21 / 12 / 2024

10 şiddetinde depreme dayanıklı konut yapıyor

10 şiddetinde depreme dayanıklı konut yapıyor

İnşaat sektörü son 5 yılda hızla büyüyor. Bu büyüme pekçok yeni inşaat firmasını da ortaya çıkarıyor. Armina Evleri ile ün sağlayan Mimart yapı da onlardan birisi.



2004 yılında 4 ortak tarafından eşit hisselerle kurulan Mimart, inşaat sektöründe son beş yılda yaşanan hızlı büyümenin itici güçlerinden biri oldu. Türkiye'de pek benzeri bulunmayan Armina Evleri ile üne kavuşan ve sektördeki bu ününü hergeçen gün daha da pekiştiren Mimart Yapı Yönetim Kurulu üyesi Timur Koç'tan 3 yıl gibi kısa bir sürede katettikleri bu büyük yolun hikayesini ve sektörü konuştuk. İşte Koç'un Yeni Şafak'a özel açıklamaları;

4 KATA RADYALTEMEL

Kaç aylık bir proje?

18 aylık, bu bizim ilk projemiz. Maximum 4 kat. 4 kat olmasının hem deprem açısından faydası var. Hem de yaşlı insanlarımızın daha rahat evlerine ulaşması açısından daha rahat olacak. Radyal temelden biraz bahsetmek istiyorum. Radyal temelin özelliği tamamının beton olması. Bu genelde Ataşehir'de falan TOKİ'nin yaptığı 25-30 katlı evlerde gördüğümüz bir olay. Ama biz Bahçeşehir'de bunu 4 katta uyguladık.

Kaç şiddetindeki depreme kadar dayanıklı?

Radyal temel hiç yıkılmıyor biliyorsunuz. Bu şekilde yapılan Ataşehir'deki 25-30 katlı evler var. Bizim 4 katlı evlerimiz 10 şiddetindeki depreme bile dayanıklı. Çökme olmaz ancak yan yatabilir.

Yeni binalar hep depreme uygun mu yapılıyor?

Depreme dayanıklı yapılıyor.

Peki ne kadara mal oluyor böyle projeler?

Bizim projemiz takriben 45-50 milyon dolarlık proje. Bu geri dönüşümden beklediğimiz para. 35-40 milyon dolarlık bir maliyeti var. 10 milyon dolar da bir kârı var.

Ama bu rakamlara bakıp da inşaat sektörü çok kârlı bir sektör diye de düşünülmemeli. Son zamanlarda tekstilciler bile inşaat sektörüne geçti. Biz dört ortağız. Dördümüz de farklı branşlardan geldik. Birimiz inşaat mühendisi, birimiz şehir plancısı, birimizin beton santrali var, birimizin inşaat malzemeleri ofisi var. Bahçeşehir Park Villaları, Çorlu'da 2 bin konut yapacağız. Arsayı almıyoruz biz genelde kat karşılığı çalışıyoruz.

Ne kadardır o kat paylaşımı?

Semtine ve yerine göre değişir. Boğaz'da olursa yüzde 50 civarında, Bahçeşehir'de 25-30, Çorlu'da yüzde 22 mesela.

Tüm dünyada sistem böyle midir?

Türkiye'de Mortgage tam oturmadı.

Aslında bu işte en az riski müteahhit alıyor değil mi?

En fazla riski müteahhit alıyor. Türkiye'de konut kredisi alabilecek müşteri çok az. Her ay 2-3 milyar ödeyebilecek müşteri sayısı artarsa konut sektörü o zaman gelişecektir. -Peki prim yapıyor mu bu evler?

90 metrekareler 158, 120 metrekareler de 202 bin YTL.

Ne kadarını sattınız peki?

650'ye yakınını satmışız.

Boğaz'da daire yapsak daha çok kazanabilirdik

Peki bu TOKİ'nin ya da Kiptaş'ın yaptığı evler sizi sıkıntıya sokmuyor mu? Çünkü onlar da standartları yüksek evleri düşük fiyata satıyor.

Serbest piyasa ekonomisinin en büyük özelliklerinden bir tanesi bu. Daha fazla firma olunca, insanların seçme şansları daha fazla olacak hem de rekabetten dolayı insanlar da ucuz fiyata konut sahibi olacak. Biz firma yönetimi olarak Bahçeşehir'de 720 daire yapmak yerine Boğaz'da 10 tane daire yapıp çok para kazanmayı da hedefleyebilirdik. Oralarda 500 bin 1 milyon dolar küçücük stüdyo daireler, biz 90 metrekare daireyi 158 bin dolara satıyoruz. İçinde buzdolabı, fırını vs. herşeyi var. Ankastre ürünleriyle birlikte sunuyoruz.

Madem o daha fazla gelir sağlayacaksa neden o işe yatırım yapmadınız?

Bizim 110 dönüm alan üzerine kurulmuş Armina Evleri'nin yanısıra 120 dönüm de parkı var. Böyle proje çok yok. Yani İstanbul'da yok. Çünkü İstanbul'da arsalar çok kıymetli. Biz para kazanmanın dışında bir eser yaratmak istiyoruz.

Para kazanmak önemli değilse, amaç eser yaratmaksa bir heykel de yaptırabilirdiniz.

Para kazanmak var tabii ama biz çağdaş nesillerin yerleşmesini sağlayacak ortamlar hazırlamaya çalışıyoruz. Artık tercih edilen, talep gören de bu zaten.

Yüzde 50-60 zam yapan firma var

Peki fiyat artışını neye göre ayarlıyorsunuz

?

Enflasyondan fazla bir zam çünkü bu. Bunun bir akışı var. Bu ilk başta size güvenip gelen müşteriyi ödüllendirmek gibi birşey oluyor. İlk başta çok az kârla başlıyorsunuz. Kâr hedefinizi en sona saklıyorsunuz. Biz çok fazla artış yapmıyoruz, yüzde 50-60 artıranlar var. Piyasanın talebine göre değiştiriyorlar bunu. Buna karşın fiyat düşürenler de oldu.

Peki bu durum sorun çıkarmıyor mu?

Ne müşteriyi ne kendinizi mağdur edecek fiyatlar belirleyeceksiniz. Başlangıçtaki fiyatla bitişteki fiyat arasında bir fark olacak tabii ama çok astronomik bir fark olmayacak bu.

Şimdi isim vermek istemiyorum ama ben onu izliyorum. Bitti dedikleri halde reklama devam edenler var. Ama nezaketen ben onların isimlerini vermek istemiyorum.

Dört ortağın dördü farklı branşlardan

Mimart Yapı Yönetim Kurulu üyesi Timur Koç, son yıllarda farklı sektörlerden inşaat sektörüne yönelen işadamları olduğuna değinerek, "Biz dört ortağız. Dördümüz de sektörün içerisinden geliyoruz. Fakat dördümüz de farklı branşlardan geldik. Birimiz inşaat mühendisi, birimiz şehir plancısı, birimizin beton santrali var, birimizin inşaat malzemeleri ofisi var. Hep birlikte ekip ruhuyla çalışıyoruz" diye konuştu.


Geri Dön