02 / 05 / 2024

Zeynel Güçyetmez: Yeşil alanlar ranta kurban ediliyor!

Zeynel Güçyetmez: Yeşil alanlar ranta kurban ediliyor!

Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, yeşil fakiri Şehitkamil'de 1 milyon 300 bin metrekare yeşil alanın kaldırılarak konut ve ticari alana çevrilmesini eleştirdi. Güçyetmez, " Yeşil alanlar, ranta kurban ediliyor." dedi.



Gazikent Gecekondu önleme bölgesi arasındaki bölgenin yeşil alan vasfını kaldıran imar değişikliğini eleştiren Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, "Belediyelerin resmi verilerine göre Şehitkamil ilçemizde kişi başına 10 m2 olması gereken yeşil alan miktarı, sadece 2.90 m2 dir. İlimizde ise kişi başına aktif ve pasif yeşil alan sadece 8 m'dir. Hal böyle iken Büyükşehir Belediye Meclisi Beykent Toplu Konut alanları ile Gazikent Gecekondu önleme bölgesi arasında imar planında 1 milyon 300 bin m2 lik yeşil alanı kaldırarak, yerine 23 bin kişinin yaşayacağı konut ve ticaret alanı kullanımı getirmiştir. 

Yapılan plan değişiklik ile getirilen fonksiyonlar sonucu, doğal güzelliğin, sağlıklı dengeli bir çevrenin bozulacağı ve hava kirliliğinin artmasına yol açılacağı insanların Anayasa ile koruma altına alınan yaşam haklarının zarar göreceği açıktır, "dedi. 


"Şehrimizde "planlı bir plansızlık" yaşanıyor" İmar değişikliklerinin bir rant aracı olarak kullanıldığını ileri süren Güçyetmez, "Maalesef ülkemizde ve ilimizde imar plan değişiklikleri bir rant aracı olarak kullanılmakta, kentsel rant gerek ekonomide gerekse siyasette belirleyici hale getirmiştir. Kentsel rantın ekonomi içindeki büyüklüğünün % 40 olması bu durumun en somut göstergesidir. 


Belediyelerin İmar planları ile konutlarda yaşayanlar için bir bedel ödemeden buluşma ve sosyalleşme alanları yaratarak, bireyin ve toplumun aktif ve pasif rekreasyonel ihtiyaçları olan eğlenme, dinlenme, görme, spor etkinlikleri gibi sağlıklı çevre ve sağlıklı yaşam için açık yeşil alanlar düzenlemesi gerekirken, yeşil alanları yapılaşmaya açması kabul edilemez bir durumdur. 


İlimizde imar plan değişiklikleri yarattığı rant nedeniyle siyasal yozlaşmanın önemli bir parçası haline gelmiştir. 

İlimiz yaşanmak için değil talan edilmek için planlanmaktadır. Yani ilimizde "planlı bir plansızlık" yaşanmaktadır. 

Bu düzende emek, bilimsel ve rasyonel düşünce ya da kamu yararı kavramlarına yer yoktur Siyasal yozlaşmanın pençesindeki ilimizde yaşam kalitesi son derece düşüktür. Binlerce apartmanın çevrelediği kentlerde yeşil alan ya da çocuk parkı bulmak bir lüks haline gelmiştir." dedi. 


Gaziantep Ekspres


Geri Dön