06 / 07 / 2024

Yüzde 25 kira zam sınırı kaldırıldı, geride izleri kaldı! Kaç ev sahibi bu uygulamaya uydu? 

Yüzde 25 kira zam sınırı kaldırıldı, geride izleri kaldı! Kaç ev sahibi bu uygulamaya uydu? 

Kiracı ve ev sahipleri arasında büyük gerginliğe neden olan yüzde 25 kira sınırlaması her ne kadar kaldırılmış olsa da sosyal medyanın gündeminden bir türlü düşmüyor. Uygulamayla ilgili tartışmalar çığ gibi büyümeye devam ediyor. 



Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira zammı artışı 1 Temmuz itibariyle sona erdi. Kiracı ve ev sahipleri arasında gerginliğe yol açan uygulama en çok ev sahiplerini mağdur ettiği söylense de sosyal medyadan gelen bir açıklama görenleri şaşkına çevirdi. Çoğu ev sahibinin yüzde 25 kira sınırlamasına uymadığı ortaya çıktı. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken, evin değerine göre değil kiracının maaşına göre yükselttiği ortata çıktı.

Dayıekonomi sosyal medya hesabı X'ten  bu 2 senede kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan perde arkasındaki olayları anlattı. Bir ev doktora kiraya verilirken 'sen doktorsun maaşın 70k' şeklinde düşüncelerle kirasını artıranlardan, 'oğlum gelecek evimden çık' diyenlere kadar binlerce ev sahibinin farklı yöntemlerle kiraları artırdığını anlattı. Dayıekonomi, iki sene içinde ev sahiplerinin değil asıl kiracıların mağdur olduğunu belirterek ' ''Ev sahiplerinin twitterda ağlamasına inanmıyorum'' diyerek tepki gösterdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar....

DAYI @dayiekonomi
Ev sahiplerinin twitterda ağlamasına inanmıyorum.

Bir ev sahibi malını kiraya verdiğinde kendi malının değerine değil kiracının gelirine göz dikiyor. Sen doktor musun? 70k maaş mı alıyorsun? Ondan en fazla ne kadar koparabileceğine bakıyor. Malının kendi değeri umrunda değil.

%25 zam sınırı vardı ev sahiplerinin %25'i buna uydu mu? Oğlum gelecek çık diye millete zulmettiler 5 katını verdiniz oğulları gelmekten vazgeçti.

Şimdi de %65 zam sınırı var ki makul bi oran. Zaten kirayı 5 misline çıkardı herkes. Nasıl bi %25 sınırı ise hiç işlemedi herkes 17-30 arası oturuyor. Bunun %65 gelmiş hala daha uymuyorlar.

Kusura bakmayın ben kiracının tarafındayım. Kiracı altına araba alsa "ulan ben az mı kira alıyorum ya bak araba almış dur bi dahakine şunun kirayı 7 katına çıkarayım" diye düşünen, sürünmek zorunda olduğunuza inanan insanları desteklemekten iyidir. Bi tarafım olacaksa bu kiracı tarafıdır. İstersen komünist de zerre kadar umrumda değil.

Yeni kira düzenlemesi ile değişen bir şey var mı? Yoksa aynı düzen devam ediyor mu?

Geri Dön