22 / 12 / 2024

Yüzde 1 faiz oranının altında konut kredisi veren bankalar hangileri?

Yüzde 1 faiz oranının altında konut kredisi veren bankalar hangileri?

Konut sektörünün hareketlenmeye başlamasıyla vatandaşlar, kredi araştırması yapmaya başladı. Konut kredisi yapılandırmasının çıkıp çıkmayacağı da merak edilen bir diğer konu. Peki konut kredisi hesaplama işlemi nasıl yapılır? Konut kredisi çekmeden önce nelere dikkat edilmeli?



Üç kamu bankası tarafından başlatılan düşük faizli kredi kampanyasıyla faiz oranları makul oranlara düştü. Faizlerin düşmesiyle beraber konut ve otomobile talep artarken fiyatlar da yükseldi. Faizlerdeki düşüşü değerlendirmek isteyen vatandaşlar da bankaların güncel faiz oranlarını merak ediyor. Yüksek faiz oranlı konut kredilerinin yapılandırılması ile ilgili ise henüz bir açıklama gelmedi.

Konut sektörünün hareketlenmeye başlamasıyla vatandaşlar, kredi faiz oranlarını merak etti. Konut kredisi yapılandırmasının olup olmayacağı da merak ediliyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; kamu bankaları sıfır konutlar için 15 yıla kadar ayılık yüzde 0.64 faizli kredi imkanı sunuyor. İkinci el konutlar için ise 15 yıl vade ve aylık yüzde 0.74 faizli kredi fırsatı sunuluyor. Konut kredisi başvuruları 2 Haziran'dan itibaren banka şubelerinden gerçekleştirilmeye başlandı. Konut kredisi kullanmadan önce evde bir hesap yaparak aylık ev için ne kadar ödeme yapabileceğinizi belirlenmeli. Aylık tüm borç ödemelerinizin toplamı gelirinizin yüzde 40'ını aşmamalı.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI (ZİRAAT BANKASI, VAKIFBANK, HALKBANK)

Kamu bankaları sıfır konutlar için 15 yıla kadar aylık yüzde 0.64 faizli kredi imkanı sunuyor. İkinci el konutlar için ise 15 yıl vade ve aylık yüzde 0.74 faizli kredi fırsatı sunuluyor.

KONUT KREDİSİ İÇİN 750 BİN LİRALIK ÜST LİMİT

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası'ndan yapılan ortak açıklamada; konutta kredi miktarının sınırlandırıldığı; üç büyük işehirde (İstanbul,  Ankara  ve İzmir) krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredi kullandırılacağı belirtildi. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanacak.

ZİRAAT BANKASI

Sıfır konut kredisi faiz oranı: 0,64

İkinci el konut kredisi: 0,74

VAKIFBANK

Sıfır konut kredisi faiz oranı: 0,64

İkinci el konut kredisi: 0,74

HALKBANK

Sıfır konut kredisi faiz oranı: 0,64

İkinci el konut kredisi: 0,74

GARANTİ BANKASI

Konut kredisi: 0,91

İŞ BANKASI

Ev kredisi: 0,87

YAPI KREDİ

Konut kredisi: 0,89

TEB

Konut kredisi: 1,10

QNB FİNANSBANK

Konut kredisi: 1,18

DENİZBANK

Mortgage kredisi: 1,09

KONUT KREDİSİ ALMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

Konut kredisi kullanmadan önce evde bir hesap yaparak aylık ev için ne kadar ödeme yapabileceği belirlenmeli. Aylık tüm borç ödemelerinizin toplamı gelirinizin yüzde 40'ını aşmamalı. 

Örneğin, 2000 TL'lik geliriniz varsa ve başka borcunuz yoksa aylık konut kredisi ödemeniz 800 TL'yi aşmamalı. Bütçenize göre ne kadar kredi kullanabileceğinizi ve aylık ödeme gücünüzü hesapladınız. Harcama planınızı da biliyorsunuz.

Uzun vadeli bir borçlanma olacağı için önünüzde sizi bekleyen büyük harcamalar olup olmayacağı da düşünülmeli. 

Kredi notunuzu öğrenin. Ne kadar konut kredisi kullanmanız gerektiğini ve ödeme gücünüzü belirlediğinizde, bütçenize uygun olan konutu da bulduğunuzda, kredi notunuz da uygun şimdi sıra geldi kendinize uygun bankayı seçmeye.

İnternette kredi karşılaştırma sitelerinden konut kredilerinin faiz ve maliyetlerini araştırıp, ilk önce gelirin yatırıldığı banka ile görüşülmeli. Size özel konut kredisi kullanma koşullarını ve maliyetlerini öğrenin. Kendinize uygun olan bankaya da karar verince isterseniz şubeye gitmeden bilgisayar başında hızlıca başvuru formu doldurarak konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. İnternetten online başvuru formu doldurarak yapacağınız bu başvuru ön onay niteliği taşır. Başvurunuz onaylandıktan sonra belirtilen evraklar ile birlikte yine şubeye gitmeniz istenecek. 

Konut kredisi başvuru için gerekli belgeler;

· Nüfus cüzdanı

· Adresi gösterir ikametgâh veya son üç aya ait fatura

· Satın alınacak konuta ait kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu

· Gelir durumunu gösteren belge;

Ücretli olarak çalışıyorsanız; 1 aydan eski olmayan, maaşta haciz/kesinti olup olmadığına ilişkin bilgileri ve iş yeri sicil numarasını içeren gelir yazısı, 2 aydan eski olmayan bordro belgesi.

Serbest meslek sahibi ya da şirket ortağıysanız; Güncel vergi levhası ve yıllık gelir vergisi beyannamesi veya güncel işletme hesap özeti

Emekliyseniz; SGK'dan alınan emekli aylığı bildirim yazısı veya Emekli Sandığı'ndan emekli olunması durumunda emekli tanıtım kartı. Emekli kişi aynı zamanda çalışıyor ise, yukarıdaki belgelere ek olarak iş yerinden temin edileceği bordro ya da gelir yazısı ile işveren tarafından SGK destek priminin ödendiğini gösterir belge.

Gelir durumunu ve evraklarını inceleyen banka, tüm şartlar sağlandığında kredi işlemlerini başlatır.

Konut kredisi faizleri yükselecek mi?


Geri Dön