18 / 05 / 2024

Yusuf Ziya Yılmaz: Salıpazarı'nda turizm doğal hayat otantizmiyle gelişecek!

Yusuf Ziya Yılmaz: Salıpazarı'nda turizm doğal hayat otantizmiyle gelişecek!

Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği' (SAMTAB)'ın ilçelerde turizmi canlandırmak ve geliştirmek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlattığı çalışma kapsamında ikinci toplantı, Salıpazarı ilçesinde yapıldı...



Salıpazarı Turizm Eylem Planı'na alınacak yatırımlara ilişkin ilçe halkıyla istişare yapılan toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, turizm açısından farkındalık oluşturup ilçeye katkı sağlayacak 13 maddelik yatırım konularını anlattı. Başkan Yılmaz, ilçede turizmin geliştirilmesi için ahşap eski evleri misafirhaneye dönüştürüp, doğal hayatı yaşatacak otantizmi ve yerel kültürel unsurların canlandırılmasını istediklerini kaydetti.


Salıpazarı Turizm Eylem Planı toplantısı, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanlığı Çiftçi Eğitimi ve Konferans Salonu'nda yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığındaki toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül ile Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği üyeleri katıldı.


Toplantının ev sahipliğini yapan Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, turizm konusundaki taleplerini anlatıp önerilerini anlattı. İlçesinin 38 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Başkan Akgül, 28 tane tarihi caminin yanında Garpu Kalesi, kaya mezarları, Konakören Yaylası ve doğal Karacaören Şelalesi'nin turizm öğesi olabileceğini kaydetti.  Başkan Akgül, ilçeye butik otel istediklerini söyledi.


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Salıpazarı'nda turizmi kısa sürede canlandırmaya yönelik belediye bünyesinde yaptıkları çalışmayı aktardı. Yatırım yapılabilecek 13 maddelik konu başlığı belirlediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, "İlçelerdeki  turizm potansiyellerini tek tek harekete geçireceğiz. Ancak hepsi belli bir plan ve program dahilinde olacak. Büyük iddialar ve uzun vadeli projeler yerine bu güne kadar yapılamayıp geç kalınmış doğru yatırımları hayata geçireceğiz. Salıpazarı'nda da konaklama tesisi problemi var. Ama bu sorunu beton lüks otellerle çözmek, büyük bir hata olacaktır. Çünkü turist, evinden çıkıp bir ilçeye gittiğinde orada beton otellerde kalmak istemez. Burada yapmamız gereken şey şu; Beton butik otel yerine ilçe kültürünü yansıtan ve yaşatan iki tane ata yadigarı eski tip ahşap ev kiralayalım. Gerekirse satın alalım. Burayı doğallığını ve güzelliğini fazla bozmadan misafirhaneye dönüştürelim. Buraya yerel mutfak kültürünü koyalım ve çocuklarımız yine yerel kıyafetlerle burada turistlere hizmet versin. Turizm konusunda bu daha fazla farkındalık oluşturacaktır." dedi.


Turistlerin ilçelerde doğallığı ve farklı yaşam kültürlerini hissetmek ve tatmak istediğinin altını çizen Başkan Yılmaz, "Burada kalacak olan insan, ilçenin köylerindeki bozulmamış doğallığı görmek, hissetmek ve yaşamak ister.  İnanın misafirhaneye dönüşmüş eski tip köy evleri, 5 yıldızlı otelden daha çok ilgi çeker. İşte burada bu otantizmi yaşatmak ve hizmet sektörüne dönüştürmek lazım. Onlara yerel kültürlerimizi tanıtabilir, tarihi mekanlarımızı ve turistik güzelliklerimizi de gezdirebiliriz. Yerel mutfak kültürünü ve yöresel özelliklerimizi de mutlaka geliştirmeliyiz. Ayrıca turistlerin burada yanlarında götürebilecekleri bir hediye ürünü ortaya çıkarmalıyız. Turist yol değil, bata çıka köy yollarında ofrood yapmak, yürümek, gezmek istiyor. Bunlar da bizde var. Bütün bu yöresel potansiyelleri, turist evine döndükten sonra çevresine mutlaka aktaracaktır." şeklinde konuştu.


Türkiye'nin 2023'e ilişkin 50 milyon turist ve 50 milyar dolarlık hedefini mutlaka gerçekleştireceğine de değinen Başkan Yılmaz, bu pastadan Samsun'un gerekli payı alması için bütçeler ayırarak küçük yatırımlarla ilçeleri turizme hazırlayacaklarını vurguladı. İç turizmi canlandırmaya yönelik çalışma yapacaklarını da anlatan Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı; "Her hafta sonu bir ilçemize otobüs kaldırarak insanlarımızı ilçelerimize götürüp gezdirip tanıtabiliriz. Bu çok önemli. Nüfusumuzun büyük kısmı ilçelerimizin tamamını gezmiş değil. Bunun alt yapı ve zeminini hazırladığımızda mutlaka hayata geçireceğiz."


Vali İbrahim Şahin ise, Salıpazarı ilçesinin kısa ve uzun vadeli turizm planı için ilçede bulunduklarını belirterek, "Turizm tebessüm gibidir, turist gülümsemeyi ister. Bizlerin turist empatisi ile yol almamız gerekiyor. Siz kendinize nasıl muamele edilmesini istiyorsanız onlar da onu istiyorlar. Salıpazarı’nda turizmin nasıl gelişeceği konusunda somut adımlar atılması gerekiyor. Siz turist olduğunuzda bir yere gittiğinizde ilk aklınıza gelecek olan şey yemektir. Şu gastronomi denilen şeyi halletmemiz gerekiyor. Sadece bu yöreye özgü yemekleri öne çıkarmamız gerekiyor. Binalarımız da çok önemli. Birisi 5 yıldızlı bir otel yapsa buraya ben kabul etmem. Ama bu ahşap olsa bölgenin yapısına uysa daha güzel olur. Bu bölgede birçok eski ahşap cami var. Yüzlerce yıldır ayakta. Bizim bu ahşap binaları bulup yeniden kazanmalıyız. Dil konusu da çok önemli. Neredeyse hepimiz İngilizce biliyoruz. Ama başka diller de önemli. Örneğin Trabzon’da birçok Rus olmasına rağmen Rusça çok az konuşuluyor. Ama biz bu dili konuşursak, zamanla o bölgeyle ticari ilişkilerimiz daha da artacak. Lisan konusunda bizim tembelliği bırakıp, seferberlik gibi asgari düzeyde de olsa komşu ülkelerimizin dilini öğrenmemiz gerekiyor." Diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön