21 / 12 / 2024

Zararlı maddelerle mücadele sürdürülüyor!

Zararlı maddelerle mücadele sürdürülüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla insan ve çevre sağlığı için Zararlı Madde ve Karışımların Kısıtlanması ve Yasaklanması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı.Çevre Bakanlığı zararlı maddelerle mücadelesini sürdürüyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla insan ve çevre sağlığı için Zararlı Madde ve Karışımların Kısıtlanması ve Yasaklanması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. 21 Kasım 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre 11 adet zararlı madde ve madde grubu daha kısıtlama şartları listesine alındı. Söz konusu değişikliğe Ekonomi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüş ve onayları alınarak gidildi.


Yapılan bu düzenleme ile özellikle; balıkçılık, denizcilik, sağlık, çocuk bakım ürünleri, tekstil, deri, ahşap, boya, kozmetik, mücevherat, bijuteri, plastik kauçuk, mobilya ve dekorasyon, yapı malzemeleri, evsel ve endüstriyel temizlik ürünleri, atıksu arıtma tesisleri, bitki koruma ürünleri gibi sektörlerde çevre ve insan sağlığına zarar veren kimyasal madde ve madde gruplarının kullanımına kısıtlamalar ve yasaklamalar getirildi.


Yönetmelik, sahip oldukları tehlikeli özellikler sebebiyle insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olan bazı tehlikeli maddeler veya madde gruplarının kendi başına üretimi, karışım içinde veya eşyada kullanımı ve bunların piyasaya arzına ilişkin kısıtlamaları kapsıyor.


Yönetmelik ile hâlihazırda; 9 adet kimyasal madde ve madde grubu kısıtlamaya tabi iken yapılan son düzenleme(21.11.2014 tarihinde 29182 sayılı Resmi Gazete) ile 11 adet madde ve madde grubu daha Yönetmelik Ek-1 Kısıtlamaya Tabi Madde ve Madde Grupları ile Bunların Kısıtlama Şartları Listesine alındı.  Böylece kısıtlama/yasaklamaya tabi madde ve madde grubu 20 ye yükseldi.

 

Kısıtlama/Yasaklamaya Tabi Madde Ve Madde Grubu:

1-Asbest lifleri,

2-Poliklorlu terfeniller(PCT’ler),

3-Poliklorlu bifeniller(PCB’ler),

4-Polibromobifeniller(PBB’ler),

5-Azorenklendiriciler ve Azoboyalar,

6-Bazı fitalatlar; a)Bis(2-etilheksil), fitalat b)DibütilFitalat, c)Benzilbütilfitalat,

7-Bazı fitalatlar; a)di-’izononil’ fitalat, b)di-’izodesill’ fitalat, c)di-n-oktilfitalat

8-Tris(2,3 dibromopropil) fosfat,

9-Tris(aziridinil) fosfinoksit,

10-Cıva bileşikleri,


11-Cıva,


12-Kadmiyum ve bileşikleri,


13-Nikel ve bileşikleri,


14-Kurşun karbonatları,


15- Kurşun sülfatları,


16-Arsenik bileşikleri,


17-Organostanik(Organokalay) Bileşikler,


18-Pentaklorofenol,


19-Perflorooktan sülfonat,


20-(a) Nonilfenol, (b) Nonilfenoletoksilat,


 



Geri Dön