21 / 12 / 2024

Artvin Cerattepe'deki maden ruhsatı projesinde son durum!

Artvin Cerattepe'deki maden ruhsatı projesinde son durum!

Artvin Cerattepe'deki Maden ruhsatı projesi yargıya taşındı. Artvin Valisi projeyle ilgili “İyi rezerv var, eski ÇED'i çöpe atın. Ben şirketin güvenliğini sağlamak zorundayım'' dedi.



Artvin Cerattepe'de halk, 1989 yılından bu yana çevreyi hiçe sayan madencilik faaliyetleriyle mücadele ediyor. Maden ruhsatı alan iki uluslararası şirket 2005'te bölgeyi terk etti. 2012'de ‘adrese teslim' bir ihaleyle Cerrattepe'nin Maden ruhsatı, 3. havalimanı, nükleer santral ve elektrik dağıtım ihaleleriyle öne çıkan Cengiz Holding'e verildi. Hatila Milli Parkı'nın bir parçası olan ama daha sonra ayrılan 4 bin 406 hektarlık Cerrattepe için bakanlıktan kolayca Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararı çıktı. 2013'te Rize İdare Mahkemesi'ne ÇED iptal davası açıldı. İki yılın sonunda mahkeme, maden faaliyetinin hayata geçirilmesinin, “Artvin'in yöre sakinleri açısından yaşam alanı olmaktan çıkacağı, projeyle yaşam ve koruma alanlarının bir arada olamayacağı” gerekçesiyle ÇED'i iptal etti. Fakat 16 Haziran 2015'te bakanlıktan ‘kamu yararı vardır' bahanesiyle maden için yeni ‘ÇED Olumlu' kararı çıktı. Bu karar da yargıya taşındı ancak şirket, mahkemeyi beklemeden Cerattepe'ye girmek istedi. Bu arada Artvin Valisi'ni ziyaret eden davanın avukatı Bedrettin Kal validen duyduğu sözlere inanamamış: “İyi rezerv var, eski ÇED'i çöpe atın. Ben şirketin güvenliğini sağlamak zorundayım.”



Gürhan SAVGI/Zaman




Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Aylardır Cerattepe için mücadele eden Artvin halkı bu kez asken ve polisi de arkasına alarak gelen maden şirketi yetkililerine karşı büyük bir direniş sergiledi.


Artvin halkı, Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde, başlatılmak istenen madencilik faaliyetleri için şirket yetkililerinin bölgeye geleceği duyumunu alınca sokaklara döküldü. 

AKP'yc yakınlığıyla bilinen ve "Milletin koyacağız" sözleriyle gündeme gelen, işadamı Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen madene karşı 240 gündür direnişini sürdüren halk dün aldıkları duyum üzerine tekrar harekete geçti. 


Akşam saatlerinde Cerattepe bölgesine müdahale olacağı duyumunu alan Yeşil Artvin Derneği, sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi, yaklaşık 2 bin kişi, Cerattepe yolunu araçlarıyla ulaşıma kapatarak beklemeye başladı. Halk burada gece boyunca ateş yakarak ısındı, bölgede sabahladı. Artvin'deki esnaf da vitrinine "Cerattepe'ye müdahale olursa bu iş yeri kapanacaktır" yazılı afişler asarak işyerlerini kapatıp nöbet bölgesine çıktı. 


6 İLDEN TAKVİYE EKİP 


Sabah erken saatlerde maden şirketi yetkilileri, iş makineleri ve konteynerler ile beraberinde Artvin, Rize. Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Erzurum'dan gelen çevik kuvvet ve jandarma birlikleri eşliğinde Kafkasör Yaylası'na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti. Konvoyda yolıı park ederek kapatan 300 dolayında aracı kaldırmak için 2 çekici de yer aldı. 


Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiine ulaşan konvoyun yolu aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve 3 bin dolayında Artvinli tarafından kesildi. Çevik kuvvet polis ekipleri konvoyla vatandaşlar arasında barikat kurdu vatandaşların maden şirketinin araçlarına yaklaşmasına izin vermedi. 


SAĞLIK KURULUŞLARINA 'HAZIR OL' ÇAĞRISI 


Bu arada güvenlik güçlerinin daha önceden müdahalesi sonrası yaralananlar olabileceği göz önüne alınarak Artvin Devlet Hastanesi'nin acil birimlerinin uyarıldığı ve ambulans ile sağlık personeli takviyesi yapıldığı belirtildi. Öğle saatlerinde gruba doğru yürüyüşe geçen polis kendilerini durdurmak isteyen CHP milletvekillerini de kenara iterek yürüyüşe devam etti ve yolu kapatan yaklaşık 300 kişilik grubun önüne geldi. Halkın yolu açmaması üzerine arbede çıktı. Bunun üzerine polis ekipleri, grubun üzerine yoğun olarak biber gazı sıkmaya başladı. Polisin biber gazlı ve coplu müdahalesi sonrasında grupta bulunanlar dağılarak tepelere kaçtı. Yaklaşık 15 dakika süren müdahale ardından sağlık görevlilerinin gazdan etkilenen çok sayıda kişiye müdahale etmesi için polis ekipleri çekildi. 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan gazetemize yaptığı açıklamada durumun ciddi olduğunu, Artvin 'e 6 ilden polis ve jandarma birliklerinin getirildiğini belirtti. Bayraktutan, "Artvinliler ormanlarını korumak için hukuki çerçevede mahkeme kararlarına saygılı olarak mücadele vemektedir. Artvinliler ormanı devletten koruyor. Yaklaşık 200 araç ve binlerce kişi Atmaca mevkiinde gecenin soğuğunda nöbet tutuyor. Artvin var olma veya yok olma mücadelesi veriyor. Güvenlik güçlerinin müdahalesini anlayamıyorum. Atmaca Mevkii tamamen biber gazı ve dumana büründü, plastik mermiler yağmur gibi yağıyor" dedi. 


VALİ HALKIN VALİSİ OLMALI 


Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Nele Batuhan da "Cerattepe ile ilgili olarak yasal süreç devam ederken ve mahkeme kararı beklenirken yapılan bu müdahele Artvin halkını cezalandırmaktır. Şu anda Artvin bomboş esnafından, işçisine, kadın erkek 7'den 70'e Cerattepe'yi savunmak için geceden beri buradayız. Biz yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz. Devlet şirketin makinelerini koruyor. Halbuki bizim polisimiz ve jandarmamız halkın polisi ve jandarması olmalı. Valimiz de öyle olmalı. Amaçları Cerattepe'ye girmek ama buna izin vermeyeceğiz. 240 gündür buradayız, burada kalmaya da devam edeceğiz. Sayıları ne kadar olursa olsun başaramayacaklar. Altınsız olur ama Artvinsiz olmaz" diye konuştu. 


2. SALDIRI 


Polis ekipleri, akşam saat 17.00 sıralarında kalabalığa yolu açmaları ve dağılmaları yönünde uyarı yapmaya başladı. Grup dağılmayınca çevik kuvvet iki ayrı noktadan biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada plastik mermiyle havaya uyarı ateşi de açıldı. Yaklaşık 15 dakika süren yoğun biber gazlı müdahalenin ardından vatandaşlar tepelere doğru çekildi. Gazdan etkilenen çok sayıda kişiye sağlık ekipleri ambulanslarda müdahale etli. 


ARAÇLAR ÇEKİLMEYE BAŞLANDI 


Biber gazlı müdahalenin ardından grubun araçların yanından ayrılması üzerine polis ekipleri, tepelerde bekleyenlerin bulunduğu bölge ile yol arasında barikat kurdu. Kimsenin yola yaklaşmasına izin vermeyen polisler, güvenlik çemberini tepelere doğru genişletmeye başladı. 


Cerattepe yolu üzerine park edilen yaklaşık 150 araç da yol kenarına çekilmeye başlandı. Bu işlem için çevre illerden çekicilerin de Artvin'e geldiği görüldü. Yaklaşık 2 bin kişinin tepelerdeki bekleyişi sürerken, gazetemiz baskıya girdiği saatlerde araçların çekilmesi devam ediyordu. 


Aydınlık Gazetesi



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Artvin Cerattepe’de yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı doğasını savunan ve iş makinelerinin geçişine izin vermeyen yurttaşlara polis önce sabah ardından akşam saatlerinde saldırdı. Artvinliler direnişte kararlı


Artvinliler dün güne Cerattepe’ye maden şirketi yetkililerinin ve iş makinelerinin gireceği haberiyle başladı. Gelişme üzerine Cerattepe’de 240 günü aşkın süredir devam eden doğa nöbetine yüzlerce kişi akın etti.

Artvin’de CHP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bir grup, madencilik faaliyeti yapılması planlanan Cerattepe bölgesine giden yolu kapatarak, maden şirketi yetkilileri ve iş makinelerinin bölgeye geçişine engel oldu. Polis eşliğinde iş makineleri maden sahasına gitmek için hareket edince yurttaşlar tepki göstererek müdahalede bulundu. Bunun üzerine polis biber gazıyla kalabalığa saldırdı.


Neler yaşandı?

yasam-direnisi-114005-1.Artvin’in Kafkasör Yaylasına bağlı Cerattepe bölgesinde yapılması istenen maden arama-çıkarma çalışmaları 25 yıldır devam ediyor. Üç şirket onlarca mahkeme eskitti. Bir tek ağaç yok edilemedi, bir çivi çaktırılmadı. Pazartesi günü saat 15.00 sıralarında Cengiz İnşaata ait araçlarının yanı sıra çevre illerden çok sayıda polis ve askerin hareket ettiği duyumu şehri hareketlendirdi. Polisi taşıyan ilk araçların görünmesi ile 240 gündür ara vermeden devam eden nöbetin de başka bir evreye geçeceği anlaşılmış oldu. Yapılan çağrılar sonrası bir kaç saat içerisinde yüzlerce Artvinli Cerattepe yolu üzerinde bulunan Atmaca mahallesi girişinde toplandı.


Gaz kapsülü hatırası

Binlerce Artvinli dün sabah saatlerinde büyük bir saldırı yaşadı. Bir çoğunun ciğeri ve gözleri ilk kez gaz bombasının acısı ile tanıştı. Ama yılmadı. İlk şaşkınlığını atıp bir kez daha toplandılar. Üstelik şimdi yüzler değil binlerdi. Çünkü kepeğini indiren esnaf, okulda dersini bırakan öğretmen, ev kadını çoktan tutmuştu Cerattepe’nin yolunu.


Polise anne tepkisi

Yaşlı kadınlar, gençler, okumuşlar hep birlikte kendilerine yaşatılana isyan etti. Kendi vergileri ile maaş alan polisler, ülkeyi soyup soğana çevirenlerin yanında saf tutmamıştı. Bir anne haykırdı emniyet amirine: “Çocukların yüzüne nasıl bakacaksın. Nasıl hırsızın yanında olup halka zulüm ettim diyeceksin.”

Dinletemese bile sözünü başını öne eğen polis oldu. Başını öne eğdi ama olası bir müdahale sonrası yaşanabilecekleri hesaplayarak hastanelere hazırlığınızı yapın talimatı vermekten de geri durmadı.

Dört CHP’li milletvekili tüm gün oradaydı. Vali, milletvekili, bakanlık arasında devam eden telefon trafiği hep bakan Efkan Ala’nın ördüğü duvardan döndü. Ancak Artvinliler direnişte kararlı, bugün ve yarın! 25 yıldır olduğu gibi.


***


Neden şimdi


Yüzlerce polis desteği ile yola çıkan iş makineleri akıllara şu soruyu getirdi. Neden şimdi? 25 yıldır devam eden mücadelenin en önemli kırılma anlarından biri hiç kuşkusuz Danıştay tarafından da onaylanan manifesto niteliğindeki iptal kararı. 2013 yılında açılan dava 2014 yılında karara bağlanmış ve burada artık madencilik yapmanın olanağı yoktur denilmişti. Ama bir hukuk garabeti daha yaşandı. Firma küçük değişikliklerle yeni bir ÇED hazırlayarak yeniden çalışmaya başlamak için başvuruda bulundu. Bu rapora da 2015 Temmuz ayında dava açıldı. Mahkeme keşif kararı aldı. Ama süreci çok ağırdan alarak keşfin yapılmasını erteledi. Kış şartları da göz önüne alınarak keşif Mart-Nisan aylarına kaydırıldı. Cengiz inşaatın acelesi tam da bu noktada. En yanlı mahkemenin bile farklı karar veremeyeceğini bilen Cengiz, keşif yapılmadan alanı tahrip etmek istiyor. Cengiz İnşaat topu ile tüfeği ile bu yüzden saldırıyor.


***


Artvin halkı ne diyor?


Direnmekten başka çaremiz yok


Av. Bedrettin Kalın: Artvinliler olarak 25 yıldır mücadele veriyoruz. Çok eylem etkinlik gerçekleştirdik. Mahkemelere gittik. 720 kişi açtığımız dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olarak tarihe geçti. Ama bugün yaşadığımız gibi bir an yaşamadık. Türkiye’nin belki de en sakin iline bir anlamda işgal güçleri gibi geldiler. Hiç bir uzlaşıya yanaşmadılar. Tüm teşebbüslerimiz Efkan Ala’dan döndüğünü anlıyoruz.


Yoldan asla çekilmeyeceğiz


Neşe Karahan (Yeşil Artvin Derneği Başkanı): Şirkete henüz yer teslimi yapılmadı. Yer teslimi yapılmadan oraya hiçbir şey çıkaramazlar. Şirketin makineleri arkada, polis önde yukarı çıkmaya çalışıyorlar. Artvin halkının yoldan çekilmesini istiyorlar. Biz yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz. Valimiz de öyle olmalı. Ancak şirketin polisi, jandarması haline dönüşmüşler.


Sokakta da, dağda da direniriz

 

Sercan Dede (Birleşik Haziran Hareketi): Yaklaşık iki gündür sokaktayız, dağdayız. Aylardır sürdürdüğümüz nöbete bir de bu eklendi. Hukuksal olarak haklıyız, insani olarak haklıyız ama büyük bir şiddet kullanarak saldırdılar. Yaptığımız şeyin adı yaşam alanlarımızı korumaktır. Bunu yapıyoruz diye kimse bize suçlu muamelesi yapamaz. Bu mücadele 25 yıldır veriliyor. Ben altın madeni direnişi ile doğdum. Bir nesil daha bu direnişle yaşamaya devam edebilir.


Hesabını kimse veremez!


Uğur Bayraktutan (CHP Milletvekili): Geceden beri buradayız. Bölge illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinlinin burnu kanarsa bunun hesabını kimse veremez. Artvinli olan Bakan Faruk Çelik’le telefonla görüştüm. Vali ile görüştüm, son olarak Efkan Ala ile görüştüm ama hiçbir sonuç alamadık.


***


Cengiz İnşaat kimdir?


ANAP döneminde Karadeniz Sahil Yolu ile adını duyurmaya başlayan Cengiz İnşaat esas yükselişini AKP döneminde yaptı. Artık inşaatın yanına enerji, madencilik, turizm gibi rant alanlarında boy göstermeye başladı. Cengiz İnşaat 15-27 Aralık döneminde ortalığa saçılan TAPE’lerde en çok adı geçenlerden biri. Üstelik sadece milletin anasına, namusuna yaptığı küfürle de değil. Kazandığı paralardan doldurduğu havuzla da çok konuşulmuştu. Türkiye’nin eğitim oranı en yüksek, en güvenlikli il olarak anılan Artvin’e musallat olan Cengiz İnşaat budur.


BirGün



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Artvin Cerattepe’de bakır madeni açılmasına karşı tepki göstererek bir araya gelen ve gece de nöbet tutan binlerce kişiye sabah müdahale başladı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bölgede gerginlik sürüyor. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polisin geçişini engellemek için iş makinesinin üzerine oturdu.


Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmak istenen alanın yolunu kapatan araçların polis tarafından çekilmesinin ardından, iş makinesi önünde bekleyen ve aralarında Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile dernek yöneticilerinin de bulunduğu gruba polis saat 09.00 sıralarında müdahale etti. Polisin yolu açma isteğine karşı çıkan gruptan Dernek başkanı Nur Neşe Karahan ile 3 kişi daha gözaltına alındı.


POLİSTEN ÜÇÜNCÜ GAZLI MÜDAHALE


Polis daha sonra yolu barikatla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba biber gazı ile müdahale etti. Barikatı ateşe veren grup polise taş atmaya başladı. Kafkasör Yaylasına doğru ilerleyen grupla polis arasında kovalamaca yaşandı.


ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ


Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gruptan atılan taşlar nedeniyle bazı polis memurları da yaralandı. Grup Kafkasör Yaylasına doğru barikat kurarak çekilişini sürdürürken, polis ekipleri de yaylaya doğru ilerlemeye devam ediyor.


MİLLETVEKİLİNDEN VALİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ VE AÇLIK GREVİ


Bu arada CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan beraberinde Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın ile birlikte Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevi başlattı.


CERATTEPE HUKUK MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR


Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti.


Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.


Artvin’in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık ÇED raporunu yeniden onayladı.


BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BEKLENİYOR


Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.


Sözcü



Radikal Gazetesi'nin yazarlarından Ezgi Başaran konuyu şu şekilde ele aldı;


Bir zihniyeti en güzel onun kuyruğuna takılan çer çöp tanımlar. Bu da öyle.

Bir halkın bu derece aptal yerine konulduğu, sinir uçlarıyla bu derece oynandığı, başka bir ülke yoktur.

Bu derece pervasız… Bu derece hukuksuz…

Bakın gözlerimizin önünde ne yaşanıyor…

Dünyanın en muhteşem 100 doğal ormanından biri.

1 milyon 700 bin ağaç.

Flora ve fauna açısından eşsiz bir zenginliğe sahip, birçok endemik tür barındıran, Kafkas ekosisteminin Türkiye’deki tek uzantısı ve doğal yaşlı ormanların son yaşam alanı. Yırtıcı kuşların Türkiye’deki en önemli göç yolu.

Artvin Cerattepe böyle bir yer.

Artvin Cerattepe’nin sakinleri işte böyle bir yeri korumaya çalışıyor. Böyle bir yerde bakır madeni açılmaması için direniyor. Polisin copuna, gazına, İçişleri Bakanı’nın ‘vurun geçin’ demesine rağmen…

**

Radikal’den Ömer Erbil, Cerattepe’nin 20 yıllık mücadelesini şöyle anlatıyordu dünkü haberinde: “İlk önce Kanadalı Inmet Mining Corporation şirketi maden ruhsatı almış ancak tepkiler yüzünden işletememişti. Üstelik firmaya verilen ruhsat da mahkeme kararıyla iptal edildi. Danıştay bu kararı onadı. 24 Haziran 2010’da yürürlüğe giren Yeni Maden Kanunu ile hükümet, Türkiye genelinde olduğu gibi Cerattepe’de yeniden maden aramak için ihale yoluyla ruhsatlandırmanın yolunu açtı ve maden ocağı Cengiz İnşaata verildi. Maden sahası, daha önce ruhsatı iptal edilen 205 hektarlık Cerattepe ile 4156 hektarlık Genya Dağı dahil şehrin üst mahallelerini kapsayan bölümünden oluşuyor. Bu bölge Artvin’in içme suyu kaynaklarının önemli bir kısmını da içine alıyor.

Artvin’in tepesinde 30 futbol sahası büyüklüğünde 4 siyanür havuzu ile halkın içme suyu da dahil bütün su kaynaklarının kirleneceği veya şirketçe kullanılacağı ileri sürülüyor. ÇED raporuna, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen şirket madeni işletmek için önceki gün yola çıkınca karşılarında Artvinli çevrecileri buldu. İki gündür şirketi madene sokmamak için direniyorlar.”

**

İşte bu direnişçilerden Neşe Karahan, -Yeşil Artvin Derneği’nin emektar başkanı- dün sabah gözaltına alındı. Niye? Karahan maden işletmesinin iş makinası önünde nöbet tutuyordu. En üst merciden ‘vurun geçin’ talimatı almış polis ise işletmenin çalışır hale gelmesi için ‘gerekeni’ yapmalıydı. Ne yaptı? Bölgenin en sevilen, hatta dik duruşu nedeniyle Mandela’ya benzetilen dernek başkanını gözaltına aldı.

Şimdi biliyorsunuz, ilerlemeyi fallik binalar dikmek, toprağa beton dökmek, dereleri zehirleyerek ‘enerji’ elde etmek olarak gören bir aklın iktidarındayız. Uzun süredir…

Dolayısıyla bu iktidarın zengin ettiği ve önlerine açılan karşısında sarhoş olmuş bir grup müteahhit var.

