02 / 05 / 2024

Zorunlu deprem sigortası hesaplama!

Zorunlu deprem sigortası hesaplama!

1999 Marmara Depremi'ni takiben zorunlu hale getirilen Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile olası bir depremden sebep binanızda oluşacak hasarları güvence altına almış oluyorsunuz. Peki zorunlu deprem sigortası hesaplama nasıl yapılıyor?




Konutun depremden kaynaklanan maddi kayıplara karşı korunmasını amaçlayan zorunlu deprem sigortasını yaptırmak şart. Söz konusu bu zorunluluk 1999 Marmara depreminden sonra devlet tarafından getirildi. Zorunlu deprem sigortası ile yapılarda depremden sebep meydana gelebilecek hasarlar güvence altına alınmış oluyor.  


Nasıl hesaplanıyor? 

Zorunlu deprem sigortası hesaplama için uygulanan fiyatlar bölgelere ve yapı tarzlarına göre farklılık gösterebiliyor. Bu sigorta için yıllık ödenmesi gereken prim hesaplanırken şu hususlara dikkat ediliyor; 


*Konutun konumlandığı deprem risk bölgesi,


*Konutun yapı tarzı, 


*Konutun brüt yüzölçümü. 


Yukarıda saydığımız kriterlere bağlı olarak; eğer konutunuz deprem riski açısından yüksek bir yerde bulunuyorsa, sigorta primleriniz de daha yüksek oluyor. Ancak konutunuz deprem riski açısından düşük bir bölgede yer alıyorsa, sigorta primlerinizde buna bağlı olarak daha düşük oluyor. 


Sigorta primleri peşin ödeniyor 

Bir konutun zorunlu deprem sigortası hesaplama işlemi tüm sigorta şirketleri için aynı. Peşin olarak ödenen sigorta primleri, her yıl birim metrekare maliyetlerdeki artışa göre değişebiliyor. 




Geri Dön