29 / 04 / 2024

1 gramı bile binlerce TL para ediyor. Türkiye'de yeni keşfedildi. Yer altından fışkırıyor, yer altından fışkıran zenginl

1 gramı bile binlerce TL para ediyor. Türkiye'de yeni keşfedildi. Yer altından fışkırıyor, yer altından fışkıran zenginl

Türkiye'nin her bölgesinde ayrı bir zenginlik var. Yine Türkiye'de keşfedilen bir taşın gramı bile binlerce lira yapıyor. İşte herkes tarafından merak edilen o taşla ilgili detaylar.



Türkiye coğrafi güzellikleri ve yer altı bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin dört bir yanında birçok değerli taş var. İşte o taşlardan birinin gramı bile binlerce TL yapıyor. 
Volkanik kökenli bir mineral olan ve kristal yapısıyla dikkat çeken Zeolit taşı; sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin. Kullanım alanları oldukça geniş olan o taşın değeri ise dudak uçuklatacak derecede.

Zeolit taşının sahip olduğu özellikler, onun birçok sektör için hammadde olmasını sağlıyor. Endüstriyel alandan tarımsal faaliyetlere, çevre korumadan sağlık sektörüne kadar taş çok geniş yelpazede kullanılıyor.

BALIKESİR'DE REZERVİ VAR

Yapılan araştırmalar Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde ortalama 500 milyon tonluk zeolit rezervi olduğunu ortaya koydu. Zeolit, Balıkesir'in yanı sıra; Manisa, Kütahya, İzmir, Bolu ve Kapadokya gibi bölgelerde de yoğun olarak bulunuyor.

Manisa Gördes'te Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) yaptığı detaylı rezerv etütlerinde, görünürde 18 ton ve 20 milyon ton zeolitik tüf rezervi olduğu belirlendi.Bu değerli taşın dünya üzerindeki üretimi 2017 yılında 1 milyon 100 bin tona ulaşmıştı. Zeolitin ülkemizdeki üretimi ise 2021'de ortalama 37 bin tonu buldu.

Dünya'da bu değerli taşın üretiminin yüzde 60'ını Küba sağlarken; Çin, Kanada, Japonya ve ABD gibi ülkeler de önde gelen üreticiler arasında yer alıyor.


Geri Dön