Zorunlu deprem sigortası poliçesi!
Depremden sonra meydana gelebilecek maddi zararlara karşı teminat amacı taşıyan Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi ve detayları haberimizde...
Zorunlu deprem sigortası poliçesi!
Yüzde 92'si deprem için riskli bölge olarak ilan edilen ülkemizin birçok yerinde depremin meydana gelme ihtimali yüksek bulunuyor. Bu nedenle devlet, vatandaşlarının konutları için teminat biriktirmesini ve depremden sonra yaşanan kayıpların bu teminat ile giderilerek, normal yaşama dönme süresinin daha hızlı olmasını hedefliyor.
Peki Zorunlu deprem sigortası poliçesi için süreç nasıl işliyor? Merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.
DASK yani zorunlu deprem sigortası için başvuruda bulunup gereken dask poliçe bedelini ödediğiniz ve her sene bu sigortayı yenilediğiniz takdirde, olası bir depremden sonra meydana gelen ve DASK teminat kapsamında olan zararlar karşılanıyor. Peki nasıl karşılanıyor?
Zorunlu deprem sigortası poliçesi DASK'a dahil konutunuzun depremden dolayı hasar görmesi halinde DASK iletişim bilgilerinden hasar tespitinin yapılabilmesi için bildirimde bulunuyorsunuz. ALO DASK'ı aradıktan en kısa zaman dilimi içinde hasar tespit görevlileri geliyor ve konutunuzda incelemeler yapıyor. Belirlenen hasarlar ve ödenen DASK primleri doğrultusunda söz konusu hasa nakit olarak karşılanıyor.
Böyle bir sigortaya dahil olmak, isteğe bırakılmıyor. Zorunlu tutulan DASK deprem sigortası poliçesi için tapu müdürlüklerinde "DASK" koşulu aranıyor. DASK'ı olmayan veya yaptırmayan kimseler konutları hakkında alım-satım ve kiralama gibi işlemlerde bulunamıyor.
Peki zorunlu deprem sigortası nasıl yaptırılır?
DASK yaptırmak için gereken belgelerin temin edilerek en yakın sigorta acentesine gitmek yeterli oluyor. Başvuru sırasında gerekli olan bilgi ve belgeler aşağıda sıralanıyor.
* Sigorta yaptıracak kimsenin adı, adresi, telefonu, cep telefonuna ilişkin bilgiler,
* Sigorta yaptıracak kimsenin vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası
* Sigorta yapılacak yerin açık adresi
* Sigorta yapılacak yerin tapu bilgileri
* Sigorta yapılacak yerin binanın inşa yılı
* Sigorta yapılacak yerin binanın yapı tarzı
* Sigorta yapılacak yerin binanın toplam kat sayısı
* Sigorta yapılacak yerin binanın hasar durumu
* Sigorta yapılacak meskenin brüt yüzölçümü
* Sigorta yapılacak meskenin kullanım şekli
Zorunlu deprem sigortası poliçesi hesaplama..
Zorunlu deprem sigortası poliçesi hesaplamaları, konutun yer aldığı deprem bölgesine ve yapının yapısal özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Bunun için konutunuz için belirlenecek Zorunlu deprem sigortası poliçesi fiyatı hakkında bilgiyi sigorta acentelerinden edinebilirsiniz.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com