Onlardan birinin CEO’su geçen gün, Mimarlar Odası’nı hükümetinin savcılarına şikayet ediyordu: “Paralel yapıların üzerine gidildiği kadar Mimarlar Odası’na da bir operasyon yapılması lazım. Buradan savcılara suç duyrusundan bulunmak istiyorum. Mimarlar Odası devletin ne kadar stratejik, planlı, şehir planı varsa karşı. Ya sen meslek örgütü müsün, terörist misin siyasetçi misin nesin?”

Bir zihniyeti en güzel onun kuyruğuna takılan çer çöp tanımlar. Bu da öyle.

İktidarın zihniyetini anlamak istiyorsan, rantçısına, müteahidine bakacaksın.

Mimarlar Odası’na operasyon talep edeni var, bir de bakanlarla inanılmaz iyi geçen toplantılarını başka bir müteahhide anlatırken “Sen hiç merak etme” diyen de…

Hakkımızda böyle güzide planları olduğunu bildiğimiz bu müteahhit işte bugün Cerratepe’de… Bir ormanı, bir şehri, yüzlerce yıllık bitki örtüsünü yok edip maden çıkarma peşinde.

En azından biliyoruz ki, bu müteahhit sözünün eriymiş.

Güzide planlarını harfiyen hayata geçirmek için ne gerekiyorsa yapıyor!

Milletin havasına, suyuna, ormanına… Sen hiç merak etme!


Radikal/ Ezgi BAŞARAN



Haber Şok Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ARTVİN'de Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için Cengiz İnşaat yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa döktü. CHP milletvekili Uğur Bayraktutan ve Barış Karadeniz, saat 11.20 sıralarında yolu kapatan vatandaşlardan polis barikatından uzaklaşmalarını çekilmelerini istedi. Sosyal medya hesaplarında yer alan görüntülere göre, göstericilerin bulunduğu noktalarda yoğun gaz bulutu oluştuğu görüldü. Bu arada, bazı sosyal medya hesaplarında, göstericilere yönelik ilk müdahalenin yapıldığına ilişkin görüntüler yer aldı. 


Şok



Sözcü Gazetesi'nin yazarlarından Necati Doğru konuyu şu şekilde ele aldı;


İçi kara, gözünü altın bürümüş.

Duymaz bu haykırışı. Alır arkasına devlet gücünü. Hukuka çalım atar. Dayar sırtını Ankara’daki saraya. Polise “vurun geçin” emri çıkartır.

Artvin ayağa kalktı.

Haykırıyor.

Kıymayın tabiatımıza.

Kıymayın havamıza.

Kıymayın hayatımıza.

Öldürmeyin Artvin’imizi!

Bu insanlar, İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den kalkıp gelmiş “duyarlı çevreciler” değiller. Bunlar 3 bin- 4 bin Artvinli ve onları destekleyen tüm şehir 30 bin Artvinli. Şehir, ayağa kalkmış; kasabaları, köyleri, beldeleriyle haykırıyor. Polisten tekme, yumruk, biber gazı yiyorlar.


* * *


Artvin dediğin dünya doğa harikası, eşi benzeri az bulunur bir yerleşim. Bir yamaç şehir. Düz yeri yoktur. Yokuş çıkarsın, yokuş inersin. Dağın yamacında kurulu. Değil dozerle saldırmak, kazma vurmaya kıyamazsın. Hemen şehrin en dibinde; Çoruh üzerine Deriner Barajı yapıldı. Artvin’in nem oranı arttı, ender bulunur bitki örtüsü, doğal hayatı, yabani hayvanı, börtüsü- böceği, arısı, yüz çeşit doğal orkidesi, mısırı nemden etkilendi.

Artvinli gördü, uyandı.

Artvin elden çıkıyor!

Yapacak bir şey yoktu.

Baraj oraya dikilmişti.

