30 / 04 / 2024

1 Ocak'tan sonra tapu müdürlüklerinde yığılma yaşanabilir!

1 Ocak'tan sonra tapu müdürlüklerinde yığılma yaşanabilir!

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bulunmayan binalarda alım, satım ve kiralama yapılamayacağını hatırlatan İMDER Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, 1 Ocak'tan itibaren tapu müdürlüklerinde bir yığılma yaşanabileceğini söyledi.



Binaların alım, satım, kiraya verme işlemlerinde bulunması zorunlu hale gelen EKB için son başvuru tarihi olan 1 Ocak 2020 yılından sonra artık EKB'si olmayan konutlar alınıp satılamayacak, kiralanamayacak.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; iki sayfadan meydana gelen ve binanın kaç kat olduğu, kaç yılında yapıldığı, ısıtma, soğutma sistemleri konusunda bilgileri içeren belgenin, binanın kimliği niteliğinde olduğunu sözlerine ekleyen İMDER Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, bu belgeyi 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda gerçekleşen değişiklikle 2011 yılından itibaren yeni konutlar için aldıklarını sözlerine ekledi. Ancak 1 Ocak 2020 yılından bu yana bütün ikinci el konutlarda da aynı belgenin zorunlu olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, "Bu belgede binanın A'dan G'ye kadar enerji performansı belirtiliyor. Ne kadar elektrik sarfiyatı yapıldığı bildiriliyor" şeklinde konuştu.

EKB'yi veren lisanslı kuruluş sayısının giderek artığını söyleyen Yıldırım, Türkiye'de 5 binden fazla yetkilendirilen firma olduğunu belirtti. Belgenin yaklaşık 400- 500 TL maliyeti bulunduğunu anlatan Yıldırım, bu rakamın yeni yıl sonrasında artabileceğini açıkladı.

'BÜROKRASİYİ ARTIRMAYALIM, AZALTALIM'

Ekim ayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir'de 9 bin 12 konutun satışının gerçekleştiğini söyleyen Yıldırım, bunun 5 bin 344'ünün yeni konut olduğunu sözlerine ekledi. Ekim ayında satılan konutların yüzde 60'ının sıfır, yüzde 40'ının ise ikinci el olduğunu açıklayan Yıldırım, 1 Ocak 2020 yılından sonra geçerli olacak yeni uygulama için henüz tapu müdürlüklerine bir talimat gönderilmediğini söyledi. İslam Yıldırım, "Vatandaşlar tapu müdürlüklerine gittiklerinde ne gibi sorunlarla karşılaşacak? Tapu müdürlüklerine genelge gönderilerek konunun açıklığa kavuşturulması lazım. Çünkü 1 Ocak'ta tapu müdürlüklerinde bir yığılma olabilir. Konutunu satmak isteyen alıcıyla gidecek, ama işlemini yapamayacak. Bürokrasiyi artırmayalım, azaltalım istiyoruz" şeklinde konuştu. 

EKB ALIM SÜRECİ

İkinci el konutunu satmak ya da kiralamak isteyenlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğinden bahseden İslam Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:
 
"Lisanslı kuruluş, binanın projesini ve inşaat ruhsatını isteyecek. Vatandaş bunları almak için ilgili belediye, imar ve şehircilik müdürlüğüne gidip talepte bulunacak. Arşivdeki projenin bir örneğini alacak. İnşaat ruhsatının fotokopisiyle birlikte lisanslı kuruluşa gidecek. Kuruluş da düzenlediği EKB'yi vatandaşa verecek. Lisanslı kuruluşlar 2020'den sonra fahiş fiyat ister mi bilmiyoruz. Ruhsatlı binaların belgeye ulaşması kolay. Ama imar barışına başvurup da hiçbir projesi olmayan binaların enerji kimlik belgesi alması zor olacak. İki katlı eski ve kaçak bir bina düşünün. Yapı kayıt belgesi almış, ama projesini henüz çizdirmemiş. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne kaydettirmediyse belgeyi almak biraz uzun sürer."

Enerji Kimlik Belgesi'nde son gün uyarısı!

Enerji Kimlik Belgesi 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön