02 / 05 / 2024

Zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayanlar!

Zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayanlar!

Zorunlu deprem sigortası depremin ve deprem kaynaklı yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin neden olabileceği hasarlara karşı konutları güvence altına alıyor. Bu uygulamaya dahil olmayanlar neler? Zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayanlar!




Zorunlu deprem sigortası konutların güvence alınmasını sağlıyor. Zorunlu deprem sigortası ile sigorta şirketlerince teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli afetler ve riskler sonucu meydana gelebilecek hasarları maddi ve manevi bir teminat olarak ifade ediliyor. 


Zorunlu deprem sigortası fiyatları konutun yerine, büyüklüğüne, binanızın yapı tarzına, katına göre farklılık gösteriyor. Zorunlu deprem sigortası için yetkili sigorta şirketlerine başvuru yapmanız yeterli oluyor. Zorunlu deprem sigortası bir yıl ara ile geçerliliğini yitiriyor ve yenilenmesi gerekiyor. Zorunlu deprem sigortası konutları güvence altına alıyor fakat buuygulamaya dahil olmayan yapılarda bulunuyor. Zorunlu deprem sigortası uygulaması dışında kalan yapılar aşağıda yer alıyor;


Zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayanlar!

Zorunlu deprem sigortası uygulaması dışında kalan yapılar aşağıda yer alıyor;

-Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar

-Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar

-Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar (İş Hanı / İş Merkezi / İdari -Hizmet/ -Eğitim Merkezi vs.)

-Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar

-Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar uygulama dahil edilemiyor.


Zorunlu deprem sigortası ödemeleri Zorunlu deprem sigortası tarafından toplanıyor ve biriktiriliyor. Sadece deprem hasarlarında kullanılabiliyor ve başka yere aktarımı yapılmıyor. Ev sahipleri konutları (yapı tarzı, metrekare ve adres) ve kendileriyle ilgili bilgileri (sigortalı vatandaşlık numarası, adres) beyan ederek kolaylıkla ve kısa sürede zorunlu deprem sigortasına sahip olabiliyorlar. Tüm sigorta acenteleri ve banka şubelerinden zorunlu deprem sigortası yaptırılabiliyor.


Zorunlu deprem sigortası primleri konutun brüt yüzölçümü, yapı tarzı ve bulunduğu bölgenin deprem risk derecesine göre belirleniyor.


Zorunlu deprem sigortası kapsamında olan binalar!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön