24 / 12 / 2024

Yuvacık Barajı hidroelektrik santraline dönüştü!

Yuvacık Barajı hidroelektrik santraline dönüştü!

Kentin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı'yia arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkını değerlendiren Kocaeli Belediyesi, yerleştirdiği türbinlerle elektrik üretmeye başladı.



Sanayi kenti Kocaeli, birbiri ardına gerçekleştirilen çevreci projelerle gri bir şehir olmaktan çıkıp yeşile dönüşüyor. Kocaeli Belediyesi hayata geçirdiği son projeyle kente yılda 130 milyon m3 içme suyu sağlayan Yuvacık Barajı'nı hidroelektrik santraline dönüştürdü. 


Salyangoz tipi türbinler 

Barajla arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkı değerlendirilerek yerleştirilen türbinler suyun gücünü elektriğe dönüştürmeye başladı. Yüzde 100 yerli üretim olarak tasarlanan projeyle yıllık 14 milyon kilovatsaat elektrik üretimi hedefleniyor. Tesiste kullanılan "salyangoz tipi" türbinler Diyarbakır'da özel olarak imal edildi. 


10 milyon TL'ye mal oldu 


Daha önce güneş enerjisi, çöp gazından elektrik üretimi, biyogaz entegre enerji üretim tesisi, klinik ve tehlikeli atık yakma ve enerji üretimi, rüzgâr türbini gibi alternatif enerji üretimi faaliyetlerini hayata geçiren Kocaeli Belediyesi'nin yıllık enerji kapasitesi, Yuvacık türbinlerinin de devreye girmesiyle yaklaşık 60 milyon kilovatsaate ulaşacak. Üretilip şebekeye verilen bu enerji ortalama 100 bin nüfusun üzerindeki bir şehrin evsel elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Yaklaşık 10 milyon TL maliyete sahip yatırım, elektrik satışından elde edilecek gelirle beş yılda kendisini amorti edecek. 

Tesiste incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye'nin en önemli sanayi, üretim ve ulaşım kenti olduklarını belirterek, "Buna rağmen temiz hava, toprak ve su hepimizin hakkı. Çevreden en küçük bir ödün vermiyoruz. Doğal enerji kaynaklarını, doğaya zarar vermeden kullanmalıyız" dedi. 


Milliyet Doğu-Marmara


Geri Dön