Kent Haberleri

Zonguldak'ta 55 bölgede şap hastalığı nedeni ile karantina uygulaması başladı

Karadeniz Ereğli'de görülen şap hastalığı sebebi ile Zonguldak'ta 2 belde, 7 mahalle ve 46 köyde geçici hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Yasaklan yerler ve hastalığın yayılmasını önleme çalışmaları haberin detayında. İşte ayrıntılar...

Yapılan açıklama doğrultusumda ilde, Süleymanbeyler köyünde şap hastalığına rastlanılması üzerine Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünce üç kilometre çapta koruma bölgesi ilan ederek, hayvan giriş çıkışını yasakladı. Buna göre; Süleymanbeyler, Dedeler, Aydınlar, Güzelyurt ve Pınarcık köylerine karantina başladı.

Koruma bölgesinin dışındaki yedi kilometrelik bölgede de gözetim alanı oluşturan ekipler, Kandilli ve Ormanlı beldeleri ve Kepez, Belen, Belenyenimahalle, Kocaali, Ömerli, Ören ve Uzunçayır mahalleleri ile Alaplısofular, Asarlı, Bakırlık, Ballıca, Bayat, Çayırlı, Çevlik, Çiğdemli, Dağlıca, Danışmentli, Elmacı, Emirali, Esenköy, Gebeköy, Güneşli, Hacıosmanlar, Hacıuslu, Hasankahyalar, Işıklı, İmranlar, Keşkek, Kızılca, Kızılcapınar, Külah, Ortacı, Osmanlar, Ovaköy, Pembeciler, Ramazanlı, Ruşanlar, Soğanlıyörük, Sücüllü, Şamlar, Tepeören, Terziköy, Üçköy, Yalnızçam, Yaraşlıyörük, Yazıcılar, Yunuslu ve Zindancılar köylerinde karantina uygulaması kapsamında hayvan ve giriş çıkışları geçici süreyle kısıtlayarak karantinaya aldı.

Öte yandan yapılan açıklama da hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla şap sönüşü gerçekleşene kadar söz konusu bölgelere küçük ve büyükbaş hayvanlar ile hayvansal ürünlerin naklinin yasaklandığı bildirildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut olarak seyreddiği ve çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın bulaşma oranı çok fazla olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar çıkabilmektedir.

ŞAP HASTALIĞI İNSANA GEÇER Mİ?

Şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tedavi edilememektedir. Bu sebepten dolayı hastalık kontrol altına alınmalıdır. Aşılama yöntemiyle hastalığın yayılması engellenebilir. Hasta olan hayvanlar ve bunlarla temas eden hayvanlar yok edilerek virüs kaynağının tüketimi ve virüsün yaşam seyrinin kırılması hedeflenir.

ŞAP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?

Başlıca şap hastalığı belirtileri aşağıdaki gibidir:
2-3 gün devam eden yüksek ateş.
Ağız ve ayaklarda veziküler yani içi sıvı dolu lezyonlar.
Dil, damak ve memede yaralar.
Salya artışı.
Hareket etmede isteksizlik.
Topallık.
Süt ineklerinde süt verme miktarının azalması ve depresyon.
Tüylerde kabarma.

Çiftçilerin yüzü erken destek ödemeleriyle güldü, gözler şimdi küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilecek ödemede!

Besicilere 125 bin küçükbaş hayvan dağıtıldı!