22 / 12 / 2024

Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesiyle yeni kimliğine kavuşuyor!

Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesiyle yeni kimliğine kavuşuyor!

2 bin 295 adet riskli bina bulunan Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm için ilk kazmanın vurulduğu 2009’dan bu yana çalışmalar devam ediyor. Prestijli projelerinde hızla çoğaldığı bölgede değişim rüzgarları esiyor…



Eskinin tekstil merkezi olan Zeytinburnu, günümüzde lüks projelerin ev sahipliğini yapan bir İstanbul ilçesi. Bölge geçmişinde sanayi siteleri, nakliye merkezleri, tekstil atölyelerinin merkeziyken, şimdilerde konuttan ofise, alışveriş merkezinden dönüşüm çalışmalarına kadar bir dizi değişime sahne oluyor. İstanbul’da gecekondulaşmanın ilk başladığı bölge olarak da bilinen Zeytinburnu’nda bugünkü konut fiyatları metrekare bazında 19 bin TL’lere kadar çıkıyor. 


Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesiyle yeni kimliğine kavuşuyor!


Sümer Mahallesi’nde dönüşüm 

Zeytinburnu’nda yaklaşık 16 bin konut bulunuyor. Deprem açısından riskli olan bölgede 1999’dan bu yana 1400 bina yıkılıp deprem yönetmeliklerine uygun olarak yeniden inşa edildi. 

İlçede özellikle Sümer Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları yoğun. Çünkü Sümer Mahallesi’ndeki bazı bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 17/12/2012 tarihli ve 2198 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2'nci maddesine göre riskli alan.

 

Zeytinburnu kentsel dönüşüm deyince akıllara gelen ilk bölge olan Sümer Mahallesi’nde KİPTAŞ’ın yürüttüğü dönüşüm çalışmaları öne çıkıyor. İBB kuruluşu olan KİPTAŞ’ın Sümer Mahallesi’nde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesi 2014 yılında tamamlanacak. 167 bin metrekarelik toplam inşaat alanında 1+1’lerden 5+1 dairelere kadar 1536 konut, çocuk oyun alanları, kapalı otopark, yeşil alanlar ve bir alışveriş merkezi yapılıyor. 


Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesiyle yeni kimliğine kavuşuyor!


Bir elinde sanayi bir elinde rezidans 

Zeytinburnu’nda bazı bölgelerde sanayi siteleri ve atölyeler varlığını korurken, bazı bölgelerinde de rezidans projeleri hayat buluyor. Sanayi tesislerine ev sahipliği yapan bölgelerin başında Topkapı ve Merkezefendi geliyor. Ancak bu bölgelerde dönüşüm çalışmaları var. İlçede rezidans projelerinin ağırlıkta olduğu bölgeler ise Veliefendi ve Kazlıçeşme sınırlarında toplanıyor. 


Bunun yanı sıra Zeytinburnu – Bakırköy hattında İstanbul’un değerli arsalarını bulmak mümkün. Bunlardan biri, Sümerbank’ın kapanan fabrikasının olduğu arsa. Bir diğer değerli arsa ise, Aksu İplik Fabrikası ve arazisininin yer aldığı arsa. 2004’te Özsaya İnşaat tarafından satın alınan arsada konut inşa edilmesi planı var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 73 bin metrekarelik arsası da oldukça kıymetli. 


Zeytinburnu-Bakırköy hattının öne çıkan projeleri ise Referans Bakırköy, Ottomare Suites, Onatıdokuz,  The İstanbul Residence, The İstanbul Veliefendi, Yedikule Konakları ve Merkez Park Yel Evleri. 


Nitelikli projelerin sayısının arttığı Zeytinburnu’nda gayrimenkul fiyatları da aynı doğrultuda yükseliyor. Bölgede yeni projelerde metrekare birim fiyatı 4 bin TL ile 19 bin TL arasında değişim gösteriyor. 


Zeytinburnu kentsel dönüşüm projesiyle yeni kimliğine kavuşuyor!


Zeytinburnu’nun en prestijli projesi: Seaport 

Zeytinbumu Kazlıçeşme sahiline yapılacak yat limanı ve marina projesi ise bölgenin en prestijli projesi olarak dikkat çekiyor. Ancak Seaport projesi birçok badire atlattı. Aralık 2006'da Rönesans - Koçhan ortaklığı ihaleyi kazanarak, ön izin şartlarını yerine getirip izinleri alan şirket, limanın kullanım hakkını 49 yıllığına elde ettiğini gösteren anlaşma yapmıştı. Mimarlar Odası, planların imar Kanunu'na aykırı olduğunu ileri sürerek Danıştay'a dava açmış ve Danıştay 6. Dairesi, imar planlarının yürütmesini 2009 başında durdurmuştu. Danıştay engelinden dolayı da son olarak projede revizyon çalışmaları yapıldı. Buna göre, 436 bin metrekarelik alanda yapımı planlanan projede 50 metreyi bulan yükseklikler yarı yarıya kadar düşürüldü. Emsal ise 1’e yakın bir orana indirildi. 


Seaport’ta neler var? 

436 metrekarelik alan üzerinde yükselecek Seaport’ta 348 bin 500 metrekare inşaat, 300 bin metrekare de yeşil alan olacak. Projede 17 bin 500 metrekare kruvaziyer liman, 4 bin 500 metrekareye kruvaziyer liman alışveriş bölümü, 4 bin 500 metrekareye marina, 18 bin metrekarelik alanda küçük alışveriş alanı, 65 bin metrekarelik alanda 1 deluxe otel, 1 adet 5 yıldızlı otel, 2 adet 4 yıldızlı otel, 58 bin metrekarelik alanda apart oteller, 153 bin metrekarelik alanda ise alışveriş caddeleri yer alacak. Seaport’ta ayrıca 28 bin metrekarelik alanda ofisler olacak. 


Zeytinburnu’nun avantaj ve dezavantajları 

Gecekondulardan rezidanslara uzanan bir tarih süreci geçiren Zeytinburnu, şehrin merkezine yakın konumuyla avantaj sahibi bir bölge. Karayolunun yanı sıra denizyolu ve demiryolu ulaşımıyla bölgeye ulaşmak mümkün. Hali hazırda plansız yapılaşmanın da olduğu bölgede, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bundan kurtulma yoluna gidiliyor. Bunun yanı sıra bölgede biten birçok konut projesi olduğu gibi yenileri de yapılıyor. Kentsel dönüşümde pilot bölge olan Zeytinburnu’nun kıyı şeridi de mevcut. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön