23 / 11 / 2024
fuzul

Ali Ercan: Şile’deki sahalara ruhsat verilmezse kil fiyatı 4 kat artacak!

Ali Ercan: Şile’deki sahalara ruhsat verilmezse kil fiyatı 4 kat artacak!

Bien Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ercan, “Şile ’deki sahalara ruhsat verilmezse kil fiyatı 4 kat artacak. İhracat bitecek, iç piyasada fiyatlar katlanacak” dedi





Bien Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ercan, Şile’deki seramik kili sahalarına ruhsat verilmemesi halinde, seramik sanayinin ihracatta rekabet gücünü kaybedeceğini, iç pazarda da fiyatların artacağını söyledi. Ercan, “Ruhsat sorunu çözülmezse seramik sanayi her yıl fazladan 1 milyar dolar ithalat yapmak zorunda kalacak. Halen ton başına 25 lira olan kil fiyatları 100 liraya çıkacak” dedi.

Türkiye’de kilin Söğüt ve Şile’de çıkarıldığını, ayrıca Ukrayna’dan ithalat yapıldığını belirten Ercan, şunları söyledi:

“Söğüt ve Şile’deki iki kil sahası da bizim için zaruri. Söğüt rezerv açısından çok daha büyük, Şile’de daha az ama ruhsat sıkıntısı olduğundan sektör ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu da sektörün önümüzdeki yıllarda çok ciddi zorluğa gireceğinin bir işareti. Ruhsat verilirse rezervler 15-20 yıl yeter. Ruhsat verilmezse 1-2 yıl içinde sektörün kili kalmayacak, tamamen Ukrayna kiline döneceğiz. Bu da maliyet artışı demek. İhracatı da engeller, iç piyasadaki fiyatları da ciddi artırmak zorunda kalırız.”


6 ayda fabrika kurdu

1997’de Özelleştirme İdaresi’nden satın aldıkları fabrikayı tamamen kaldırıp yerine 2013’te 6 ay içinde sıfırdan yeni fabrika kurduklarını anlatan Ercan, şu bilgileri verdi:

“Daha önce Ercan Seramik, Bozüyük Seramik markalarıyla üretim yapıyorduk. 2006’da Bien Seramik markasını oluşturduktan sonra atılım yapmamız gerekiyordu. Daha verimli olmak için Bozüyük’teki fabrikamızı sıfırdan tamamen yenisini yaptık. 62 bin metrekare fabrikanın maliyeti 35-40 milyon euro’ya çıktı. Kapasitemiz 25 milyon metrekareye ulaştı. Sektörde ilk 5’e girdik. Pazar payımız yüzde 9’a ulaştı. Bozüyük’te sırlı granit, Bilecik’te ECA’dan aldığımız fabrikada ise yer ve duvar karosu üretiyoruz. Her yıl 25 milyon banyoyu döşüyoruz. İnşaat maliyeti içinde seramiğin payı yüzde 3-5’i geçmez. Yurtiçinde 2 bin 500 satış noktasında ürünümüz var. 850 metreküplük arıtma tesisimiz, yüzde 100 dönüşümlü tek arıtma tesisi. Arıttığımız suyu ve kili yeniden kullanıyoruz. Dışarıya hiçbir şey bırakmıyoruz.”


‘Von’ markasıyla otel zinciri olacak


Ercan Şirketler Grubu’nun 1965 yılında kurulduğunu ve işe madencilikle başladığını anlatan Ali Ercan, grubun daha sonra LPG dağıtımı ve turizm işine girdiğini söyledi. Grubun Gezinomi ve Agave adlı iki tur operatörü şirketi olduğunu belirten Ercan, ‘Von’ markasıyla da otel zinciri oluşturacaklarını kaydetti. Ercan, şu bilgileri verdi:

“Antalya’da Von Resort Golden Coast ve Von Club Golden Beach adlı iki otelimiz var. Bu iki otelimizde toplam 5 bin yatak var. Türkiye’nin en büyük otelleri arasında yer alıyorlar. Ege bölgesinde iki yeni otel yatırımımız olacak. İmar çalışmaları devam ediyor. Otellerden biri 450-500, öteki de 250-300 odalı olacak. Yeni otellerimizi 2016 sezonuna yetiştirmek istiyoruz. Von markası bizim otelcilikteki ana konseptimiz olacak.”

9 yerde kömür madeni işletiyor


Ercan Şirketler Grubu’nun Bolu, Aydın, Çorum ve Gördes’te 9 kömür madeni olduğunu belirten Ercan, “Kömür madenlerinde 1500 kişilik ekibimiz var. Grup olarak tüm çalışanlarımızın sayısı 4 bin” dedi.

Seramikte yıl sonu ciro hedeflerinin 220-230 milyon lira olduğunu sonraki yıllardaki hedefin ise 300 milyon liraya ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Ercan, “Hedefimiz en kaliteli ürünü yapmak. Her sektörde hedefimiz kalite. Hiçbir zaman ciroya odaklanmadık. Bizim en büyük hırsımız kalite. Ne ciro, ne de pazar payı” dedi.


28 yaşında meclİs başkanı


Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olan Ali Ercan, “28 yaşındayım, sanırım gelmiş geçmiş en genç meclis başkanı benim. Seramik Kaplama Derneği’nin de yönetim kurulu üyesiyim” dedi.


Milliyet/Fehim Genç


Geri Dön