29 / 04 / 2024

Füsun Uyanık: Bursa'da parklar ranta kurban ediliyor!

Füsun Uyanık: Bursa'da parklar ranta kurban ediliyor!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında Bursa'da yeşil alanken imara açılan alanlar gündeme getirildi...Füsun Uyanık ' Bursa'da parklar ranta kurban ediliyor ' dedi...



Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi'nde "Bursa'nm Gezi Parkları" başlığı adı altında düzenlenen basın toplantısında Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık'ın yanı sıra TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er ile Peysaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Necla Yörüklii de hazır bulundu. 


Ortak basın açıklamasını okuyan Füsun Uyanık, yıllardır tüm yerel ve merkezi yönetimlerce müdahale edilmeyen kamusal alanlarda inşaat sektörü ve sermayenin yogim baskısı olduğuna dikkat çekti. Bursa'da da benzeri uygulamaların çok sıkça yaşandığını belirten Füsun Uyanık, Şube olarak yaptıkları incelemelerde çok çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını bildirdi. Bursa'da ranta kurban edilen alanların sayısının çok yüksek boyutlara ulaştığım vurgulayan Uyanık, kentteki temel donatı ve korunması gereken park alanlarının ranta ve rantçılara teslim edildiğini belirterek "bu aslmda yeni bir süreç değildir. Nilüfer ilçesi sınırlarında gerçekleşmiş olan bu durum daha önce açığa çıkartılmış ve adli boyuta taşınmıştır. Buna rağmen kentte nüfusun en yoğun olduğu dolayısıyla parklara en fazla ihtiyaç duyulan merkez ilçelerin sınırları içerisinde bu durum fütursuzca devam etmektedir. Şu ana kadar elimize ulaşan ihbar sayısı 50'ye yaklaşır'ken, şube Füsun Uyanık, Bursa'da ranta kurban edilen alanların sayısının çok yüksek boyutlara ulaştığını vurguladı. 

miz tarafından tespit edilip belgelenen satılmış park sayısı 20'nin üzerindedir" diye konuştu. 


'PARK OLMASI LAZIM' 


Ranta kurban edilen parklara dikkat çeken Uyanık şöyle sıraladı: "Osmangazi ilçesinde park olması gerekirken üstünde bina yükselen Altıparmak meydanı, Tophane'de yer alan Hacı Dayı Restoran ve Belediye binasının baüsmdaki Pazar alanı, Nilüfer ilçesinde Tavacı Recep, Bahçende Restoran, Kapı Restoran, Havuzlu Konak, Buzpark, Starpark, Beşevler Yüzme Havuzu, Balkansiad'a ve Türkiye Spor Yazarları Demeği'ne ait tesisler, yapımına yakın bir zamanda başlanmış olan Aquapark'ın güneyindeki ticaret alanları, Yıldırım'da rekreasyon alanında olmasına karşın üzerinde neredeyse boş alanı kalmamış olan Cazibe Merkezi."


 'MÜCADELEYE DEVAM' 


Yerel yönetimlerin park alanlarını birer rant alanı olarak gördüğünü ve bir yöntem olarak bazı çevrelerin eline teslim ettiğini belirten Uyanık, İmar Yasası ve ilgili yönetmeliklere aykırı durumları saptadıklarında ilgili ilçe ve Büyükşehir belediyelerine gerekli itiraz ve başvuruda bulunduldanm söyledi. İtirazlarının bir sonuca ulaşmadığını anlatan Uyanık, "2013 yılında bir yandan mevcut yerler plan tadilatı yapılarak yasallaştmlmaya çalışılırken, bir yandan da boş park alanları yine plan değişiklikleri ile yeni sahiplerine peşkeş çekilmeye çalışılmaktadır" dedi. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi olarak bu durumun sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildiren Uyanık, söz konusu parkların tekrar orada yaşayanlara kazandırılması ve hizmete açılması için hukuki süreç de dahil olmak üzere mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi. 


Bursa Haber


Geri Dön