15 / 05 / 2024

10 ayda sıfır konut satışları 430 bini aştı!

10 ayda sıfır konut satışları 430 bini aştı!

Gayrimenkul sektörü ocak-ekim döneminde yüzde 10-15'lik daralma beklentilerin aksine yüzde 1.9 büyüdü. Ekim ayında yüzde 25.3'lük artışla oransal olarak büyüme rekoru kıran sektör, 10 ayda toplam 430 bin adet birinci el konut satışı yaptı.



Gayrimenkul sektörü ocak-ekim döneminde yüzde 10-15'lik daralma beklentilerin aksine yüzde 1.9 büyüdü. Ekim ayında yüzde 25.3'lük artışla oransal olarak büyüme rekoru kıran sektör, 10 ayda toplam 430 bin adet birinci el konut satışı yaptı. Ekimde otomotiv sektörü de yüzde 16 büyürken, 10 ayda satılan sıfır araç sayısı 540 bini aştı. Bu artışta iki sektörün kampanya atağı etkili oldu. 


KONUT satışlarındaki artış devam ediyor. Yılın ilk 7 ayında yüzde 20'ye varan oranda düşen satışlar son 3 aydır yükseliyor. Son olarak ekim ayında ev satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.3 arttı. İnşaat sektörü de yılın ilk 10 ayında geçen yıla göre yüzde 1.9 büyüdü. Bu büyümenin şaşırtıcı olduğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Geçen yıl konutta KDV yüzde l'den yüzde 18'e çıkınca sektörde yüzde 10-15 daralma öngördük. Ancak aksine inşaat büyüdü" dedi. Çelik'in verdiği bilgilere göre 2013 yılının ilk 10 ayında 422 bin konut 1. el olarak satılırken, 2014'ün aynı döneminde bu rakam 430 bini buldu. 


MORAL DÜZELDİ, SATIŞ ARTTI 

Geçen yıl Gezi Parkı olaylarının etkisi ile satışların düştüğünü, o nedenle ekim ayındaki artış oranının yüzde 25'i bulduğunu söyleyen Ömer Faruk Çelik," Konut satışı ülke gündemine göre şekilleniyor. Ne zaman ekonomi yerine başka gündemler olsa satışlar düşüyor. Geçen yıl Gezi olaylarında, bu yıl 17 Aralık ve seçim döneminde bunu yaşadık. Şimdi moraller düzeldi satışlar arttı" dedi. inşaat sektöründe mart-nisan ve mayıs ile eylül-ekim-kasım olmak üzere 2 dönemde en hareketli satışların yaşandığını söyleyen Çelik, markalı konut üreticilerinin faizi sıfırladığı, peşinatı ötelediği kampanyaların da satışları tetiklediğini kaydetti. 



EVDE İYİYE GİDİŞ VAR 

2103 ekimde ülke genelinde yaşanan gerilimlerin etkisiyle satışların 100 bin ortalamasından 76 bine gerilediğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, "Piyasadaki satışlarda müthiş bir artış yok ama iyiye gidiş var. Şu an toparlanma süreci yaşıyoruz. Önce kaybedip sonra bulduğumuz eşeğe seviniyoruz" dedi. 


Güven endeksi yükseldi 

İNŞAAT sektörü güven endeksi, kasımda aylık bazda yüzde 1.4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.6 arttı. Bir önceki ayda 81.7 olan inşaat sektörü güven endeksi, kasımda 


82.9 değerine yükseldi. 

İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 0.3 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 2.2 arttı. 


Yabancıya satış yüzde 66 arttı 

YABANCI yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne ilgisi. artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı konut satışları verilerinden derlenen bilgiye göre, yabancılara konut satışı bu yılın ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 15 bini geçti ve ortalama aylık konut satışı bin 500'ü aştı. Geçen yılın aynı döneminde yabancılara konut satışı 9 bin 284 düzeyindeydi. Böylece yabancılara 6 bin 133 adet daha fazla konut satıldı. 


Yabancıların konut satın aldığı iller incelendiğinde, geçen yıl satılan konutların yaklaşık yarısının Antalya'da bulunduğu, bu yılın 10 ayında ise yabancıların ilgisinin Antalya'dan İstanbul, Sakarya ve Bursa'ya kaydığı görüldü. Yabancılara ekim ayında ise bin 806 konut satışı gerçekleşti. 


Gülistan Algöz-Hürriyet


Geri Dön