02 / 05 / 2024

Yüzde 8’lik fiyat düşüşü ikinci el araç alımlarını avantaja çevirdi!

Yüzde 8’lik fiyat düşüşü ikinci el araç alımlarını avantaja çevirdi!

VavaCars’ın araştırmasına göre ikinci el araç fiyat artışları, iki yılın ardından eylül ayında düştü. Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen gerçek piyasalardaki ikinci el araç fiyatlarının yüzde 8 gerilediğini söyledi.



Türkiye’de son iki yıldır aralıksız olarak yükselişte olan ikinci el araç fiyatları, son dönemdeki durağanlığının ardından düşüşe girdi. İkinci el araç platformu VavaCars da araç almak isteyenlere öngörü sağlamak adına VavaAI fiyat endeksinin eylül ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Açıklanan fiyat raporuna göre, ikinci el araç fiyatları eylül ayında Ağustos ayına göre ortalama yüzde 8 oranında düşüş gösterdi. Online ilan sitelerindeki yüksek fiyatlara rağmen ortaya çıkan azalış, gerçek piyasalarda derinden hissedildi. Endeks sonuçlarını değerlendiren VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, düşen fiyatlarla birlikte ikinci el araç alımının avantajlı hale geldiğini söyledi.

FİYATLAR İLK KEZ GERİLEDİ

VavaCars verileriyle kamuya açık veriler ışığında geliştirdikleri VavaAI fiyat endeksiyle toplumu doğru bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirten Serdıl Gözelekli, “Sıfır araç fiyatlarındaki yüksek artışın etkisiyle ihtiyacını karşılamak isteyen kullanıcılar, ikinci el pazarına yöneldiler. Gelinen noktada 2023’ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları ortaya çıktı. Devam eden süreçte Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve piyasaların durgunlaşmasıyla birlikte eylül ayında uzun bir aradan sonra ikinci el araç fiyatlarında ilk defa düşüş oldu. İkinci elde araç fiyatlarında eylül ayında bir önceki aya göre ortalama yüzde 8 oranında gerileme yaşandı. En çok fiyat düşüşü önce A, sonra da D segmentlerinde yaşandı” şeklinde konuştu.

Yüzde 8’lik fiyat düşüşü ikinci el araç alımlarını avantaja çevirdi!

İLANLARDAKİ FİYATLA PİYASA FARKLI

Fiyatların inmesinin ardında yatan nedenlere dikkat çeken Serdıl Gözelekli, “Araştırmamızda elde ettiğimiz sonuçlar, online platformlarda gösterilen fiyatlar ile gerçek piyasa fiyatları arasındaki uyumsuzluğu ortaya koydu. Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen reel piyasalarda yaşanan yüzde 8’lik bir düşüş, gerçek verileri gösteriyor. Bu da ikinci el araç alım-satım sürecinde doğru bilgiye ulaşmanın önemini ortaya koyuyor. Şirket olarak ikinci el araç piyasasındaki değişimleri yakından takip etmeye ve doğru değerlendirmelere dayalı bilgiler paylaşmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

 


Geri Dön