29 / 04 / 2024

Zorlu Enerji yeni jeotermal santraller hayata geçirecek!

Zorlu Enerji yeni jeotermal santraller hayata geçirecek!

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İsrail'de yüzde 25 paya sahip oldukları 840 MW'lık Dorad doğalgaz santralinde en geç Mart ayında üretime başlayacaklarını ve bunun yanı sıra Türkiye'de bu yıl iki yeni jeotermal tesis yapacaklarını söyledi...





Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İsrail'de yüzde 25 paya sahip oldukları 840 MW'lık Dorad doğalgaz santralinde en geç Mart ayında üretime başlayacaklarını ve bunun yanı sıra Türkiye'de bu yıl iki yeni jeotermal tesisi ile 124 MWTık bir HES yatırımına başlamayı hedeflediklerini söyledi. Ak, "İsrail'deki tesis şu anda test üretiminde. Büyük ihtimalle Şubat veya Mart ayında üretime başlayacak. Bu yıl Alaşehir ve Kızıldere'de yeni jeotermal santrallerine başlayacağız. 

Aynca Dalaman Çayı HES yatınmının inşaatına başlayacağız" dedi. 



YENİ PROJELER GÜNDEMDE 


Geçen yıl içinde Pakistan'da 56.4 MW'lık rüzgar santralinin yanı sıra Kızıldere'de 80 MW'lık jeotermal santralini devreye aldıklannı belirten Ak, bu yıldan sonraki hedeflerinin yapılan yatınmlan olgunluğa ulaştırmak ve şirketin kârlılığını artırmak olduğunu söyledi. 


» İTHAL KÖMÜR İLE İLGİLİYİZ 


İthal kömür ile çalışan elektrik santrali yatırım projeleri ile ilgilendiklerini ve iki başvuruları olduğunu belirten Ak, "Burada geç kaldık durumunda değiliz. Bizim şu anki stratejimiz mevcut lisanslarımızı ve ruhsat alanlarımızı geliştirmek. Bunun için de 1-1.5 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz" dedi ve ekledi: "İthal kömür yatırımı mantıklı gözüküyor. 

Amerika kıtasında kömür talebi oldukça düşmüş gözüküyor. Türkiye'deki düşük kalorili kömürü yakmaktansa yurtdışındaki yüksek kalorili kömürü getirmek hem teknik hem ticari hem de katkısı bakımından daha mantıklı olabilir diye düşünüyorum." 


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön