29 / 04 / 2024

Yüz binlerce deprem konutu 150'den fazla sektörü hareketlendirdi!

Yüz binlerce deprem konutu 150'den fazla sektörü hareketlendirdi!

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıldönümüne sayılı günler kalmışken, inşası tamamlanan ve devam eden yüzbinlerce konut da 150'den fazla sektörü hareketlendirdi.



Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıldönümü yaklaşırken, inşası tamamlanmış olan ve devam eden yüzbinlerce konut 150'den fazla sektöre de canlılık getirdi.

Sabah gazetesinden Metin Can'ın haberine göre sanayiciler kullanılan ürünlerde yerli ve yerel firmaların tercih edildiğini bunun da ekonomiye olumlu olarak yansıdığını dile getiriyor. Ayrıca birkaç ay içinde sahiplerine teslim edilecek olan binlerce konuttan sonra mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde de yüzde 15'lik bir artış yaşanması bekleniyor.

YERLİ ÜRÜNLER KULLANILDI

Deprem konutlarının son 1 senede alım yaptığı sektör sayısı 150'ye ulaştı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre müşavirlikten demire, betondan mobilyaya kadar uzanan bu sektörlerde ek istihdam da 1 milyonu geçti.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı deprem bölgesinde inşa edilen konutların neredeyse tamamında yerli ürün kullandı. Demir, mobilya, alçı, elektrik malzemesi, parke, trafo, kablo, valf, armatürler, kombi, perde, cam, plastik boru, çivi ve boya gibi sektörler en fazla canlılığın yaşandığı sektörler arasında yer aldı.

Yüz binlerce deprem konutu 150 den fazla sektörü hareketlendirdi!

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, yerli ürün kullanılması ile ilgili olarak bir motivasyon hissettiklerini kaydederken, "Şu an deprem konutları üzerinden iç piyasada bir canlılık yaşanıyor. Yaşanan bu canlılık da dalga dalga tüm sektörlere ulaşıyor" diye konuştu.

Ayrıca "Tedarikçim Deprem Bölgesinden Programı" da on binlerce KOBİ'ye ek üretim imkanı sağlarken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından geliştirilmiş olan proje, hammadde ve ara malı ihtiyaçlarını deprem bölgesinden tedarik etmek isteyen büyük ölçekli işletmelere de destek oldu.

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Başkanı Mustafa Karslıoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Önümüzdeki günlerde hak sahipleri konutlarını teslim alacak. Bu süreç her ay da devam edecek. Bölgede başlayan inşaatlar iç piyasayı canlandırıyor" diye konuştu.

150 SEKTÖRDEN ALIM YAPILDI

Yapım çalışmaları tamamlanan konutlara taşınmalar başladığında mobilya, beyaz eşya ve ve aksesuvar sektöründe de hareketlilik yaşanacağı kaydediliyor. Ayrıca uzmanlara göre, bu sene özellikle bahar aylarında mobilya sektöründe normal artışa ek şekilde yüzde 15'lik bir ilave canlılık da yaşanacak. Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre ülkemizin deprem bölgesine ilk etapta toplamda 400 bin konut ve ortalama 46 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor.

 

Şubat 2024 kira artış oranı için geri sayım başladı! Zam oranı işte bu tarihte belli olacak!

Kentsel dönüşüm de  TOKİ  projeleri de tam gaz: 20-30 katlı binalar olmayacak!

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm ülkemizin geleceği ve acilen bitirilmeli!


Geri Dön