04 / 05 / 2024

Yusufeli Barajı ve HES projesi çalışmaları sürüyor!

Yusufeli Barajı ve HES projesi çalışmaları sürüyor!

Yusufeli Barajı ve HES projesi nedeniyle sular altında kalacak olan Yusufeli ilçe merkezinin yeniden yerleşim yeri çalışmaları devam ediyor. Artvin’de görev yapan medya temsilcileri yeni yerleşim yerinde incelemelerde bulundu.



Yusufeli Barajı ve HES projesi nedeniyle sular altında kalacak olan Yusufeli ilçe merkezinin yeniden yerleşim yeri çalışmaları devam ediyor. Yansıtıcılar ve Sakut Deresinde devam eden çalışmalar kapsamında Artvin’de görev yapan medya temsilcileri yeni yerleşim yerinde incelemelerde bulundu.

 

Yusufeli yeni yerleşim yeri alt yapı inşaatı 2015 Haziran ayında yapılan ihale edilmiş ihale sonunda Abu-Antsu firmaları ortaklığı çalışmalara başlamıştı. Bir yıl içinde bitirilmesi planlanan alt yapı çalışmalarını Artvin’de görev yapan basın mensupları yerinde inceleme şansı elde ettiler. 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olması münasebetiyle Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin Artvin il merkez ve ilçelerinde görev yapan ulusal ve yerel medya temsilcilerini Yusufeli ilçesine davet etti. Basın mensupları başkan Aytekin’in davetini kırmayarak yoğun bir katılım gösterdi. 9 Ocak Cumartesi günü sabah saatlerinde başlayan program bir dizi etkinliklerle devam etti. Son olarak ise basın mensupları, büyük tartışmalara sahne olan Yusufeli yeni yerleşkesini yerinde incelediler. Basın mensupları santiye alanında Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve şirket yetkililerinden yeni yerleşim yeriyle ilgili bilgi aldılar.

Proje Koordinatörü, “Biz burada, bize verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.”

İlk olarak proje koordinatörü Murat Yılmaz basın mensuplarını proje hakkında bilgi verdi. 150 personel ve 75’e yakın iş makinesiyle çalışmalarını yürütüldüğünü ifade eden Yılmaz, çalışmaların yüzde yirmibeşi tamamlanmış durumda olduğunu ifade etti.


Yılmaz konuşmasının devamında Yusufeli yeni yerleşim yerinin alt yapı çalışmaları, kanalizasyonlarını, elektrik ve enerji nakil hatlarını, işe sularını yapacaklarını ifade etti. Yeni yerleşim yerinin üç bölgeden oluştuğunu ifade eden proje koordinatörü Yılmaz, birinci bölge dediğimiz ortada olan kısım ve üçüncü bölge dediğimiz Tekkale tarafındaki kısım çalışmalar devam etmekte ancak, ikinci bölge de çalışmalar yapılamamaktadır. Bu ikini bölgenin altında kamulaştırma programı var. Bu kamulaştırma probleminde bu sene içinde çözülmesini beklemekteyiz. Eğer bu sorun çözülemediyse bu bölgedeki çalışmalarımız ağır gidecektir.


Bizim buradaki işimiz inşaatla alakalı biz burada bize verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz diyerek sözlerini tamamladı.

Mevcut Yusufeli’nde Var Olan Her Şeyin Burada Var Olması İçin Hiçbir Sebep Yok

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ise, “Yusufeli ilçemizin imarlı alanlarının toplamı 70 hektar, yeni yerleşim yerindeki imarlı alanlarını toplamı ise 107 hektar yanı 37 hektarlık fazlamız var başlangıçta. Şu ana kadar yüzde yirmibeşlik bir çalışma yapılmış bu çalışa esnasında yeni Yusufeli yerleşkesine katabileceğimiz ek olarak 50 dönümlük alan var. Aşağı yukarı 150 dönümlük yeni rekreasyon alanı, yeşil yeni dolgu alanları bu alan içerisinde çıkmış durumda. Şunu söylemek istiyorum ki yeni mevcut Yusufeli’nde var olan her şeyin burada var olması için hiçbir sebep yok. Tek şey çalışmak ve planlamak. Nerde neyi yapacağımızı zamanında öngörüp onları ortaya koymak.

Yeter ki İnsanlar Gelsin Yeni Yerleşim Yeri 20 bin, 30 Bin Kişiyi Taşır

Bir çok öngörü var ama bu şu değil buraya şu kadar konut sığmaz  gibi öngörü değil buraya şimdiden 50 dönümlük bir alan kazandırılmış durumda. Rezerv imar alanları dediğimiz, 37 hektarlık bir alanın birinci baz kesi kararları alınmış durumda onlarda kesildiği an, buraya yeter ki insanlar gelsin 20 bin, 30 bin nüfusu da taşıya bilecek biz özelliği var. Bu ilçenin başlangıcıyla sonu arasındaki mesafe 3 km olacak. Yeni yerleşim yerinde yeterli alan yok cümlesi yanlıştır. Fakat alan zor bir alan her bir metresi emek verilmeden, vatana dönüştürecek bir alan değil. Evet bir gecikme var ama başlamış olmasını da bir kazanım olarak kabul edebiliriz.


Belediye başkanı Eyüp Aytekin, yeni yerleşkede tarım arazileri olacak mı sorusu üzerine bununla ilgi yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade ederek gerek hemşerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in destekleriyle yeni yerleşim yerinde tarım arazilerinin olacağını da ifade etti. İlçenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir şekilde 650 dönümlük arazinin oluşturulduğunu ifade etti.  Daha sonra basın mensupları Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Belediye meclis üyeleriyle eşliğinde çalışmaları yerinde incelemek için kasketlerini takarak araziye gittiler. Araziyi gezen basın mensupları başkan Aytekin’den çalışmalar hakkında bilgi aldılar.


Programın son bölümünde ise Yusufeli kültür evinde yeniden bir araya gelen basın mensuplarına Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, başta Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan ve Faal Gazeteciler Derneği Başkanı İsmet Başar’a ve basın mensuplarına plaket takdimine bulundu.



Dost Artvin 


Geri Dön