18 / 05 / 2024

Zamlar kapıyı çalmaya başladı! Süte zam mı gelecek? İşte detaylar!

Zamlar kapıyı çalmaya başladı! Süte zam mı gelecek? İşte detaylar!

Yeni yıla girilmesiyle birlikte zamlar gelmeye başladı. Asgari ücrete gelen artışla birlikte bir zam haberi de sütten geldi. İşte detaylar!



Sütün litre fiyatına zam geliyor. 2023 yılı ile birlikle üst üste zam yağmuru başladı. Asgari ücrete gelen artış sonrası zam haberleri de gelmeye başladı. Bu sefer zam sütün litresine geldi. Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatı 15 Ekim’den bu zamana kadar 8.5 lira olarak uygulanırken, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan 1 litre sütün maliyet hesabı süt üreticisinin zarar ettiğini ortaya serdi. Üreticiler maliyetleri ortaya sererek sererek zam sinyalini verdi.

SÜTÜN LİTRESİNE ZAM!

Asgari ücret zammından sonra gıda fiyatlarına zam yağmuru da başladı. Bir zamda sütün litresine geldi. Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayı 1 litre sütün üretim maliyetini 8.74 TL olarak açıklarken, TÜSEDAD’ın yaptığı hesapta 1 litre sütün çiftçiye üretim maliyeti 12.90 liraya yükseldi. Ortaya çıkan maliyet hesapları, Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatı göz önüne alındığında çiftçinin zarar ettiği ve zam yapılacağı sinyali verdi.

Halihazırda için satılan sütün piyasada bir karşılığı olmadığının altını çizen Ulusal Süt Konseyi, süt üreticisi birlikler üzerinden yapılan özel anlaşmalarla sütünü satmaktadır. Yapılan bu anlaşmalar bölgelere göre değişirken, bazı bölgelerde çiğ süt 12 TL'ye kadar çıkmış durumda. Ancak TÜSEDAD’ın ortaya koyduğu üretim maliyeti, birlikler üzerinden satılan sütün de maliyetlerin altında kaldığı için yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.

1 LİTRE SÜTÜN MALİYETİ 12.90 TL!

Artan maliyetler hakkında paylaşımlarda bulunan Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, çiftçinin 1 litre sütü üretmek için cebinden en iyi koşullarda 12.90 TL’ye çıktığını belirterek, USK tarafından 15 Ekim’den buyana geçerli olan çiğ süt referans fiyatına tepki gösterdi. Solakoğlu, "USK 8,70TL bulmuş. Gelsinler bu fiyata üretsinler. Bizde öğrenelim. Ulusal Süt Konseyinin tek ürettiği “algı” onu da beceremiyor” şeklinde konuştu.

100 metrekare prefabrik ev kaç para? İşte 7 Ocak 2023 fiyat listesi!

Milyonlarca tapu sahibine duyuruldu! Bu tarihleri kaçırmayın! Ödemeyene ceza ağır!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön