30 / 04 / 2024

İstanbul'un nüfusu 2023'te yüzde 1.6 oranında azaldı: Satılık ve kiralık ev fiyatları göçü artırdı!

İstanbul'un nüfusu 2023'te yüzde 1.6 oranında azaldı: Satılık ve kiralık ev fiyatları göçü artırdı!

Türkiye’nin nüfusu 2023'te yerinde saydı ve yalnızca yüzde 0.01 artarken, İstanbul'un nüfusu 2023'te yüzde 1.6 oranında azaldı. Megakentteki bu azalmada kira ve konut fiyatlarının etkili olduğu belirtiliyor. İşte ayrıntılar..



Türkiye’nin nüfusu 2023'te yerinde saydı ve yalnızca yüzde 0.01 arttı. Nüfus 85 milyon 280 bin kişiden 85 bin 372 kişiye yükselirken, yıllık artış 100 binin altında kaldı. Nüfusta dramatik şekilde yerinde sayma ilk defa yaşanıyor. 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde 'Konut rekoru, kira rekoru ve tersine göç' başlıklı yazısını kaleme aldı ve nüfustaki azalışa dikkat çekerek "Bunda 253 bin yabancının Türkiye’den ayrılması yanında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerdeki ölümler de etkili. 10 ildeki toplam ölüm sayısı 53 bin 547 şeklinde açıklanmıştı" ifadelerini kullandı. 

İstanbul un nüfusu 2023 te yüzde 1.6 oranında azaldı: Satılık ve kiralık ev fiyatları göçü artırdı!

KİRA VE KONUT FİYATLARI ETKİLİYOR

Abdurrahman Yıldırım, doğumların azalmasıyla nüfusun ortalama yaşının da hızla yükseldiğine, Türkiye’de artık ortalama yaşın 34’e yükseldiğini belirti. 

"Son yıllardaki hızıyla yaşlanmaya devam ederse sadece 12 sene sonrasında 40 yaşında olacağız. Ortalama 40 yaş bir toplumu yaşlı sınıfına sokuyor. Yaşlı toplumun dinamizmi azalıyor, ekonomik atılımı hız kesiyor. Bu kapsamında yaşlılıkta düşük gelirli kalmamak için önümüzde kullanabileceğimiz sayılı seneler var" açıklamasında bulunan Yıldırım, yşlı toplum haline geldikten sonra çalışan sayısına oranla emekli sayısının ve sosyal güvenlik sisteminin yükünün arttığına, sistemin emeklilerine yeterli maaşı ödeyemediğine dikkat çekti. 

Yıldırım, yazısında yerli nüfustaki artışın da sınırlı olduğunu aktardı ve "Yabancı ikametliler çıkarıldığında 83.802 bin kişi olan yerli nüfus 2023 yılında yalnızca yüzde 0.41 arttı. Kişi sayısı olarak artış 346 bin kişi. Neden bu kadar düşük, ekonomik sebepler kadar etkili olduğu iyi bir araştırma konusu. Ekonomik sebeplerin deyince en başta büyük kentlerdeki kiralar ve konut fiyatlarının ulaşılamaz düzeylere gelmesinin etkili olduğu düşünülebilir" bilgilerini verdi. 

Yıldırım bu etkinin daha çok tersine göçle kendini göstereceğinin altını çizerek, “Geçinemiyoruz hadi köyümüze geri dönelim” eğiliminin de ilk defa bu kadar güçlü olduğunu söyledi. 

İstanbul un nüfusu 2023 te yüzde 1.6 oranında azaldı: Satılık ve kiralık ev fiyatları göçü artırdı!

BARINMA SORUNU İSTANBUL'DAN GÖÇÜ ARTIRDI

Abdurrahman Yıldırım, İstanbul’un nüfusunun 2023'te yüzde 1.6 oranında azaldığına vurgu yaptı ve "252 bin kişiye denk gelen bu azalma İstanbul’da ilk defa yaşandı. Azalmada yabancıların Türkiye’den ayrılması yanında tersine göçün güçlendiğine ilişkin bir görünüm de var. Çünkü İstanbul’a göç veren şehirlerin nüfus artışı normal doğum artışının üstüne çıkmış" şeklinde konuştu. 

Nüfus artış oranları yüzde 2’nin üzerine çıkan şehirler; Kastamonu yüzde 2.8, Sivas yüzde 2.4, Sinop yüzde 3.9, Giresun yüzde 2.3, Gümüşhane yüzde 2.7, Tunceli yüzde 5.7, Siirt yüzde 4.7, Niğde yüzde 3.1, Kilis yüzde 4.7, Iğdır yüzde 3.0, Hakkari yüzde 4.4, Çankırı 4.8, Kırıkkale yüzde 3.1 şeklinde sıralandı. 

Özellikle kira ve konut artışlarının en yüksek olduğu şehir olan mega kent İstanbul'un ilk defa bu oranda göç vermesi barınma sorununu akıllara getiriyor. 

İstanbul un nüfusu 2023 te yüzde 1.6 oranında azaldı: Satılık ve kiralık ev fiyatları göçü artırdı!

"Nitekim konut fiyat artışında Türkiye 2020 yılından itibaren çeşitli uluslararası kuruluşlarının sıralamasına göre dünyada birinci sıraya yerleşti. Fiyat artışları sonunda kiraları sıçrattı. Yasayla yüzde 25 sınırlandırma getirildi ama fayda etmedi" açıklamasında bulunan Yıldırım, Ocak ayı enflasyon rakamlarına göre Türkiye’de kira artışının yıllık yüzde 111.84 ile rekor kırarken, artış oranı olarak kiranın da hem kendi tarihsel rekorunu kırdı hem de harcama sepetinin içinde en en önde gittiğini belirtti.

Yıldırım, düşük faiz ve bol kredinin pandemi döneminde ve sonrasında ekonomiyi canlandırdığına dikkat çekti. Yıldırım, konuya ilişkin açıklamasını "Gayrimenkul ve varlık fiyatları yoluyla çok güçlü bir zenginleşmeye de neden oldu. Fakat beraberinde gelir dağılımını bozarak ve büyükşehirlerde barınma sorunu oluşturarak bunu yaptı. Tersine göç bütün bunların bir sonucu" diyerek sonlandırdı. 

Ofislere talebin artması kiraları yükseltti! İşte Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak'ta ofis kira bedelleri...

Kira ve konut fiyatlarındaki artış yüzde 14.3! Türkiye ekonomisindeki en önemli sorun ne? 

Faiz oranları konut krizini çözemez!


Geri Dön