09 / 01 / 2025

Zonguldak Çatalağzı'nda santral sayısı 7'ye yükselecek!

Zonguldak Çatalağzı'nda santral sayısı 7'ye yükselecek!

Zonguldak'ın 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesinde, halen üç termik santral faaliyet gösterirken, tamamlanma ve ÇED sürecinde olan projelerle birlikte kömürle çalışan santral sayısı 7'ye yükselecek.



Zonguldak'ın 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesinde, halen üç termik santral faaliyet gösterirken, tamamlanma ve ÇED sürecinde olan projelerle birlikte kömürle çalışan santral sayısı 7'ye yükselecek. ÇAÇEV Başkanı Kadir Orhan, “Gidişat çok kötü. Halkın sağlığı dikkate alınmalı.” dedi.


Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde kömürle çalışan üç termik santralde bin 665 megavat enerji üretiliyor. 8 bin nüfuslu beldede yeni kurulacak bazı santrallerin hem orman arazisini kullanacağı hem de denize dolgusundan elde edilecek alanı kullanacağı öne sürülüyor.


Çatalağzı beldesinde halen aktif olan bin 665 megavat gücündeki 3 termik santrale ilave olarak 1300 megavatlık 4'üncü santralin yapımı sürerken 660 megavatlık 5. santralin yapımına onay verildi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sürecindeki iki projeyle birlikte beldede 5 bin megavatlık enerji üretilmesi planlanıyor. Yakınları şirkette çalıştığı için isimlerini açıklamak istemeyen bazı belde sakinleri, tepkilerini şöyle dile getiriyor: “Bahçemize ektiğimiz meyve sebzeler simsiyah. Bütün zehir üstümüze yağıyor.”


YÜZDE 90'I İTHAL KÖMÜRLE ÇALIŞIYOR


Zonguldak'ın termik santral kıskacında kaldığını belirten Çatalağzı Çevre Koruma Derneği (ÇAÇEV) Başkanı Kadir Orhan ise şu tespitte bulunuyor: “Halen faaliyette olan termik santrallerin kömür ihtiyacının yüzde 90'ı ithal kömürden karşılanıyor. Bu santraller, yıllık 17 milyon ton kömür tüketiyor ve yeni planlananlar da devreye girerse bu rakam 25 milyon tona ulaşacak. Ayrıca denizden çekilen bir günlük soğutma suyu miktarı 4 milyon metreküptür. Günde 4 milyon metreküp deniz suyu zehirleniyor.”


Orhan, termik santrallerin olduğu bölgede ise hava kalitesi ölçüm verilerinin açıklanmadığını iddia etti. Orhan, “Karadeniz sahilinde onlarca yeni termik santral ÇED başvuruları halen devam etmektedir. Bu termik santrallerin tamamlanması halinde Karadeniz'de balık tutulması bir hayal olacaktır.” diye konuştu.



Bizim adımıza karar veremezler


Beldedeki termik santrallerde yaklaşık bin kişinin istihdam edildiği belirtildi. Son olarak özel bir madencilik şirketinin kuracağı termik santralin ÇED raporu bilgilendirme toplantısı protestolara sahne olmuştu. Hazırlanan temsili tabuta giren Çatalağzı Belde Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Biz yüzyıllardır burada yaşıyoruz. Atamız, dedemiz buradaydı, bunu da burada aşacağız, Ankara'daki adam bizim hakkımızda karar veremez. Çatalağzı halkı artık termik santral istemiyor.” diyor.


Erken ölüm olaylarını tetikler


Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarına yol açtığının bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi. Tor, şunları kaydetti: “Kömürlü termik santraller her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 iş günü kaybı yaşanmasına sebep oluyor. Kömürlü termik santrallerin akciğer sağlığı ve gelişimi üzerine olumsuz etkisi çok belirgindir. Veriler ülkede yaşamını yitiren her 100 kişiden 2,2'si kömürlü termik santrallere bağlı sağlık etkileri nedeniyle yaşamını kaybettiği yönündedir.”



Abdullah KARABACAK/Zaman



Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 7 bin 766 nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde faaliyette olan 3 termik santrale ek olarak 1 santralin yapımı sürerken, yeni 3 santral kurulması için yapılan başvuruya da onay çıktı. 'Çevresel Etki Değerlendirme' (ÇED) süreçleri devam eden 3 santralin devreye girmesiyle beldede özel sektöre ait 7 termik santral faaliyet gösterecek.


Çatalağzı Beldesi'nde 300, 160 ve 1300 megavatlık 3 termik santral faaliyetini sürdürüyor. 1300 megavatlık 4'üncü termik santralin inşaatı sürerken 700, 660, 165 megavatlık yeni 3 santral için yapılan başvurular da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kabul edildi. Beldede 3 yeni termik santral yapılmasının planlanması tepkiye yol açtı. Bu termik santraller için farklı tarihlerde halkı bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen ÇED toplantıları, protestolar nedeniyle yapılamadı. ÇED süreçleri devam eden 3 santralin de devreye girmesiyle 7 bin 766 nüfuslu beldede 3 farklı firmaya ait toplam 7 termik santral faaliyet göstermiş olacak.


'İNSANLAR CANLI CANLI TABUTA GİRİYOR'

Geçen 16 Aralık'ta beldede 165 megavatlık santral için yapılan ÇED toplantısını kefen giyip tabuta girerek protesto eden Çatalağzı Belediye Başkanı CHP'li Adnan Akgün, termik santrallerin halkı isyan noktasına getirdiğini söyledi. Başkan Akgün, konutlarda ve termik santrallerde günde 17 bin ton kömürün yakıldığı beldede hava kirliliğinin yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi. 2 kilometrelik alan içinde yaklaşık 5 bin megavatlık 7 termik santralin faaliyet göstermesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Başkan Akgün, şöyle dedi:"Şu an Çatalağzı'nda termik santrallerde ve konutlarda günde 17 bin ton kömür yanıyor. ÇED süreci devam eden santraller devreye girdikten sonra bu 30 binli rakamlara çıkacak. Bu saatten sonra biz artık santral istemiyoruz. Çatalağzı insanları bunun yeterince sıkıntısını çekti. Yeterli fedakarlığı yaptılar. Bir 2 bin megavatlık daha santral yapılmasın. Bunlardan vazgeçilsin. Buradaki insanların da yaşam hakkı var. Burada bu civarda insanlar canlı canlı tabuta giriyorlar. Ben de bunu anlatmaya çalıştım. Herkes elini vicdanına koyup düşünsün."


'BELDE HALKINA İŞ BASKISI'

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Kadir Orhan da, beldede her evden bir kişinin ya bu santrallerde çalıştığını ya da iş vaadinde bulunulduğunu söyledi. Bu yüzden halkın çok fazla sesini çıkaramadığını savunan Kadir Orhan şöyle konuştu:

"Belde halkının çoğunun bir şekilde termik santralle ilişkisi var. Şirketler psikolojik baskı yapıyorlar. Bu projelerin hepsi tamamlandığında bu bölgede yaklaşık 5 bin megavatlık santral faaliyette olacak. Bu gerçekten çok vahim bir durum. Türkiye’de bu kadar gücün bir arada bulunduğu bir termik santral kampüsü yok." 


VALİLİK RAPOR HAZIRLATACAK

Zonguldak Valiliği de bölgedeki termik santrallerin mevcut durumunun incelenerek, insan ve çevre sağlığına etkisinin belirlenmesi için çalışma yapılmasına karar verdi. Valilik, Bülent Ecevit Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, özel bir mühendislik firması ile çevre derneklerinin temsilcilerinden oluşan heyetin bölgedeki incelemesinden sonra rapor hazırlanacak. 


Radikal


Geri Dön