28 / 12 / 2024

Zonguldak'ta imar izni verilen birçok yerleşim yeri risk altında!

Zonguldak'ta imar izni verilen birçok yerleşim yeri risk altında!

Zonguldak'ta Kömür ocaklarından etrafa doğru uzanan galeriler ve yer altında bulunan mağaralar zaman zaman çöküp binalara zarar veriyor. Bu çökmeler sonucu oluşan 'tasman afeti' uzun süredir şehirde tartışma konusu..



Her şehrin bir simgesi vardır. Bu genelde bir yiyecek, bazen de tarihî bir eser ya da ünlü Zobir sahsiyet olur. Zonguldak'ın simgesi ise biraz farklı, şehirde etki etmediği bir insan, bir ev, bir muhit yok. Nereye gitseniz bir kömür ocağı, hangi kapıyı calsanız bir madenci hikâyesi çıkıyor karsınıza. 'Kara elmas', şehrin ekonomik gelişimine yön verip istihdam oluştursa da çevrenin ve de insanların bahtını da karartmıyor değil. Zonguldak'ta Üzülmez gibi birçok kömür madeni şehrin hemen yanı basında faaliyetlerini sürdürüyor. 


İmar izni verilen birçok yerleşim yeri simdi risk altında. 

Kömür ocaklarından etrafa doğru uzanan galeriler ve yer altında bulunan mağaralar zaman zaman çöküp binalara zarar veriyor. Sadece devlete ait madenlerdeki galerilerin uzunluğu 300 kilometre. Bu çökmeler sonucu oluşan 'tasman afeti' uzun süredir şehirde tartışma konusu. Büyük maden sahalarından biri de Kozlu. Burada da benzer sorunlar var ama en dikkat çeken şey Kozlu sahilinin ufak kömür parçalarıyla dolu olması. Yine de insanlar 'siyah plaj'da haşin Karadeniz manzarasını seyredip kahvaltı keyfi yapıyor. Bir diğer büyük ocağa, Karadon'a doğru giderken de Catalağzı, sizi büyük termik santralleri ve şehri adeta sarmalayan kömür taşıyan bantları ile karşılıyor. 


Hayat burada da kömür ile ic ice. Eski-yeni santraller ile evler birbirine bakıyor, insanlar dev bacaların gölgesinde geçiriyor günlerini. Santralin yaktığı kömür, yüksek rakımda bulunan bir kül barajına dökülüyor. Böylece çevre köyler de kömür tozundan nasibini alıyor. 


Gündemden düşmeyen konulardan biri de ruhsatsız maden ocakları. Madencilik dışında pek bir is alanı bulunmayan şehirde binlerce kisi her türlü riske rağmen bu yolla geçimini sağlıyor. Bölgenin maden sahalarına ayrılarak özel şirketlere tahsis edilmesinden ötürü kendi arazilerinde de olsa insanların kömür çıkarmaları yasak. Toprağın üstü kendilerine, altı özel şirketlere ait. 

'Kaçak' damgası yiyen bu madenciler de bir çözüm bekliyor. Zonguldak'ta tüm bu sorunlar ve bunların getirdiği tartışmalar biter mi bilinmez. En azından şimdilik herkesin ortak dileği 'kömür' için artık can kaybı yaşanmaması. (Zonguldak muhabirimiz Abdullah Karabacak'a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.)



Mühenna Kahveci / ZAMAN Pazar


Geri Dön