30 / 06 / 2024

Yüzde 25 sınırı 4 gün sonra sona eriyor! Kira sözleşmeleri ve tespit davaları 1 Temmuz'u bekliyor!

Yüzde 25 sınırı 4 gün sonra sona eriyor! Kira sözleşmeleri ve tespit davaları 1 Temmuz'u bekliyor!

Kiralardaki yüzde 25 zam sınırının Temmuz ayında sona ermesi beklenirken, kira sözleşmeleri ve tespit davalarının da Temmuz ayını beklediği belirtildi.



Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban, Eskişehir Haber'de kaleme aldığı yazısında kira sözleşmelerine ve tespit davalarına değindi. Kübra Taban yazısında kira sözleşmeleri ve tespit davalarının Temmuz ayını beklediğini belirtti.

Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban'ın yazısı şu şekilde:

Değerli okuyucular, Borçlar Kanunu'ndaki son düzenleme, konut kirası sözleşmelerinde önemli değişikliklere neden olacak gibi görünüyor. Kira sözleşmeleri ve tespit davaları bu yılın Temmuz ayını bekliyor;

Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenmiş olan geçici maddeyle konut kiralarına getirilmiş olan yüzde 25 zam tavanının sonuna gelindi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bitiş sinyallerini verdiğini zam sınırının, piyasada tam karşılık bulmadığını, yüzde 100’ü geçen artışların görüldüğüne değinen sektör temsilcileri, şu anda ev sahiplerinin, sürenin dolacağı 1 Temmuz tarihini beklediğine dikkat çekti.

Yüzde 25 sınırı 4 gün sonra sona eriyor! Kira sözleşmeleri ve tespit davaları 1 Temmuz u bekliyor!

Bu süreden sonra, kira sözleşmeleri 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yenilenecek. Ayrıca bunun dışında 5 yılını dolduran kiracılar için de kira tespit davaları açılabilecek. Diğer bir taraftan kira davaları da halen devam ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un geçtiğimiz Mayıs'ta yaptığı açıklamaya göre, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’e ulaşırken söz konusu bu başvuruların 62 bin 783’ünde anlaşma sağlanamadı.

Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan konut kiralarına getirilmiş olan yüzde 25 kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. 2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artışları, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. İki senedir yüzde 25 kira artışı üzerinden kendi ekonomisini zar zor götüren kiracı, Temmuz ayı sonrasında yüzde 65 oranında kira artışları ile karşı karşıya kalacak.

Kiracıların bu yükü kaldırmaları mümkün değil. Bu defa da kiraların ödenmemesi sorunu ortaya çıkacak ve yeniden mahkemelerde tahliye davalarıyla yığılmalar yaşanacak. Şu an başkent  Ankara  ve mega kent İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemelerinin sayısının artırılması da bunun açık bir göstergesi.”
 

TEMMUZ'DA YÜZDE 65 ZAM ŞOKU

Kiralarda yüzde 25 sınırlamasının kalkmasıyla birlikte 12 aylık ortalamalara göre TÜFE oranında artışlar bekleniyor., “Kira sınırından dolayı gelecek yıl artışları dikkate alarak rayiç belirleniyor.

10 bin Türk Lirası şeklinde olan bir yere 15 bin Türk Lirası kira bedelle, ‘önümüzdeki yıl kira artışının gerisinde kalacağı için rakam bu’ diyor mülk sahipleri. Şimdi bir rahatlama sağlanır. 1 Temmuz tarihinden itibaren 12 aylık ortalamalara göre yaklaşık yüzde 65 kiralar artabilir. Aslında konut kiralarında iki senedir uygulanan yüzde 25 sınırlamasının kira değerlerini frenleyen bir unsur oldu. Ancak söz konusu bu yeni düzenlemeyle işler biraz zorlaşacak.

İstanbul'da ortalama konut fiyatı 5,5 milyon TL'nin üzerine çıktı! Ev almak hayal mi oldu?

Artık mülk sahipleri de imar planlarındaki değişiklikleri görebilecek! Yeni plan teklifi de hazırlanabiliyor!

Aile Bakanlığı bu şartları taşıyanların hesaplarına 6 bin 396 TL yatıracak! Hemen bakın!


Geri Dön