10 soruda 2018 kira gelir vergisi!
2018 yılı kira gelir vergisi beyan ve ödeme dönemi geçtiğimiz günlerde başladı. Vergi için kimler beyanname vermek ve ödeme yapmak zorunda? İşte 2018 kira gelir vergisi detayları..
Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.
Bu kapsamda 2018 yılı kira gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi 1 Mart itibariyle başladı. Vergi için beyannameler 26 Mart akşamına kadar verilebilecek, ödemeler ise 31 Mart akşamına kadar yapılabilecek.
Peki, kimler kira gelir vergisi beyannamesi verecek? Kimler kira gelir vergisi ödeyecek? Kira gelir vergisi nasıl ve nereden verilecek? Kira gelir vergisi ödemeleri nereden yapılacak? İşte 2018 kira gelir vergisine dair her şey!
1. Kira gelir vergisi beyannamesini kimler verecek?
Kira gelir vergisi beyannamesini geçtimiz sene istisna sınırından yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler veriyor.
2. Kira gelir vergisi istisna sınırları ne kadar?
Kira geliri istisna sınırları konut ve işyerleri için ayrı ayrı belirleniyor. Konutlar için kira geliri istisna sınırı 3 bin 900 TL, işyerleri için kira geliri istisna sınırı ise 30 bin TL olarak belirlendi.
3. Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?
Kira gelir vergisi beyananmesi ilgili vergi dairesine giderek ya da hazır beyan sistemi ile online bir şekilde veriliyor.
4. Kira gelir vergisini kimler öder?
Kira gelir vergisi mükellefiyeti, beyan sürecinde belli oluyor. Beyanname verilirken seçine gider yöntemleri ile yapılan indirimler akabinde ortaya çıkan rakam istisna sınırının üstündeyse verginin ödenmesi gerekiyor. Altında kalan gelirler vergilendirilmiyor.
5. Kira gelir vergisi nereden ödenir?
Kira gelir vergisi ödemeleri ilgili vergi dairesinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılabiliyor.
6. Kira gelirini eksik beyan edenlere ne olacak?
Kira gelirini olduğundan daha eksik beyan eden veya hiç beyan etmeyen mükellefler istisnadan yararlanamıyor.
7. Kira geliri olmayan veya düşük olanlar ne yapacak?
Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde emsal kira bedeli uygulanıyor. Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli oluyor. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i oluyor.
8. Mesken kira gelirlerinde istisna nasıl uygulanacak?
Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2017 yılı için istisna tutarı 3.900 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.
9. Kira gelirlerin tespitinde indirilecek giderler nelerdir?
Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor.
- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) indirimleri için tıklayın.
- Gerçek Gider Yöntemi indirimleri için tıklayın.
10. Kira gelirlerinde vergi kesintisi oluyor mu?
Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorunda oluyor. Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.