29 / 04 / 2024

İkinci el araç alımlarına kısıtlama getirildi! Bunu yapanların cezası 300 bin TL...

İkinci el araç alımlarına kısıtlama getirildi! Bunu yapanların cezası 300 bin TL...

Otomotiv piyasasında kriz gittikçe büyüyor. Devlet ikinci el araç fiyatlarını düşürmek için yen, uygulamaları tek tek hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı yıllık 3 adet olan araç satın alma hakkını değiştirdi. İşte yeni uygulama, bunu yapana büyük ceza geliyor...



Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, yıllık 3 adet araç alma hakkında değişikliğe gidildi. Karara göre biirinci derece akrabalar üzerinden yapılan satışlar da dahil olacak. Maliye, birinci derece akrabalar üzerinden satışı, sizin satışınız sayma hakkına sahip olacak. Bu durum, yıllık 3'den fazla kuralını aşmanıza ve ceza almanıza neden olabilecek.

İkinci el araç alımlarına kısıtlama getirildi! Bunu yapanların cezası 300 bin TL...

İKİNCİ EL ARAÇ SATIN ALMA SINIRI KAÇ OLDU?

Ticaret Bakanlığı, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı.

15 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler ilan verilmesi aşamasında 'ilan platformları' tarafından uyarılmakta; bu uyarıya rağmen söz konusu yasağa aykırı verilen ilanlar ile ilan verenlere ilişkin bilgiler Bakanlık tarafından takip edilecek.

İlan kısıtlaması düzenlemesinin yürürlüğü girmesinden önce ilan platformları üzerinden yayımlanan ve bu düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek bireysel ve ticari olmak üzere toplam ilan sayısının 20 binin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.

İlan platformları tarafından üyelerine yapılan uyarı ve bilgilendirmeler ile Bakanlık tarafından yapılan kamuoyu bilgilendirmeleri sonucunda bu sayının düzenlemenin yürürlüğe girdiği.

15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 7 bin seviyelerine gerilediği gözlemlendi. Yapılan son incelemede, anılan düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek toplam ilan sayısının 5 binin altına düştüğü gözlemlendi.

İkinci el araç alımlarına kısıtlama getirildi! Bunu yapanların cezası 300 bin TL...

BUNU YAPANLARA 300 BİN TL CEZA KESİLECEK!

Bu kapsamda, söz konusu ilanlara ilişkin bilgiler ilgili ilan platformlarından temin edilmiş ve bunların incelenmesine başlandı. Bakanlığık tarafından yapılan inceleme sonucunda düzenlenen kısıtlamaya aykırılık teşkil ettiği tespit edilen ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. 

Ayrıca, bilindiği üzere, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet kabul edildiğinden dolayı cezai müeyyide gerektiriyor.

Birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere bunların üzerinden vekaletle satış yapan kişiler Bakanlık tarafından incelemeye alınmış olup, gerekli cezai işlemleri yapılmaya başlandı. Bunun yanında, vergi incelemesi kapsamında işlemlerin devamı için tespit edilen şahısların bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iletildi. 

İkinci el otoda en çok hangi araçlar satılıyor? İşte ikinci el otomobil raporu!

İkinci el online oto pazarında satışlar yüzde 9 arttı: 1 milyon 4 bin 721 araç satıldı! 

Geri Dön