28 / 04 / 2024

Zeydan Karalar’dan Adana Metrosu'nun onaylanmamasına tepki!

Zeydan Karalar’dan Adana Metrosu'nun onaylanmamasına tepki!

Adana Metrosu 2. Etabı’na Cumhurbaşkanlığı'nda "borçlanma kriterlerinin uygun olmadığı” sebebiyle onay çıkmadı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, duruma tepki gösterdi.



Adana'da yapılması planlanan Metronun 2. yarısına Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamayla "borçlanma kriterlerinin uygun olmadığı” sebebiyle onay gelmedi. Sözcü'den Mehmet Serbes'in haberine göre, buna ilişkin olarak  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın konuyla ilgili konuştu. Karalar, yaptığı açıklamayla Adana ilinin 1,9 oranında borçlanma sınırını aştığını belirterek metro projesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamanın uydurma olduğunu söyledi. Adana ilinin artan trafik ve toplu taşıma ihtiyacı Adana'nın genel sorunlarından biri haline geldiğini de vurguladı. Adana ilinin 1,32 oranında borçlanma sınırının altında olduğunu da açıklayarak Kocaeli, İzmir, Hatay gibi illerin mali raporlarına bakıldığında Adana'nın diğer illerden daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Zeydan Karalar’dan Adana Metrosu nun onaylanmamasına tepki!

Muhalefet oluşturmak istemiyoruz

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Metro projesinin Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmadığının altını çizerek, “Bizim yeni bir polemik açma, yeni bir tartışma ortamı oluşturma niyetimiz yok. Aslında benim ilk açıklamamda da bir olumsuzluk içermedi. Benim ifadem şu; ‘Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmasını bekliyorduk. Niçin onaylanmadığını bilmiyoruz. Bir eksiğimiz varsa düzeltip tekrar göndereceğiz. Çünkü Adana, metrosuz olmaz' dedik'' dedi.

Gelir gider bağlantısını eşitlemek

Zeydan Karalar, “Nüfusumuz ve alanımız fazla olduğu halde gelen maliye payımız düşük” diyerek, “Mersin ve Hatay'dan daha kalabalık ve alanımız daha büyük olduğu halde payı düşük alıyoruz. Konya ile nüfusumuz eşit ama yine düşük alıyoruz. Biz onlardan kesip bize verin demiyoruz. Bizim onlardan fazla almamız gerektiğini söylüyoruz her platformda. Benim hedefim 2022 sonunda gelir gideri dengeli hale getirmek'' ifadelerini kullandı.

Zeydan Karalar’dan Adana Metrosu nun onaylanmamasına tepki!

Zeydan Karalar, açıklamalarına şöyle devam etti: “Valimiz başta olmak üzere şehrin tüm dinamiklerini yanımızda olmaya çağırıyoruz. Milletvekillerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımıza buradan çağrı yapıyorum. Birlik olup Adana'nın bu durumunun peşinde olsunlar. Cumhurbaşkanımıza bu konuları, metroyu doğru ve iyi bir birliktelikle Adana için istediğimizi anlatırsak destek olacağını ve onaylayacağını sanıyorum.

İsteklerimizin tamamı Adana için bizim. Metronun 2. Etabını ve şehrin kuzeyinden hafif raylı sistem projesini de dosyaya hazırlayıp tekrardan sunacağız. Bu proje tamamlandığında Adana trafiği de rahat bir nefes alacaktır. Metro'nun 2.etabı Akıncılar'dan stada kadar 8 durak ile bağlanacak. Hafif raylı sistem ise Medline Kavşağı'ndan Şehir Hastanesine uzanacak.” dedi.

Mahmut Atilla Kaya'dan İzmir'deki metro çalışmalarına ilişkin açıklama!

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'tan metro tepkisi!


Geri Dön