17 / 11 / 2024

Yurt dışında proje yapan müteahhitlerin işleri iyi!

Yurt dışında proje yapan müteahhitlerin işleri iyi!

Yurt dışında iş yapan müteahhitlerin Türkiye'ye getirdikleri dövizi Merkez Bankası izliyor. İnşat gelirleri her ay ödemeler dengesi tablolarında "hizmet geliri" olarak gösteriliyor




Müteahhitlerin işleri artıyor ama ülkeye döviz girmiyor

Yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlik firmalarıyla ilgili haberler göğsümüzü kabartıyor. Ama yurtdışındaki bu başarının meyvesini biz göremiyoruz. Ülkeye döviz girmiyor.
Müteahhitlerin Türkiye'ye getirdikleri dövizi Merkez Bankası izliyor. İnşat gelirleri her ay ödemeler dengesi tablolarında "hizmet geliri" olarak gösteriliyor.

Ancak, müteahhitlerimizin yurda getirdikleri döviz, yaptıkları işlerin büyüklüğünü gösteren rakamların ve açıklanan gelir büyüklüğünün yanında fındık fıstık parası gibi.
Son habere göre, Enka ile Gama, Avrupa'nın 100 inşaat lideri arasına girmiş. Taahhüt gelirleri açısından Enka'dan sonra sıra ile Gama, Tekfen, Yüksel ve Alarko geliyormuş.
Enka'nın cirosu 4.7 milyar euro, Tekfen'inki 1.2 milyar euro imiş.

İşler iyi
Bir süre önce de medyada müteahhitlerimizle ilgili daha başka ve güzel haberler yayımlanmıştı. Bu haberlere göre, uluslararası alanda en fazla iş yapan 225 müteahhit firma listesinde geçen yıl 23 Türk müteahhit var iken, sayı bu yıl 31'e yükselmiş. Türkiye listede en fazla şirketi bulunan ikinci ülke olmuş.
Uluslararası inşaat sektörü dergisi "Engineering News Record (ENR)" tarafından bir önceki yıl yurtdışında yapılan işlerin esas alınarak hazırlandığı "Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi" listesinde 2009 yılında 31 Türk firması yer almış.
Türkiye, 50 firması bulunan Çin'in ardından listede ikinci sıraya yükselmiş. İtalya, 26 firmayla Türkiye'yi izlemiş.
Türkiye Müteahhitler Birliği'nden (TMB) yapılan açıklamaya göre, ENR'nin yaptığı araştırmada, bir önceki yılda yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınıyor.

Döviz girişi yok
TMB Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerin 2007'de yurtdışında toplam 19.5 milyar dolarlık iş yaptığını, 2008'de ise bu tutarı yüzde 21 artırarak 23.6 milyar dolara yükselttiklerini açıkladı.
Tekrar  soralım: Bu büyüklüğe rağmen yurda getirilen döviz neden bu kadar küçük?
Müteahhitler kâr marjlarının düşüklüğünden yakınıyor. Ama acaba kâr marjının bu kadar küçük olduğu bir kesimde bu kadar büyüme imkânı var mı?
Türkiye Müteahhitler Birliği bu konuda en doğru bilgiyi verecek kuruluş. Birlikten yapılacak açıklamalar kamuoyunun aydınlanmasına yardımcı olacak.

Güngör Uras/Milliyet


Geri Dön