Kira

Yüzde 25 zam sınırı bitti ama kiracı-ev sahibi sorunları bitmedi: Bazı kiracılar evlerini terk etmeye çalışıyor!

Kira zammındaki yüzde 25'lik sınır kalktı ancak kiracı-ev sahibi sorunları bitmedi. Kira bedelleri resmen fırladı. İşte ayrıntılar...

Son iki senedir konut kiraları için uygulanan yüzde 20'lik artış oranı sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Kiralarda zam sınırı sona erdi ancak, ev sahibi ile kiracılar arasında sular durulmadı. 

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, temmuz ayında kira artış oranının yüzde 65'e yakın olduğuna dikkat çekti ve kira bedellerinin hızla yükseldiğinin ve kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığının da altını çizdi. 

"1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde yeni bir dönem başladı. İki yıl boyunca yüzde 25 kira artışı uygulanmıştı. Bu durum kiracıları memnun ederken, ev sahiplerini mutsuz etmişti. İki yıl hızla geçti ve şimdi kiracılar yüzde 65,07 oranında bir zamla karşı karşıya kaldı" diye konuşan Rıdvan Akgün, bazı kiracıların evlerini terk etmeye çalıştığını, ödeyemeyenlerin de yeni bir hayata adapte olmaya çalıştığını söyledi. 

Akgün, kiracı ile ev sahipleri arasındaki sorunların gittikçe arttığını vurguladı.

ABC Gazetesi'nde yer alan habere göre; İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kiracıların kira bedellerini bir anda artırmak istemediğini belirtti ve iki senedir bekleyen ev sahiplerinin ise zam istediğini söyledi. 

"Ev sahipleri iki senedir beklediklerini ve yüzde 65,07 oranında zam istediklerini belirtiyorlar. Bu durum tahliyeleri gündeme getirebilir ve sürece arabulucular ile hukukçular dahil olabilir" diye konuşan Akgün, İzmir'deki ortalama kira bedellerine de değindi. 

"Yeni dönemde 3+1 konutun kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin TL'ye oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin TL'ye kadar yükseliyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin TL'ye kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek" diye Akgün, yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahiplerinin olduğunu aktardı. 

Akgün, Kira bedellerinin yaz aylarında kaçınılmaz artışa girdiğinin de altını çizdi. 

Kiralık konutların gittikçe azaldığına ve ciddi bir sirkülasyon olduğuna vurgu yapan Akgün, İzmir'de boş bir dairenin fiyatının lokasyona göre 15 ile 30 bin lira arasında değiştiğini aktararak, mülk sahiplerinin kira bedellerini kendi belirlediklerine dikkat çekti. 

Akgün, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

"Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse, Allah hepsine ev nasip etsin."

Emekliliğe yeni düzenleme mi geliyor? Emeklilik sistemi değişiyor mu?

Aile Destek ödemesinde resmen deprem. 0 TL.. Ödemeler durdu

Emekliye 9 bin TL kira yardımı müjdesi! Duymayan kalmasın!