03 / 05 / 2024

Zirai Karantina Müdürlüğü'ne ait binanın tahliye edilmesi meclis gündeminde!

Zirai Karantina Müdürlüğü'ne ait binanın tahliye edilmesi meclis gündeminde!

Zirai Karantina Müdürlüğü'ne ait binanın boşatılması meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukoğlu, Zirai Karantina Müdürlüğü'ne ait binanın boşatılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kabukoğlu, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kabukoğlu, ''Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla'' diye konuştu.

Kabukoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde İstanbul Küçükçekmece'de faaliyetini sürdüren Zirai Karantina Müdürlüğü (ZKM), halk sağlığını korumak amacıyla bitkisel ürünlerin teknik analizini gelişmiş laboratuvarlarında yapıp, gerektiğinde karantina uygulayan, özellikle yurtdışından gelen bitkisel ürünlerin hastalık ya da zararlı organizma taşıyıp taşımadığı kontrol edilerek bu sayede GDO'lu ve benzeri ürünlerin ülkeye girişi ve yayılması önleyen müdürlük aynı zamanda ihraç edilecek bitkisel ürünleri de inceleyip gerektiğinde ihracata izin vermeyen, Türkiye'nin en gelişmiş bitkisel ürün laboratuvarlarının bu bina içerisinde yer almaktadır. Ülkemizin en gelişmiş ve son teknolojiyle donatılmış tek laboratuvarının Tarım Bakanlığı tarafından sürpriz bir şekilde İlim Yayma Vakfı'na tahsis edilen 10 dönümlük arsaya vakfa ait üniversitenin yerleşeceği. Zirai Karantina Müdürlüğüne ise geçici olarak Atatürk Havalimanı içerisindeki bir hangarda yer gösterilip, mevcut binanın acilen boşaltılmasının istendiğini, içerisi en gelişmiş teknik laboratuvar araç gereçleri ile dolu olan binanın bu şekilde boşaltılması halinde analizlerin yapılamayacağı, dolayısıyla ülkeye GDO'lu ürünler dahil her türlü zararlı bitkilerin girebileceğini, taşınma halinde kurumun en az 2-3 ay hizmet veremeyeceğini, bunun da İstanbul gümrüklerinden tarım ticaretinin yapılamayacağı anlamına geldiğine dair haberler ulusal basında yer almıştır.''

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukoğlu'nun soruları:
1-İstanbul ZKM'ne tahsis edilen esas arazide henüz inşaatlar başlamadığı halde Atatürk Havalimanı hangarlarından birine geçici olarak taşınması doğru mudur? 
2-Konuya ilişkin yazılı değil sözlü emir verildiği doğru mudur? Yazılı emir var mıdır? Varsa hangi dayanağı nedir? 
3-İstanbul ZKM 2-3 ay hizmet veremeyeceği belirtilmektedir. İstanbul gümrüklerinden tarım ticaretinin yapılmayacağı bu süreçte ortaya çıkacak kamu zararı hesaplanmış mıdır? 
4-Ülkemiz için bir prestij kaynağı olan bu laboratuvarın, önce Havalimanı'na sonra yeni binasına taşınmasında makinaların zarar görmesi, kamusal çıkar ile bağdaşmakta mıdır?  telafisi büyük sıkıntılar 
5-İstanbul ZKM'nün kapatılması yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinde doğuracaktır. Bakanlığınız bu süreçte nasıl bir çözüm düşünülmüştür? 
6-Zirai karantina meselesi, bir ulusal güvenlik sorunu değil midir? 

İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'nün devredildiği iddiası TBMM'de!

Nuran Aydın/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön