01 / 05 / 2024

1 milyon esnafa müjdeli haber! Erken emeklilik için şartlar netleşiyor!

1 milyon esnafa müjdeli haber! Erken emeklilik için şartlar netleşiyor!

EYT’den yararlanamayan yaklaşık 1 milyon civarındaki küçük esnafın erken emeklilik için prim sayısının SGK ile eşitlenmesi konusundaki detaylar netleşmeye başladı.



EYT sorununun kısmen çözülmesinden sonra 1 milyon civarındaki küçük esnaf da kendilerine haksızlık yapıldığını öne sürerek erken emeklilik hakkı istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı gibi küçük esnaf konusunda “Küçük esnaflarımızın prim ödeme gün sayısını düşürüyoruz. Aynen SGK’lılarda olduğu gibi 7 bin 200 güne indiriyoruz. Seçim sonrası yeni dönemde yapacağımız ilk icraatlardan biri bu çalışma olacak. Yapacağımız düzenlemeden yaklaşık olarak 1 milyon küçük esnafımız yararlanacak” ifadesini kullanmıştı.

 1 milyon esnafa müjdeli haber! Erken emeklilik için şartlar netleşiyor!

ESNAFIN BİR BÖLÜMÜ EYT’DEN YARARLANAMADI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i ziyaret ederek yapılacak düzenlemeler kapsamında bilgi alış verişinde bulundu.

Palandöken, bakanla yaptığı toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, EYT’deki en büyük problemin, sosyal güvenlikteki prim sayılarının eşitlenmesi olduğunu ifade ederek, “SSK’lılar 7 bin 200 günde, esnaf ve sanatkarlar ise 9 bin günde emekli oluyordu. Geçmişten buya bu konu hep tartışma yaratıyordu. EYT düzenlemesi sonrasında iyice gündeme oturdu. Dolayısıyla burada esnaf ve sanatkarın bir bölümü EYT düzenlemesinden faydalanamadı. SGK’nın kurulmasındaki en önemli amaç, çalışanlar arasında norm birliğinin sağlanmasıydı. Yani, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’lunun aynı haklardan yararlanması asıl amaç olarak ortaya konulmuştu. Şimdi bunu, 7 bin 200 günle birlikte aldık. Artık esnafımızın bu konudaki mağduriyeti sona eriyor” diye konuştu.

 


Geri Dön