Zirai ipotek nedir?
Zirai ipotek tarımsal faaliyet yapan bireyler ve kurumlar için önemli bir kavramdır. Kredi ihtiyaçlarını giderirken çiftçilerin karşılaştığı zirai ipotek terimini bilmek önemli. Peki zirai ipotek nedir, nasıl alınır, nasıl kaldırılır? İşte zirai ipotekle ilgili detaylı bilgiler...
ZİRAİ İPOTEK NEYE DENİR?
Tarım kredisi almak isteyen çiftçilerin tarlasını teminat olarak gösterdiği bir krediye zirai ipotek denir. Tarımla uğraşan bireylerin veya çiftçilerin tarım kooperatiflerine veya bankalara başvurarak kredi alabilmelerini sağlar.
Zirai krediler, çiftçilere tarımsal üretimlerini kolaylaştırmak ve tarım sektörü ile ilgilenen bireylerin mali ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla verilir. Bu krediler tarım sektöründe üretim verimliliğini artırmanın yanı sıra devletin tarım alanlarına yatırım yapma çabalarını da teşvik eder.
ZİRAİ İPOTEK NASIL ALINIR?
Tarım alanında faaliyet gösteren çiftçiler, tarla veya arazilerini zirai ipotek olarak bir bankaya veya kredi alınan kooperatife teminat olarak sunabilmek için tarım kredisi alabilirler. Çiftçiler ve tüzel kişiler, tarım kredileri başvuruları için belirli belgeleri sunmak zorundadır.
ZİRAİ İPOTEK NASIL KALDIRILIR?
Zirai ipotek, borçlu olan çiftçinin alacaklı kuruma borcunun tamamını ödemesi koşuluyla kaldırılabilir. Bu işlemin tamamlanmasının ardından çiftçinin, ipotek hakkının koyulduğu kurumdan FEK yazısını alması gerekir. FEK yazısı alındıktan sonra bu yazıyı tarlanın bağlı olduğu tapu sicil müdürlüğüne iletmek çiftçinin sorumluluğundadır.
İpotek hakkı söz konusu araziye doğrudan bağlı olan ayni bir haktır. Bu nedenle, tarla sahibinin vefatı durumunda, üzerindeki ipotek hakkı otomatik olarak kalkmaz. İpotek tarla üzerindeki hak sahibi kurum veya kişi tarafından korunmaya devam edilir.
ZİRAİ İPOTEK BAŞVURU EVRAKLARI NELERDİR?
Kredi kullanımı için ziraat ipoteği sunmak isteyen çiftçilerin, gerekli belgeleri ilgili kurumlara sunmaları gerekmektedir. Bu belgeler aşağıda verilmiştir.
Gerçek kişiler için:
- Çiftçi Kimliğini Doğrulayan Belge
- Gelir Tablosu
- Tüzel kişiler için:
- Çiftçi Kimliğini Doğrulayan Belge
- Ticari Sicil Gazetesi
- Oda Kayıt Belgesi ve Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Gelir Tablosu
Bu belgeler çiftçilerin ziraat ipoteği ile ilgili kredi başvurularını değerlendirmek ve onaylamak için gereklidir. Başvuru sahipleri bu belgeleri eksiksiz ve güncel bir şekilde sunmalıdır.
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?
Emlak ve araç satışlarında yeni bir dönem başlıyor!