28 / 04 / 2024

Zeytinyağının fiyatı 4 kat arttı

Zeytinyağının fiyatı 4 kat arttı

Dünyanın en fazla zeytinyağı üretiminin yapıldığı Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürüne verdiği zarar fiyatları 4'e katladı. İşte detaylar...



Güney Avrupa ülkelerindeki aşırı sıcaklar ve kuraklık, dünyanın en fazla zeytinyağı üretiminin yapıldığı bölgelerde ürünlerin zarar görmesine yol açtı. Son üç yılda zeytinyağı litre fiyatı neredeyse 4 kat artarak 8 euroya yaklaştı. Avrupa Birliği'nin (AB) zeytinyağı üretimi son sezon yüzde 39 düşerken, bu düşüşün en büyüğü yüzde 56 ile İspanya'da yaşandı.

İklim değişikliği, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yetersiz yağışlar, zeytinleri diğer tarım ürünleri gibi olumsuz etkiliyor. Özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde yaz aylarının kurak ve sıcak geçmesi, zeytin ve zeytinyağı üretimini azaltıyor.

ÜRETİMİN 3'TE 2'Sİ AB'DE YAPILIYOR

Avrupa Birliği ülkeleri, küresel zeytinyağı üretiminin yaklaşık üçte ikisini sağlıyor ve bu ülkeler zorlu iklim koşullarıyla mücadele ediyor. AB ülkeleri, Akdeniz çevresinde yaklaşık 4 milyon hektarlık zeytinlik alana sahip. Bu alanlardan yıllık ortalama 2 milyon ton zeytinyağı ve 900 bin ton sofralık zeytin üretimi gerçekleştiriliyor.

EN BÜYÜK ÜRETİCİ İSPANYA

İspanya, Avrupa ülkeleri arasında en büyük zeytinyağı üreticisi konumunda. Ancak son dönemdeki olumsuz hava koşulları nedeniyle üretim ciddi şekilde düştü. İspanya'nın yanı sıra İtalya, Yunanistan ve Portekiz de benzer şekilde üretimde büyük düşüşler yaşadı.

Yunanistan dışındaki diğer ülkelerde üretim düşerken, Yunanistan'da üretim geçen yıla göre yüzde 47 artarak 340 bin tona ulaştı.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ GERİLİYOR

Avrupa Birliği'nin toplam zeytinyağı üretimi, 2021-2022 döneminde 2 milyon 272 bin tonken, 2022-2023 döneminde 1 milyon 379 bin tona geriledi. Bu, üretimde yüzde 39'luk bir düşüş anlamına geliyor ve sektörü ile fiyatları olumsuz etkiliyor.
 

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ARTIYOR



Azalan arz ve artan talep nedeniyle zeytinyağı fiyatları hızla yükseliyor ve rekor seviyelere ulaşıyor. Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre, mayıs ayında zeytinyağı fiyatları 1996 yılında kırılan rekoru geçti. Fiyat artışı, yüksek faiz oranları, enflasyon ve gübre maliyetlerinin artması gibi faktörlerle destekleniyor.


İnfa Oliva verilerine göre, 2020 yılı ağustos ayında sızma zeytinyağının litre fiyatı 1,86 euro iken, bu ay itibarıyla 7,82 euroya yükseldi. Bu, son üç yılda zeytinyağı fiyatlarının 4 katından fazla arttığı anlamına geliyor.

İspanyol tarım uzmanı Juan Vilar, zeytinyağı sektöründe eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşandığını ve fiyatların görülmemiş seviyelere ulaştığını belirtiyor. İspanya'da bazı bölgelerde zeytinyağı fiyatlarının 8 euroya kadar çıktığını ifade ediyor. Gelecek sezonun zayıf zeytin üretimi beklentisi nedeniyle talebin arzla uyum sağlamak için fiyat artışıyla dengelemesi gerektiğini söylüyor.

ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin verilerine göre, 2022/23 mahsul yılında küresel zeytinyağı tüketimi 3 milyon 55 bin ton, üretimi ise 2 milyon 730 bin ton olarak öngörülüyor. Tüketim ile üretim arasındaki farkın stoklardan kapatılması gerekiyor. Azalan stoklar ve tüketimin üretimi aşması, zeytinyağı fiyatlarındaki artışı destekliyor.

Geçen yılın en hızlı ısınan kıtası olan Avrupa, bu yıl yaz aylarında da rekor sıcaklıklar yaşayarak zeytin üretimini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, bu yılki hasat beklentilerinin düşük olması, zeytinyağı fiyatlarının daha da yükselmesine neden oluyor.

Son dakika AFAD duyurdu: Elazığ'da deprem oldu!

Son Dakika Kahramanmaraş'ta 3.6 büyüklüğünde deprem: AFAD az önce duyurdu

Konya'daki 5 büyüklüğündeki depremin ardından yeni tehlike: Uzmanlar uyardı!

 


Geri Dön