Şimdi de şehrin kurulduğu yamacın tepesinde Kafkasör Yaylası’na (Cerattepe’ye) bir altın madeni açılıyor. Altın siyanür ve benzeri kimyasal maddeler kullanılarak çıkarılır. Ve bu kimyasallar tabiatı ve tüm hayatı bitirir. Artvinli bunu Murgul’dan biliyor. Murgul’da “bakır madeni ocağı” açıldı. Murgul bitti. Bu Ankara’dan dayatmalı “Altın ocağı açılması” da Artvin’i bitirecek. Artvin toprağında heyelan tetiklenecek. Yeraltı suları kirlenecek.

Alttan barajın nemi!

Üstten altının siyanürü!

Artvin’i Murgul yapacak.

Murgul bitti.

Artvin de bitecek.

Gerçi Artvinlilere, “biz Cerattepe’den altın cevherini çıkaracağız, fakat onu işlemeyi başka bir yerde yapacağız” diyorlar ama Artvinli buna inanmıyor.

Çünkü “Altın Ocağı Açma Ruhsatı“ nın pis bir kumpasla verildiğini biliyor.


* * *


Yıl 1980:

MTA sondaja başladı.

Yıl 1987:

Sondajda görevli bir mühendisin kayınpederine ilk ruhsat verildi.

Yıl 1990:

Kayınpeder ruhsatını Cominco isimli yabancı şirkete sattı. Şirket sondaja başladı. Artvin’in doğası hemen etkilendi. Hayvanlar öldü.

Yıl 1995:

Artvinliler bir oldular. Yeşil Artvin Derneği kuruldu. Örgütlü mücadele başladı.

Yıl 1998:

10 bin Artvinli imza attı. Çevre Bakanlığı’na başvuruldu. Bakanlık projeyi incelemek üzere durdurdu.

Yıl 2004:

Cominco şirketi, halk tepkisi üzerine, projeden çekildi.

Yıl 2005:

INMET Mining isimli başka bir yabancı şirket ruhsatı devraldı. Halkın örgütlü mücadelesi arttı. Yeşil Artvin Derneği, Artvin Barosu avukatları desteğinde dava açıtı. Yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Yıl: 2009.

Mahkeme maden ruhsatını iptal etti. Danıştay da bu kararı onadı.

Yıl 2012:

Ankara’da ne döndüyse “Cerattepe Maden Ruhsatı” yeniden ihaleye çıkarıldı. Ruhsatı, AKP döneminin tüm kaymaklı özelleştirmelerini ve çok kârlı kazancı devlet ihalelerini alan Cengiz İnşaat kaptı.

Yıl 2014:

Artvinli tekrar ayağa kalktı. Tüm sivil toplum “Artvin’in doğasını kurtarmak için” birleşti. Yeni davalar açıldı. Bilirkişiler tayin edildi. Artvinliler 18 bin TL bilirkişi ücretini aralarında kendileri toplayıp verdi. ÇED raporları iptal edildi. Cengiz İnşaat yeni olumlu CED kararı aldırdı. Kadınlar, erkekler, gençler gece gündüz ormanda nöbet tutmaya başladılar.

Yıl 2016 Şubat ayı:

Cengiz İnşaat kepçelerini, dozerlerini alıp tepeye polis korumasında hücuma geçti. Ankara’dan polise “vurun geçin” emri verildi.


* * *


Dayamış Ankara’ya sırtını.

Gözünü altın bürümüş.

Duymaz Artvin’in haykırışını.


Sözcü/ Necati Doğru



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ARTVİN'deki Cerattepe direnişine destek olmak için Ankara'daki Cengiz inşaat önünde oturma eylemi yapan yurttaşlara polis saldırdı. Yurttaşlara biber gazı sıkan polis, 9 kişiyi gözaltına aldı. Eyleme destek veren Artvinli teyze Ayperi Torun polisin tutumuna, "Artvin'in doğasını savunmak için Ankara'dan Artvin'e de yürürüm. Cerattepe'nin katledilmesine izin vermeyeceğiz" diyerek tepki gösterdi. Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal da Aydınlık'a şu açıklamayı yaptı: "Lehimize karar verilmesine karşı Cengiz inşaat ve onun gizli ortakları bölgeye zorla girmeye çalışıyor. Ben 40 yıllık hukukçu olarak bu durumdan utanıyorum" dedi. Jeofizik Mühendisleri Odası ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yaşananlara tepki gösterdi. 


Aydınlık


Geri Dön