06 / 05 / 2024

Yusufeli'de 10 bin kişi ev sahibi olacak!

Yusufeli'de 10 bin kişi ev sahibi olacak!

Artvin'in Yusufeli ilçesinde taşınma başladı. 68 yıl sonra başlayan baraj inşası kapsamında baraj kenarından yaklaşık 10 bin kişiye ev sahipliği yapacak alan inşa ediliyor.




Hasankeyf, Halfeti ve Samsat’tan sonra baraj suları altında kalacak olan Artvin Yusufeli ilçesinde de taşınma başladı. Halihazırda ilçe ile köylerin her sokağı 360 VR kamerayla kayıt altına alınıyor. Şehir baraj suyu altında kalınca, isteyenler sanal turla eski evlerini ziyaret edebilecek.

Hürriyet'ten İdris Emen'in haberine göre, 68 yıl sonra baraj inşası için düğmeye basıldı. 2013'te temeli atılan baraj inşaatında sona yaklaşılıyor. Su altında kalacak şehir merkeziyle köylerde bulunan taşınmazlar kamulaştırılmaya başlandı. Kentin taşınacağı bölge tespit edildi. Bölgede  270 işyeri, dört okul, bir pansiyon ve üç cami yapılacak. Baraj su tutmaya başlayınca şehir taşınmaya başlayacak. 

İlçe merkeziyle dört köyün tamamen su altında kalacağını, 16’sının da barajdan kısmen etkileneceğini ifade eden Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “Yeni şehir baraj gölünün kenarında olacak. Şu anda kadar 3 bin 180 kişi yeni yapılan konutlar için başvuruda bulundu. Yaklaşık 10 bin kişiye ev sahipliği yapacak yeni yerleşim yeri yapılıyor” diye konuştu.

İlçenin taşınması için belediye başkanı ve kaymakamın da aralarında olduğu ‘taşınma platformu’ kuruldu. 25 kişilik platform baraj suları yüzünden taşınan Hasankeyf, Halfeti ve Samsat’a giderek incelemede bulundu. Aytekin, “Benzer sebeplerden taşınan şehirleri gezip hataların burada yapılmaması için incelemelerde bulunuyoruz. Dört kez Hasankeyf’e gittik. Samsat devletin taşınma konusunda ilk tecrübe edindiği şehir. Taşınma sonrasında Samsat’ın sermayesi dışarıya kaçmış. Bu yüzden de ilçe gelişememiş. Biz tespitlere dikkat ederek ilçemizin daha iyi taşınmasına dikkat ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yusufeli de 10 bin kişi ev sahibi olacak!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden (DSİ) alınan bilgilere göre, yeni konutlar hak sahiplerine inşaatın maliyet fiyatına verilip, sıfır faizle 15 yıl taksitle dağıtılacak olan konutlar için hak sahiplerinden ilk 5 yıl taksit alınmayacak. 2013’te temeli atılan Yusufeli Barajı bittiğinde 275 metre yükseklikle dünyanın en büyük 3. barajı olacak. Sadece enerji üretimine yılda 600 milyon TL katkı sağlayacak olan Yusufeli Barajı inşaatının 2021 yılında tamamlanması planlanıyor.

Taşınma sonrası şehrin sosyal dokusunun bozulmasından endişe eden 86 yaşındaki Gülüzar Yüksel, “Burada evlerimizin bahçesinde her türlü sebze ve meyveyi yetiştiriyoruz. Balkonumuzda, damımızda yemek yiyerek sohbet ediyoruz. Yeni yerleşim yerinde, apartman dairesinde bunların hiçbiri olmayacak” derken, evinin damında çağ kebabı yapan Hamza Yazıcı ise, “Boşa akan nehrin önünü kesip ondan faydalanmak, baraj yapmak iyi bir şey. Ama şu anda evimin damında kebap yapıp komşularımla yiyorum. Acaba yeni yerde de bu şekilde komşuluğumuzu sürdürebilecek miyiz? Ben 13 sene İstanbul’da kaldım. Orada böyle bir komşuluk yoktu. Alt kattaki üst kattaki komşusunu tanımıyordu. Eğer yeni yerde öyle bir ortam olacaksa iyi olmaz” diye konuşuyor. Taşınmayla ilçenin ruhunu da kaybedeceğini söyleyen Fatih Gedikli ise, “Ancak 50 senede ilçe olmayı başarmıştık. Yeni yerleşim yerimiz 100 senede bunu başaramaz. Zaten yaşlı nüfusumuz giderse, genç nüfus yeni yerleşim yerinde durmaz” şeklinde konuştu.

Yusufeli’nde bir diğer şikâyet konusu, su altında kalacak taşınmazların kamulaştırılmasıyla ilgili konuşan Emekli öğretmen Şevket Şahin, “Arazim var ve kamulaştırılması konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Düşük fiyat biçiyorlar. Arazimin değeri önerilen fiyatın üstünde” diyor. Yeni ilçeye taşınmak yerine başka şehirlere göç edeceklerini söyleyenler de var. Yeni şehirden ev almayı düşünmediğini söyleyen Hüsamettin Erbaş, “Bursa’dan ev satın aldım. Oraya yerleşmeyi düşünüyorum” diyor. Ayşe Gümüş de baraj yapımı tamamlandığında yeni yerleşim yerine değil, köye göç edeceğini söylüyor: “Yeni ilçeden ev almayı düşünmüyoruz. Henüz nereye gideceğimize karar vermedik. Muhtemelen köyüme yakın bir yere taşınırım” dedi.


Geri Dön