11 / 05 / 2024

1 yıl içinde kaç gün rapor alınabilir? Rapor almak tazminatı etkiler mi?

1 yıl içinde kaç gün rapor alınabilir? Rapor almak tazminatı etkiler mi?

Çalışma hayatı boyunca işçiler, hastalıktan ya da başka bir iş kazası sonucunda sağlık raporu almak zorunda kalırlar. Bu durumda da çalışanların akıllarına bazı sorular takılmaktadır. İşte onlardan bazıları!



RAPORLU GÜNLER SİGORTADAN SAYILIR MI?

Raporlu günler, sigorta olarak sayılır. Raporlu günler için işverenin kural olarak, ücret ödeme yükümlülüğü olmadığı belirtmekte fayda var. Bu durumda, işçisine ayrıca ücret ödemeyen işveren, SGK'ya raporlu günleri 01-İstirahat olarak bildirir ve bu şekilde bu işçi için sigorta primi ödenmemektedir.

RAPORLUYKEN İŞYERİ MAAŞ ÖDER Mİ?

Raporlu haldeyken maaş kesintisi hiçbir yerden alınmaz; ancak işçi gerekli şartları sağlıyor ise SGK'dan rapor parası alabilir. Bu şekilde alınan yani SGK'dan alınan para maaş kesintisi değil; rapor parasıdır.

İşte çalışan kişilerin almış oldukları rapor sonucunda merak edip araştırdığı diğer konular…

1 YIL İÇİNDE KAÇ GÜN RAPOR ALINABİLİR?

Sigortalı çalışan, bir takvim yılı içerisine tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 günü geçmemektedir. Bu süreyi geçen istirahat raporlarının sağlık kurulu tarafından düzenlenmesi gerekir.

RAPOR ALMAK TAZMİNATI ETKİLER Mİ?

Bir işçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerekmektedir. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta geçen istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış olup bu bir Yargıtay uygulamasıdır.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatını kısaca açıklarsak, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette veya bir kurumda, her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminat, yani verilen belli bir ücrete kıdem tazminatı denir.

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKİR?

Bir yıl çalışma şartı, bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri ya da işyerlerinde en az 1 yıl devamlı çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması yasal olarak mümkün değildir.

İmar affında son durum! İmar affı ne zaman olacak? 2023 imar affı çıkacak mı? Torba yasada imar affı var mı?

THY’den kaçırılmayacak fırsat! Ucuz bilet almak isteyenler hemen THY’ye!

Üç bankadan sürpriz hareket! Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası yeni kredi hareketi! Bu kampanya kaçmaz!


Geri Dön