaz: Yuııusemre kentsel dönüşüm yapacak mı? Yoğunluk nerelerde olacak? 

Mehmet Çerçi: 2. önemli projemiz dc kentsel dönüşüm, hemen hemen TOKİ ile aynı dönemde başladık 6 biııc yakın kentsel dönüşüm olacak hem dc TOKİ olacak, bunlar Manisa'da ilk defa yapılacak. Biz ilkleri yapmayı düşünüyoruz. Manisa 1. derecede deprem kuşağı ve konutlarımız çok eski. Bunlarla birlikte şehir merkezimizi dc yapacağız. Daha yeşil bir Yunusemrc oluşturmaya çalışacağız. Bakanlığa iki ayrı dosya sunduk, bunların onaylanmasını bekliyoruz. 

Bunlardan biri şehir merkezi ile ilgili. Heyetler geldi gitti 15 gün içinde Başbakanlığa dosyamız gider, daha sonra Bakanlar Kurulu'nda onaylanıp resmi gazete de yayınlanırsa, açıklayabileceğiz neresi olduğuna dair. 

Daha onay almadan açıklayanlayız. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Gülliice'nin imzası gerekiyor. 

6000 konut yanında ticari mekânlar da olacak. Kimse mağdur olmayacak daha tersine daha iyi koşullarda olacak herşey. Dairelerin değerleri artacak eski binaların. Dairenizin fiyatı 150 bin ise 350 bin 400 bin TL olacak. 

Nurgül Yılmaz: Batı Kışla'mıı kaldırılması söz konusu mu, belediye orayı nasıl değerlendirecek? 

Mehmet Çerçi: Orası ile ilgili aktif bir projemiz yok. İyi ki askeriye orada kalmış, orada askeriye olmasaydı orası da beton yığınına döner giderdi. Bundan sonra değişmesinde fayda var, şehir dışında daha güzel yerlere taşınması yapılsa, büyük bir yaşam alanı oluştururuz. Şehre kazandırırız o alanı. Londra'da ki 'Hyde Parkı' gibi Manisa'nın da Hyde Parkı olabilir. 

Bugün başlarsak bir 10 sene sürer ama bu değişime başlamak gerekir, hükümetin desteği olmazsa da altından kalkamayız. 

Nurgül Yılmaz: Yunusemre've sosyal sanatsal alanlar yapılacak mı? 

Mehmet Çerçi: Yapılacak, huzurevi, kültür evi gibi çalışmalarımız var. 

Nurgül Yılmaz: Kenan Evren Sanayi Sitesi'nin kaldırılması düşünülüyor mu? Kaldırılırsa imara açılacak mı, KESS kaldırılırsa nereye gidecek? 

Mehmet Çerçi: Bu da büyük bir proje 1570 tane iş yeri var. Ben tek tek dolaştım. Bütün dükkânları sokak sokak dolaştım. I hafta sürdü seçim öncesi ziyaretimiz. 

Kiracı olanlar taşınsın istemiyor uygun kiralardan dolayı ama mülk sahipleri ise istiyor. Böyle bir proje olsa bile bunların taşınması 1-2 scııc dc olmaz. 

Sektörler bir bir ayrılıp, branşlar bir arada olmak istiyor. 

Aklımız da bir proje tabi ki mevcut. Fabrika tarzında büyük imalathaneler olacak. Modüler bir sistem içinde, küçük de orta ölçekli sanayi de bir arada olmalı. Bugün 1500 taııc dükkân yapıp bırakmak yetmiyor. Komple bir sistem kurmak lazım, bu konu da çalışıyoruz ama bugün için Küçük sanayi yerinden kalkmıyor.5-10 scııc sonra bu durumu hayata geçirebiliriz. 

Nurgül Yılmaz: Yunusemre'de kapalı şekilde modern bir Pazar yeri olacak mı ? 

Mehmet Çerçi: Yer sorunumuz var,bir kamu arazisini almaya çalışıyoruz.Karaköy Pazar yerini kaldırmak istiyoruz. Esnaf perişan oluyor.En az 50.000 insan o pazara girip çıkıyor ve bu bize yakışmıyor.Altı park üstü Pazar alanı yapmayı düşünüyoruz.Eğer hayal ettiğimiz gibi bir alan bulursak,Pazar yeri nasıl oluyormuş görsünler.7000 m2 alan bulsak hemen başlarız,çalışmalara. 

Nurgül Yılmaz: Fatih Mahallesinin bir imar problemi varmış. Ne zaman bu imar çalışması yapılacak? 

Mehmet Çerçi: Dün muhtarımız bir heyet ile geldiler. 

Oralar ile ilgili mahallelerin sorunlarını konuştuk. 

Dosyalar önümüzde kentsel projelere de başlayınca. 

göstererek yapacağız o giizcl çalışmaları. 

Nurgül Yılmaz: Belcdiye'ye yeni personel alınacak mı? 

Mehmet Çerçi: 600'e yakın personelimiz var şimdilik personel ihtiyacımız yok. Teknik eleman ihtiyacı oluyor zaman zaman. 

Nurgül Yılmaz: TOKİ'de engellilere kontenjan ayrılacak mı? 

Mehmet Çerçi: Herkes kontenjan talebi ile geldi TOKİ ile konuştuk vc pek sıcak bakmadılar. Sonuçta biz iş ortağıyız, paralarda onlara yatırılıyor. Süreç içinde engelli kardeşlerimiz için olabilir ama şuan gündem dc yok. 

Nurgül Yılmaz: Mesir festivalinde Yunusemre Belediyesi kendine ait özel bir etkinliği olacak mı? 

Mehmet Çerçi: Normalde projenin ortağıyız. Valilik bünyesinde Biiyükşehir Belediyesi, Yunusemrc Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi ortaklaşa toplantılar yapılıyor. Bizde bütçe olarak destekte bulunduk. Mesir komitesi var bizde paydaşıyız. Üç belediyenin katkıları var, belediyeler ayrı faaliyette bulunmayacak. 

Nurgül Yılmaz: Kilit parke taş şantiyesi kurulma aşamasında eleman alınacak mı ? 

Mehmet Çerçi: Büyük bir taş şantiyemiz kuruldu.5-10 arkadaşımız çalışıyor. İlave arkadaş gerekebilir. 

Müracaat edebilirler. Kilit parke taş üretiminde dışarıdan alını yapmayacağız.3 trilyonu aşan yatırım yaptık, modern bir tesis kurduk. Kendimiz üretim yapıyoruz. Biitiin köylere, mahallelere asfalt yerine taş döşemeyi düşünüyoruz. Daha sağlam, daha modern daha estetik Nurgül Yılmaz: Yunusemre Belediyesi burs veriyor mu? 

Mehmet Çerçi: CHP Anayasa Mahkemesi "nc başvurdu. Belediyelerin burs vermesini yasakladı. 

Belediyelerimiz iş adamlarının yardımıyla bir fon oluşturup burs veriyorlardı. Dolayısı ile hiçbir belediye burs veremiyor. Vakıflar, dernekler burs veriyor. 

Nurgül Yılmaz: Yunusemre Belediyesinin engelli aracından nasıl yararlanabiliriz? 

Mehmet Çerçi: Hemen Beyaz Masa'yı arayarak, Engelliler ve yaşlılar için iki ayrı aracımız var.Gidecekleı i yere kadar götürüp geri getirirler. 

Nurgül Yılmaz: Şehzadeler Belediyesinde 'Hoş geldin Bebek projesi'var, Yunusemre Belediyesinde de var mı? 

Mehmet Çerçi: Bizde de var. Ufak bir bebek setimiz ve küçük bir maddi yardım ile desteğimiz var, tabiî ki de. 

Nurgül Yılmaz: Belediyenin yeni evlenecek olanlara katkısı var mı? İhtiyacı olanlar nereye başvurmalılar? 

Mehmet Çerçi: Sosyal yardım müdürlüğümüz var. 

oraya başvurabilirler. Şuanda da oluyorlar ama daha da organize olacağız. Toplu düğünler dc yapmamız söz konusu olacak Nurgül Yılmaz: Yunusemre'de nikâh salonu var mı? 

Mehmet Çerçi: Nikâh salonumuz 150 kişilik, hafta içi ücretsiz. Park sorunu da yok belediye müştemilatının içerisinde. Güzel şirin bir salon yaptık ama amacımız daha giizcl daha modern bir nikâh salonu da yapacağız. 

Nurgül Yılmaz: Yeni Adliyenin arkasındaki alan nasıl değerlendirilecek? 

Mehmet Çerçi: Biiyükşehir Bclcdiycsi'ne ait arazinin çoğu. Bize ait bir arazi değil. Bize imar planları ile müracaat ederler belki ama bizim alakamız yok. 



Manisa'da Denge


Geri Dön