29 / 04 / 2024

Emlak ve araç satışlarında yeni bir dönem başlıyor!

Emlak ve araç satışlarında yeni bir dönem başlıyor!

Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar ve spekülatif fiyat oluşumlarını önlemek amacıyla getirdiği ilan yasağının uygulanmasına yarından itibaren başlayacak. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarını kapsayacak ve e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasını gerektirecek.



Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda internet sitelerinde yayımlanan taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarıyla ilgili yaşanan sorunlar üzerine önemli kararlar almıştır. Bu ilanlarda gerçeği yansıtmayan bilgilere, fiyat şişirmelerine ve aldatmacalara rastlanması, vatandaşların mağduriyetine yol açmıştır. Bu nedenle 31 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde bazı değişiklikler yapılmış ve 2 aylık bir geçiş süreci tanınmıştır.

İlan sitelerine yükümlülük

Yeni düzenlemelerle birlikte, ilan sitelerine üyelik başvurusu yapmadan veya bir ikinci el taşıt veya taşınmaz ilanını yayımlamadan önce ilanın gerçekliğini doğrulama yükümlülüğü getirilmiştir. Bu düzenlemenin amacı tüketicilerin karşılaşabileceği sahte ilanlar nedeniyle yaşadığı mağduriyeti önlemek, spekülatif fiyat artışlarını kontrol altına almak ve ilan sitelerinde yer alan bilgi kirliliğini azaltmaktır. Yürürlükteki değişikliklere göre, mevzuata uymayan kişilere her bir ihlal için 10 bin ila 100 bin Türk Lirası arasında değişen idari para cezaları verilecektir.

Emlak ve araç satışlarında yeni bir dönem başlıyor!

"E-devlet ile kimlik doğrulaması getirilecek”

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeye göre gayrimenkul ve araç satış ilanlarının ilan siteleri üzerinden yayımlandığında e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasının zorunlu olacağını bildirdi. Erkoç, "İkinci el motorlu kara taşıtları veya taşınmazların ilanları yayımlanmadan önce, ilanı veren kişinin yetkili olduğunu belirlemek amacıyla bir doğrulama süreci uygulanacak." dedi.

Erkoç, ikinci el araç sektöründe kayıt dışı faaliyetlerin yoğun olarak yaşandığı bir alana dikkat çekti ve bu konuyu MASFED olarak sürekli olarak gündeme taşıdıklarını ifade etti. Erkoç, sektörün düzenlenmesi ve haksız rekabetin önlenmesi için sunduğu çözüm önerilerini vurguladı. Bu yeni düzenleme ile sahte ilanlar ve dolandırıcılıkların önüne geçilirken kayıt dışı ticaret yapanlar ve piyasayı haksız yere manipüle edenler de temizlenerek piyasada düzen sağlanacak.

Emlak Konut GYO'dan Malatya Battalgazi'ye 1.000 yeni konut!

THY Emlak Konut GYO kura çekimi isim listesi açıklandı mı? Arnavutköy Yenişehir Evleri'ne başvuranlar acil bakın!

Türkiye'de emlakta balon var mı? En yüksek emlak balonu riski hangi ilde? Ev alacaklar dikkat! 


Geri Dön