29 / 04 / 2024

Faiz oranları konut krizini çözemez!

Faiz oranları konut krizini çözemez!

Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem yaptığı açıklamada para politikası ile konut piyasasındaki düşük arz kaynaklı maliyet sorununun çözülemeyeceğini dile getirdi. İşte konu ile ilgili detaylar...



Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem yaptığı açıklamada para politikasının kira ve diğer konut maliyetlerini yükselten arz sorununu çözemeyeceğini dile getirdi ve “Para politikası her şeyi yapamaz” dedi.

NTV'nin aktardığı habere göre bankanın politika faizini art arda 4. toplantıda yüzde 5’te tutmasından sonra yaptığı ilk konuşmada Macklem, şu anda enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesine en büyük katkıyı yapan barınma enflasyonunun kısmen faiz artışlarının mortgage faiz maliyetleri üzerindeki etkisini yansıttığını dile getirdi. Fakat bu aynı zamanda ülkedeki kronik arz sıkıntısından kaynaklanmış olan kira ve diğer konut maliyetlerindeki artışlardan da kaynaklanıyor.

Açıklamasında “Bu, para politikasının çözebileceği bir şey değil” diye konuşan Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem , “Para politikası her şeyi yapamaz. Para politikasının sağlayabileceğinden daha fazlasını bekleyerek ona aşırı bir yük bindirmekten kaçınmamız gerekli. Para politikasının doğru odağı da yapabileceği kadarıdır. Bu zaten büyük, zor ve önemli bir iş” dedi.

Faiz oranları konut krizini çözemez!

Kanada’da konut arzının imar kısıtlamaları, onay süreçlerindeki gecikme ve belirsizlikler, vasıflı işçi sıkıntısı sebebiyle uzun senelerdir talebin gerisinde kaldığını dile getiren Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem, “Para politikası özellikle kısa vadede talebi etkileyebilir. Fakat tedarik tarafında uzun süredir devam eden yapısal sorunları çözemez” diye konuştu.

YABANCIYA KONUT SATIŞI YASAĞI DA UZATILDI

Kanada federal hükümeti, Kanada'da yabancıların ev sahibi olmasına ilişkin mevcut yasağı 2 sene daha uzatma niyetinde olduğunu açıkladı.

Maliye Bakanlığı'nın konu ile ilgili olarak Pazar günü yayımladığı basın açıklamasına göre, mevcut durumda 1 Ocak 2025 tarihinde sona erecek olan konutlarda yabancı mülkiyet yasağı 1 Ocak 2027 tarihine kadar uzatılacak. 

Xinhua'nın aktardığı habere göre yapılan bu açıklamada ayrıca yabancı ticari işletmelerin ve Kanada vatandaşlığı yahut daimi oturum izni olmayanların Kanada'da konut satın almalarına ilişkin yasağın devam edeceği de bildirildi.

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları son bir yılın zirvesinde!

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Tek tek hesaplandı: 2023 için 55, 2024 için 87 bin TL!

EYT'de 2. aşama ortaya çıktı! Bağ-Kur'lulara 5 yıl erken emeklilik mi geliyor?


Geri Dön